Provence-i kecskesajt és levendulaméz – Magyar éttermek a francia gasztrohéten

A Gout de France/Good France kezdeményezésre jelentkezett séfek a francia gasztronómiát és a fenntartható fejlődést ünneplik 2019. március 21. és 24. között. A világszerte mintegy ötezer étterem részvételével zajló eseménysorozat immár ötödik éve hívja fel a figyelmet a francia gasztronómia értékeire; idén először még Grönlandon is – olvasható a Turizmus.com oldalán.

Provence-i frissességForrás: Pixabay

A rendezvény célja, hogy a március 21-én és az azt követő napokon, a csatlakozó éttermek séfjei hagyományosan franciás menüsort ajánlanak a vendégeknek. Valamennyi menü azt illusztrálja majd, hogyan lehet kevesebb zsírt, cukrot és sót használni a konyhában, odafigyelve a "jól evés" és a környezetvédelem szempontjaira.

A részvételre, francia kulináris hagyományt középpontba helyező menüsorokkal lehetett pályázni. A résztvevők listáját egy séfekből álló nemzetközi zsűri hagyta jóvá a nagykövetségek segítségével, ügyelve a menük minőségére és összetételére. Idén a rendezvény Provence gasztronómiáját állította a középpontba, így akár a híres marseilles-i hallevessel és a tradicionális ratatouille-val is megismerkedhetnek a vendégek.

Forrás: alkimistaszeged.hu

A provence-i egy igazán könnyű, mediterrán konyha, amely gyakran használja a tenger gyümölcseit, sok olívaolajat és a rengeteg napsütésnek köszönhetően ízletes zöldségeket és gyümölcsöket. Sőt bortermelése ma már nem csupán a rosékról nevezetes.

Magyarországon idén Budapestről a Baraka, a Biarritz, a Borssó Bistro, a Cyrano, a Jardinette, a Kolette Bistro, Paris Budapest és a Petrus éttermek vesznek részt. Szegedről az Alkimista Kulináris Műhely csatlakozott, ahol március 21-től 23-ig olyan érdekességeket kóstolhatunk 4+1-es tételben, mint a Picodon de chevre-Provancei kecskesajt, pisztáciával és levendulamézzel, vagy a kagylópástétom, illetve a marseilles-i halleves is az asztalra kerül. Debrecenből az Ikon Debrecen, Veszprémből pedig a Gusto13 Bistro&Delicate csatlakozott a kezdeményezéshez.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek