Egy térképen sem jelzett étterem lett a világ legjobbja

A Wolfgat éttermet Kobus Van der Merwe vezeti, aki korábban gasztro újságíró volt, majd séffé képezte át magát. Az ő kicsi, de annál kifinomultabb éttermét választotta a világ legjobbjának, az első World Restaurant Awards hétfő este, a Párizsban rendezett díjátadón.

Kobus van der Merwe séf a díjátadógálánForrás: AFP/Thomas Samson

A Paternoster nevű kis halászfaluban található étterem körülbelül 160 kilométerre található Fokvárostól, az Atlanti-óceán partján. És amellett, hogy a legjobb étterem lett, a legjobb, térképen nem jelzett vendéglátóhely címét is elnyerte. Van der Merwe több videóban is azt nyilatkozta, hogy ételeinek a lényege az egyszerűség és a tisztaság. Ehhez méltón a tányérokra kerülő alapanyagok mind a környékről származnak. A séf sokat dolgozik vadon termő fűszernövényekkel, friss halakkal és tenger gyümölcseivel - amit a helyi halászoktól szerez be -, illetve bárányhússal és tengeri algával.

A Wolfgat érdekessége még, hogy a konyha személyzete két kivétellel csak nőkből áll, és a foglalkoztatott halászok is mind helyiek. Így az év étterme díj nemcsak a hétfogásos kóstolómenüknek, hanem a társadalmi felelősségvállalásnak, a helyiek foglalkoztatottságának is szól – olvasható a www.foodandwinegazette.com oldalán.

A térképen nem jelzett helyek listáján volt még a perui Mil étterem, a Riley's Fish Shack Tynemouth városában Angliában, a Tokuyamazushi Shiga városában és az osztrák Bootshaus.

INUA Mochi választékForrás: INUA / facebook.com

Az év legjobb új éttermének díját a japán Inua nyerte el, melynek séfje a német Thomas Frebel, aki korábban a legendás koppenhágai Noma étteremben felelt a gasztronómiai kutatásokért és fejlesztésekért. Az Inua 2018 júniusában nyitott meg Tokióban, de már most nagy kritikai elismerés követi minden fogását.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek