A világ legújabb vodkája Csernobilból érkezik

Az Atomik nevű vodka előállításához szükséges gabonát a Csernobil melletti elhagyott termőterületeken termesztették, majd egy három éves kutatóprojekt végeztével brit és ukrán kutatók egy csoportja előállt az első csernobili vodkával, amiben csupán annyi radioaktivitás van, mint bármelyik más tömény italban, amit itthon leveszünk a boltok polcairól.

Forrás: AFP/Ho

A Lonely Planet oldalán olvasható cikk szerint a projekt célja nem csak az volt, hogy elkészüljön egy exkluzív ital, hanem az is, hogy a készítők felhívják a figyelmet a vidék elhagyott területeire. Kutatásaik alapján ugyanis, már régóta lehetne újra gazdálkodni a földeken. Természetesen a már vadrezervátummá alakult területeket nem szabad átalakítani, de a lakott területek mellett vannak szabad mezőgazdasági földek. Ha az év vége felé beindulhat az Atomik vodka nagyüzemi készítése és eladása, akkor a kutatókból megalakult The Chernobyl Spirit Company a bevételek 75 százalékát szeretné a vidék fellendítésére fordítani.

A vodka készítése során az eredeti gabonaszemekben találtak némi radioaktív anyagot, de ezt a desztillálás során sikerült teljesen kiszűrni. A desztillált alkoholt végül a Csernobil város melletti mély víztározó ásványvizével hígították, ami 10 kilométerre található a reaktortól. A szakértők szerint a víz kémiája olyan, mint a francia Champagne régióban található talajvíz és teljesen mentes a szennyeződésektől.

Azok szerint, akik már kóstolták az íze inkább a pálinkára hasonlít. Gyümölcsösebbnek érezték és a rozs íze is szembetűnőbb volt.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek