Pintyek ültek a Nagygombos Borászat palackjaira

Egy kötetlen és családias, borkóstolóval egybekötött sajtótájékoztató keretében ismertük meg a Mátrai borvidéken található Nagygombos Borászat új portfólióját és címkéit. A megújításról a pincészet női borásza, Barta Anna, illetve a címkék grafikusa, Laki Eszter meséltek.

Forrás: DrKuktart

Az alakulás vágya nem most kezdődött a borászatnál, Barta Anna szerint, már azóta keresik az arcát Nagygombosnak, hogy Gál Tibor 2005-ben bekövetkezett tragikus halála után négy évvel, a Barta család megvásárolta a birtokot és vele együtt a műemléki borfeldolgozót. „Sok munkánk van a szőlőterületek megújításában, a borokban, és nemsokára a csodaszép műemléki birtokközpontunk felújítása is megkezdődik" – mesélt az eltelt időszakról Barta Anna. „Itt volt az ideje az új címkéknek. Ezt Laki Eszter dizájnerre bíztuk, akinek sikerült egy fiatalos, friss arculatot alkotnia. A portfólió is letisztult, most már konkrét tervek alapján tudunk dolgozni, miközben a számomra kihívást jelentő kísérletezésről sem kell lemondanom."

Barta Anna a szőlőbenForrás: Furmint Photo

Az említett alap- és prémium-, vagy kísérleti borokból mi is megkóstolhattunk kettőt-kettőt. Az alap borcsaládba tartozó Nagygombos Játékos Rosé több szőlőfajta erényeit egyesíti, és tudatos házasítási folyamat révén születik meg. Már illatra is egy kellemes, frissítő borra számítottunk, ízre pedig egy jól eltalált, könnyen fogyasztható, nem túlbonyolított bort kaptunk. A Nagygombos Kékfrankos Rosé a fajta elegáns jegyeit hordozta, és igazán széles körből lehet hozzá ételt ajánlani, ezt az új címkén is feltüntették, elegáns, de nagyon frappáns stílusban. Így egyik bornál sem kell azon gondolkodnunk, milyen étel mellé fogyasszuk és lehet-e forralt borhoz felhasználni; ami fontos szempont, mert jó forralt bor, csak jó boról készül.

Forrás: DrKuktart

Laki Eszter grafikus elmondta, hogy ezeknél az alap címkecsaládoknál az volt a célja, hogy könnyen felismerhető, tiszta, minimalista stílus alakítson ki. "A színek ismétlődve köszönnek vissza az egyes palackokon, a két címkén található fél gombot szimbolizáló motívum pedig – ami a Nagygombos Birtok nevére utal – kiad egy közös egész gombot, ha egymás mellé rakjuk az üvegeket" – foglalja össze a koncepciót a dizájner.

A prémium borcsaládba - amely Barta Anna nevét viseli - a rozék közül a legkifinomultabb tétel, a Gamay Noir Rosé tartozik, amelynek a gyümölcsaromák mellett megjelenő finom, hordós érlelés ad újabb réteget. Ennek a bornak, illetve egy 300 palackkal megjelent kísérleti vörösbornak, a Bogyókáknak a címkéjére csücsültek a címben már említett erdei pintyek. Anna elmondása szerint, ő ízig-vérig budapesti volt, mikor először kilátogatott Nagygombosra a borászathoz.

A Gamay Noir Rosé címkéjeForrás: DrKuktart

Egy ilyen terepszemle alkalmával figyelt fel az öreg borház melletti hársfán gyülekező madárcsaládra. Jó sok kutakodás után, kiderítette, hogy erdei pintyekről van szó, amik egy családon belül, generációról generációra ugyan azt az egy dallamot fütyülik. De ami igazán megragadta a borásznő képzeletét, hogy ezek a madárkák az apjuktól tanulják a dallamot. És mivel Anna is sokat köszönhet az édesapjának, hiszen tőle kapta az inspirációt a borászkodáshoz, ezért a grafikus és ő is arra jutottak, hogy miért ne lehetne az erdei pinty a prémium címkecsalád „címerállata". Ha tehát a borszaküzletekben a sok fehércímkés bor között felfedeznek valami szokatlan,  föld- és aranyszínekkel, valamint egyedi, bélyeget idéző stancformával hívogató palackot, akkor tudni fogják, hogy melyik borászat borairól is van szó.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek