Vírusfertőzés miatt elmarad a híres gourmet fesztivál

Idén elmarad a dél-dalmáciai márciusi osztrigafesztivál, amit minden évben megrendeznek a Peljesac-félszigeten. A döntésre azután került sor, miután az állategészségügyi vizsgálat kimutatta, hogy a Malostoni-öbölben tenyésztett kagylók harminc százaléka norovírussal fertőzött - írta az MTI.

Van aki oda van ezért az ínyencségért, persze csak ha friss és mentes a vírusoktólForrás: Pexels / Pixabay.com

A szakértők szerint a norovírus a szennyvízzel és a fekáliával terjedt el a tengerben, ennek oka pedig az lehet, hogy a Peljesac-félszigeten nem megfelelő a szennyvízelvezetés. Mali Ston és Veliki Ston a mai napig nem csatlakozott a nyolcvanas évek elején kiépült szennyvízhálózathoz. Az emésztőgödröket általában nem ürítik, így azok megfertőzik a vízkészletet, és a szennyezés az öbölbe is eljut.

A norovírusok világszerte elterjedtek és rendkívül ellenállóak a környezeti hatásokkal szemben. A tengerben 20 napig is jelen lehetnek, a felületeken pedig több mint 12 órán át életképesek maradnak, és 60 Celsius-fokig ellenállnak a hőhatásnak. Számos fertőtlenítőszer hatástalan velük szemben. Nagyon fertőzőképesek, már egészen kis mennyiségű vírus is betegséget és járványt tud okozni.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek