Győztest hirdettek a zenén érlelt sajtok között

  A Berni Művészeti Egyetem kutatói, illetve Beat Wampfler, egy napközben állatorvosként, este pedig sajtkészítőként dolgozó svájci állampolgár kilenc darab tízkilós ementali sajtkorongot érleltek különállóan faládákban szeptembertől fél éven át, hogy teszteljék, miként hat a zene ízük és állaguk alakulására. A sajtoknak 24 órán át három különböző dallamot – Mozart Varázsfuvola című operáját, a Led Zeppelin klasszikusát, a Stairway to Heaven című számot, illetve A Tribe Called Quest's nevű hip hop banda Jazz (We've Got) számát játszották.

  Beat Wampfler, a burgdorfi K3 sajtüzem tulajdonosaForrás: AFP/Fabrice Coffrini

  A végeredményt az ízerősségben, a szagban és az aromában mérték le. Ezek alapján a hip hopon érlelt korong került a lista élére, ami a gyümölcsösségét illeti, ennek volt a legerősebb illata és aromája – mondták a zsűri tagjai.

  A hip hop-ra érlelt nyertesForrás: AFP/Fabrice Coffrini

  A smithsonianmag.com oldalon megjelent cikk szerint a kísérletben nem hangszórókkal, hanem mini adókészülékekkel továbbították a zene energiáját a sajtokba. "Az összes energia közvetlenül rezonált a sajtokban" - magyarázta az egyetem egyik kutatója.

  Beat Wampfler, a burgdorfi K3 sajtüzem tulajdonosa és a kutatásban résztvevő sajtok készítője szerint a további kutatásban a hip hopra összpontosítanak majd. A terv az, hogy 5-10 sajtot tesznek ki különféle hip hop daloknak, majd összehasonlítják őket.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!