Töltelékes káposztát és vadgyümölcs-pálinkát is kóstolhatunk a hétvégén

A Millenáris parkban megrendezett Székely Fesztivál idei díszvendégei Udvarhelyszék, a Székelyföld történelmi központjának települései lesznek. A 2019. május 10-12. között, péntektől vasárnapig tartó rendezvényen kulturális programokkal, székely ételekkel és italokkal, kézműves termékekkel, valamint rajzfilm vetítéssel várják a látogatókat. A hétvégén minden nap egy-egy megye - Maros, Hargita, Kovászna - mutatja be kulturális értékeit.

Forrás: Székely Fesztivál 2019 / Facebook.com

Immár ötödik alkalommal rendezik meg a háromnapos eseménysorozatot, amely az idén ingyenesen látogatható. A rendzvény kiemelt vendége Böjte Csaba szerzetes lesz. Az esemény célja a székely kultúra és hagyomány, a természeti értékek és a székely gasztronómia megismertetése.

Négy helyszínen hatvan műsorszám és több mint 500 fellépő mellett csaknem 100 kézműves termelő portékái, valamint turisztikai kiállítás és két művészeti tárlat is várja a látogatókat. A gasztronómiai programokat a Híres székely ételek és italok gyűjtőnév alatt találják majd meg a programban. A több mint félórás bemutatók első részét pénteken nézhetik majd meg, ekkor a töltelékes káposzta kerül az asztalra. Szombaton a tárkonyos pityókalevessel ismerkedhetnek meg, délután pedig a Tiltott Csíki Sör története kerül a középpontba. Vasárnap az édességeké és a párlatoké lesz a főszerep. A kürtöskalács mellett a Balla Géza Pincészet borai és az Erdélyi Pálinka Lovagrendvadgyümölcs-pálinkáit kóstolhatják meg.

Varázspatkók és százlábúak

Kulturális és kulináris kínálatának legjavát hozza el Udvarhelyszék az idei rendezvényre. A három nap fellépői között lesz a Bekecs Néptáncegyüttes, a Csíkszentsimoni Ifjúsági Fúvós Zenekar, a Százlábú Néptáncegyüttes és Borbáth Szilveszter. Szombat délután külön műsort tart a szentegyházi gyermekkórus 130 székely gyermek közreműködésével.

Forrás: Székely Fesztivál 2019 / Facebook.com

A programok közül kiemelt szerepet kap a Székelykeresztúr és Szenterzsébet vidékéről érkező Cickom Énekegyüttes, valamint a székelyudvarhelyi néptáncműhely előadása. Emellett háztáji gazdaságok termékei is bemutatkoznak, lesz kóstolás és vásár is. A Vámszer Géza Művészeti Népiskola oktatói és fellépői fafaragást, kerámiázást és nemezelést tartanak, vasárnap pedig a Székely Legendárium Varázspatkó című új rajzfilmjének budapesti premierjén vehetnek részt az érdeklődők.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek