Régi-új hely nyílt a Parlamenttől pár percre

Budapesten az 1900-as években közel 500 kávéház és kisebb kávézó nyitotta meg kapuit – köztük a Szabadság Bisztró is (1902). A századelő kedvezett az új típusú vendéglátóhelyeknek. A lakhatási viszonyok sanyarúak voltak, drága volt a világítás, a tüzelő, így a fényes, díszes, jól fűtött terek kapóra jöttek. A nagykávéházak írókat, költőket, színészeket, művészeket, kabarécsillagokat vonzottak. Ahova ők jártak, oda jártak a szép nők, és ahol a szép nők megjelentek, ott felbukkantak a gazdag férfiak. Ezen egyszerű képlet mentén vált a kávéház az információcsere, a pezsgő szellemi élet, a sokrétű tájékozódás, az újságolvasás, a demokrácia, az alkotás terévé. Tündöklésüknek a kommunizmus vetett véget, az államosítás pedig kényszerpihenőre küldte a kávéházakat – olvasható a sajtóközleményben.

Forrás: Sárosi Zoltán

A Szabadság Kávéház helyén a XIX. Században laktanya állt. Falai között végezték ki Battyhány Lajost, amire a tér közepén a Battyhány-örökmécses emlékeztet. A rosszemlékű épületet lebontották, az újonnan emelt ház földszintjén a Strausz család 1902-ben megnyitotta kávéházát, mely az 1849-es szabadságharc emlékére a Szabadság nevet kapta. A szecessziós jegyeket mutató grandiózus tér hamarosan kedvelt lett a budapesti értelmiség körében, Ady Endre itt írta a Harc a Nagyúrral (1906) című versét.

A fénykornak, a szecessziós pompának a kommunizmus vetett véget, a grandiózus részleteket elfalazták. A Spartacus Presszóra átkeresztelt hely az eredeti funkciót tovább vitte, így akadályozva meg azt, hogy a rendszerváltást követően bankfiók vagy más egyéb nyíljon a történelmi falak között. Mindez azt jelenti, hogy a hely 117 éve arról szól, aminek szánták, vagyis a vendéglátásról.

Forrás: Sárosi Zoltán

A 2019. június 19-én újranyitott régi-új Szabadság Bisztró újra törzshely kíván lenni, ahol offline találkozhatnak egymással a barátok, jöhetnek a gyerekek, a kutyák és a lazulás. A bisztróban lehetőség van Quick Lunch rendszerben ebédelni, amit a Szabadság Bisztró testvérétterme, a ZONA évek óta sikerrel alkalmaz. A lényeg, hogy 12 órától 15.30-ig élni lehet a gyors ebédelés lehetőségével. De míg a ZONA fine dining konyhát visz, a Szabadság Bisztróban közérthetőbb, hétköznapibb ételeket készítenek. Aki pedig nagyon siet az felkaphat pár jóképű péksütit a pultból, vagy az előredobozolt fogások közül a legszimpatikusabbat.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek