Koreai, orosz és albán konyha remekeit is kóstolhatják az idei Gourmet Fesztiválon!

Kétcsillagos bécsi séf, a koreai, az orosz és az albán konyha fenegyerekei és a legjobb olasz pezsgő is bemutatkozik a 2019. május 16-19. között tartott OTP Bank Gourmet Fesztiválon, ahol kilencedszer találkoznak egymással az ország kiemelkedő séfjei, borászai, cukrászai és az igényes gasztronómiáért rajongók.

A mi kedvenc Gourmet Feszt időszakunk mindig a késő délután, főleg ha tökéletes az időForrás: gourmetfesztival.hu

A hagyományosan a Millenárison megtartott rendezvény idei témái és három fő alapanyaga a paprika, a sercli és a sör lesznek; ezek adnak majd inspirációt a fesztivál séfjeinek. Már az előző két évben is kulcsszavakat jelöltek meg a szervezők a kész fogások helyett (korábban a rakottkrumpli és a paprikáscsirke újragondolt változatai is terítéken voltak); így a több mint 50 étterem csapatának ezekből az alapanyagokból kell inspirációt meríteniük, amellett, hogy elhozzák konyhájuk kedvenc fogásait is.

Hogy kerül a sercli az asztalra?

A jófajta magyar fűszerpaprika és a sör sok formában előfordul már a gasztronómiában, de a sercli még a Gourmet Fesztivál irányából is furcsa választásnak tűnik. A sajtóközleményből azonban kiderül, hogy Mautner Zsófi, a fesztivál egyik házigazdája szerint a fesztivált már jó ideje foglalkoztatja a hulladékmentes főzés, és mivel a kenyér szakrális, szimbolikus jelentőséggel bír a gasztronómiában, ezért a száraz kenyér felhasználása izgalmas feladat elé állít minden séfet, és a vendégeket is elgondolkodtatja.

A panírmorzsa az egyik legjobb példa a szárazkenyér utóéletéreForrás: gourmetfesztival.hu

„A serclinek a régi magyar konyhától az olaszon át a franciáig óriási a kultusza, rengeteg példa van a felhasználására a népi konyhákban: akár már egy panírmorzsa is ennek számít. És a töltött kenyerektől a modern barnakenyér-fagylaltig folytathatnánk a sort, amely úgy gondoljuk, hogy a séfeket is meg fogja ihletni." – olvasható a közleményben.

Bár nem a magyar, de a paprikapaszta Koreában is elhagyhatatlanForrás: gourmetfesztival.hu

A paprika főszerepét nem kell annyira magyarázni, hisz az egész világon erről ismerik minket – folytatja Jókuti András, a fesztivál másik házigazdája. „De még nem törődtünk eleget azzal, hogy feldobjuk valamivel, megújítsuk és megmutassuk a világnak, hogy nem csak birkapörköltért, vagy a gulyáslevesért érdemes Magyarországra jönni."

A Twins Garden művészi alkotásaForrás: gourmetfesztival.hu

A harmadik téma, a sör. Erről pont nemrég írtunk egy nagyobb anyagunkban, hogy ma már nem csak alkoholként gondolunk rá, hanem pácok, raguk, szószok lehetséges alapanyagaként is megjelenik. A OTP Bank Gourmet Fesztiválon is így lesz ez, de nem csak az éttermeknél, a kiállítók között is kiemelt szerepet kap. Kóstolhatnak majd belga és cseh klasszikusokat, valamint a legjobb hazai kisüzemi sörök is csapra kerülnek a háromnapos fesztivál ideje alatt.

Az eddigi legizgalmasabb nemzetközi felhozatal várható

A gasztronómia rajongóinak legnagyobb közép-európai rendezvényén ezúttal is számos kiemelkedő hazai és külföldi séf ad majd exkluzív vacsorát és tart érdekes előadásokat a színpadon. Ott lesz a Millenárison az osztrák és mediterrán konyhát vegyítő, kétcsillagos bécsi Konstantin Filippou, az egycsillagos szöuli Lee Jong-kuk, aki évtizedekig érlelt szószaival és marinádjaival érkezik, bemutatkozik a magyar közönségnek Iván és Szergej Berezutszkij, a moszkvai Twins Garden ikerpár séfjei, illetve a színpadon láthatják majd az albán Bledar Kolát, aki a világ egyik legjobb éttermeként számon tartott koppenhágai Nomában gyűjtött inspirációt, valamint Max Stieglt is, aki a Fertő-tó melletti Gut Purbach éttermében újítja meg Burgenland konyháját.

Lee Jong-kuk, Konstantin Filippou és Max StieglForrás: gourmetfesztival.hu

Az OTP Bank Gourmet Fesztivál csütörtökön 17-23 óráig, pénteken 12-23 óráig, hétvégén pedig 11-23 óráig tart nyitva. A programot rossz idő esetén is megrendezik. A fesztiválra a napi jegyek ára 3900 forint, a négynapos bérlet ára pedig 7900 forint.

Fotók: Pixeltaster – Pintér Árpád / Gourmet Fesztivál

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek