Miért finomabb a Bloody Mary több ezer méterrel a felhők felett?

Elgondolkodtak már azon miért van más íze egyes ételeknek és italoknak a repülőgépeken? Az oka az, hogy a repülős utazás egy időre megváltoztatja a test kémiáját és ezzel együtt az ízlelőbimbók ízérzékelését is. A végeredmény pedig az, hogy a frissítők sokkal semlegesebb ízűek, se nem édesek, se nem keserűek, de a jó hír az, hogy például a Bloody Mary – paradicsomlé alapú – koktél szuper választás lehet (persze annak, aki szereti.)

Forrás: shutterstock.com

Egy kutatás szerint, amikor a repülőgépek elérik a repülési magasságot és csökkenni kezd a kabinnyomás, illetve a páratartalom 12% alá esik, a szárasság és az alacsony nyomás csökkenti az utasok ízlelőbimbójának érzékenységét, főleg az édes és sós ízeket illetően; a felmérések szerint majdnem 30 %-kal. Sőt a kabin levegője a szaglást is befolyásolja, ami pedig szorosan hozzá tartozik az ételek és italok ízének érzékeléséhez - olvasható a lonelyplanet cikkében.

Hogy ezt valahogy kiküszöböljék, a repülőgépi ételeket összeállító szakemberek olyan alapanyagokat válogatnak össze, amik alkalmazkodnak a megváltozott szagláshoz és ízleléshez. Sokszor dolgoznak például olyan ételekkel, amik gazdagok az umami ízben, ami az ötödik íz az édes, a savanyú, a keserű és a sós után. Ez a pikáns íz jellemző a levesekre, főtt húsokra, benne van a gombában, a Worcestershire szószban és a paradicsomban. Így ha legközelebb megszomjaznának egy hosszú utazás alatt a turista vagy a business osztályon, kérjenek egy pohár Bloody Mary koktélt – persze ha szeretik a paradicsomlevet és a vodkát. Ebben az italban ugyanis minden benne van, amire az ízlelőbimbók vágynak a magasban; paradicsomlé, tabasco, Worcestershire szósz, zeller és persze egy kis nyugtató alkohol.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek