Miyazaki marha és aranygaluska két személyre – Megnyitott a Vízház új étterme

Ott voltunk a Felix Kitchen&Bar megnyitóján tegnap este, mikor a tavaly felújított, és eredetileg Ybl Vízház néven ismertté vált épületegyüttesbe hivatalosan is megérkezett a gasztronómiai és kulturális megújulás.

Forrás: Stiglincz Gábor

Az első, amit észrevettünk, az a több mint 140 éves történelmi épület belsőterének szépsége volt. És bár egy felettébb modern étterem és bár varázsolódott a falak közé, mégis megmaradt az Ybl Miklósra annyira jellemző belső kialakítás, a meghitt alkóvok, a nagy árkádok, amik most ablakokként és teraszfalakként szolgálnak, illetve a plafon különösen részletgazdag festett díszítettsége.

Ahogy végigvezettek minket a házon, érezni lehetett, hogy a megújuláskor mindenki a harmóniára törekedett. Bár elsőre egy kicsit soknak tűnik a díszítettség, idővel minden barátságosabbá szelídül, főleg ahogy elkezdenek érkezni az illatozó ételek és az ötletes koktélok.

De mielőtt még rátérnénk a gasztronómiai újításokra és ízkreációkra, nézzünk szét még egy kicsit az épületben. Az Ybl Miklós által tervezett és 1875-ben épített legendás helyszín már számos funkciót betöltött. Eredetileg szivattyúházként működött – erre utalnak is a Félix arculatában, hiszen a bor és itallap fedelén, valamint a menükön egy hibátlan steampunk embléma jelenik meg kristálypoharakkal és fogaskerekekkel. 2018 tavaszán átadták az Ybl Budai Kreatív Házat, amihez később egy kávézó is csatlakozott, de a patinás helyszín ennél többet érdemelt.

Családias és harmonikus belsőtérForrás: Stiglincz Gábor

Az ázsiai és a magyar konyhát harmonikusan vegyítő Félix ezt az űrt igyekszik betölteni. És arról, hogy jó úton halad, minket meggyőzött tegnap este. A magyar konyha jellegzetes alapanyagai mellett, ízes és illatos ázsiai alapanyagok is szerepet kaptak a Kovács Árpád séf által összeállított étlap fogásaiban.

Az este során és az étlapon olyan ételekkel találkoztunk, mint a Kamcsatkai rák, amely egyedülálló hazánkban, vagy az itthon eddig csak a Nobuban kóstolható Miyazaki hátszín. De rendelhetünk a japán konyhában használt yuzus ponzuval elkészített libamájat, illetve olyan raw fogásokat is, amelyek olyan minőségi nyers alapanyagok, melyek nem feltétlenül igényelnek hőkezelést, és natúr formában is ízletesek maradnak. Minket a Szent Jakab kagyló sashimi vett le a lábunkról, amit maracujával és chia maggal tálaltak, de az edamame babbal kísért polip saláta sem hagyott kívánni valót maga után.

Polip saláta edamame babbal és radicchiovalForrás: Szemdeff Lőrinc

Miközben kóstolgattunk, a séf elmondta, hogy az első- és legfontosabb számára az, hogy a legmagasabb minőségű alapanyagokból dolgozzanak a konyhában. Ezek beszerzésére pedig egy komoly, több mint 20 beszállítóval dolgozó hálózatot építettek ki.

A Felix a magyar fogások terén is tudott újat mutatni, a kétszemélyes aranygaluska mindenkit levett a lábáról. De a gasztronómiai kínálathoz sokszínű italkínálatra is szükség volt, így a bár több mint 400 különböző spirittel és csaknem 320-féle borral várja a vendégeket, a különleges koktélokról nem is beszélve, amiket április 29-től lehet majd rendelni a bárpultnál.

Steak különféle köretekkel, amikből akár hárman is falatozhatnak egyszerreForrás: Szemdeff Lőrinc

Bár a Félix esti koktélozásra és ünnepi vacsorákra termett - amit kiegészítenek az alsó kiállítószinten bemutatott tárlatok, és a jól válogatott zenei aláfestés -, mégis aki reggeli fényben élvezné a Várkert Bazár látképét, az 7:30-tól már egy reggelire is beülhet az étterembe, utolsó rendelését pedig éjjel 11.30-kor is leadhatja.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek