Még gombaszimat szonda is lesz a Kucsmagomba napokon

A hóvirág mellett a kucsmagombák is a tavasz első hírnökei közé tartoznak. Megjelenésük alkalmából a Természettudományi Múzeum egész napos családi rendezvényt szervez április 5. és 7. között.
A Magyar Természettudományi Múzeum és a Magyarhoni Gombász Egylet közös rendezvényén szerepel gombakiállítás és gombaszépségverseny, lesznek gombabemutatók, szaktanácsadás, a legkisebbeket pedig gyereksarokkal várják a szervezők – olvasható a múzeum honlapján.

Cseh kucsmagombaForrás: nhmus.hu

A meghirdetett gombakiállításon a tavaszi gombafajokat mutatják be az érdeklődőknek. A tárlat anyagában nem csak élő gombák, hanem élethű gombamúmiák, fagyasztva-szárított (liofilizált) nyári és őszi gombafajok is szerepelnek. A programok között lesz gombaszépségverseny is, amelyre a helyszínen nevezhetnek a látogatók az általuk szedett gombákkal. A versenyben résztvevő, kiállított gombák közül a látogatók szavazatai alapján hirdetnek győzteseket vasárnap délután.

A több napos eseményen szakértők segítségével határozzák meg a látogatók által hozott gombákat, illetve tanácsot is adnak az elkészítésükhöz. A szakértők a gombák szabad szemmel nem látható részleteit mikroszkóp segítségével kivetítőn is megmutatják, a gombaszimat szonda segítségével pedig az érdeklődők egy-egy gombafajra jellemző illatú vegyületmintát megszagolva kitalálhatják, hogy az vajon melyik gombához tartozik.

Hegyes kucsmagombaForrás: nhmus.hu

A múzeum szerint a kucsmagombák a tavasz első hírnökei közé tartoznak, könnyen felismerhetőek sárgásbarna vagy szürkésbarna színű, többnyire méhsejtszerű üregekből álló süvegükről és fehéres, szemcsés tönkjükről. A kucsmagomba fajok üreges termőtestei ízletesek, igazi csemegének számítanak.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek