Mitől leszek kevésbé másnapos? Sörre bor vagy borra sör?

  „Sörre bor, bármikor. Borra sör meggyötör.” Így tartja a magyar mondás, ami más nyelveken is létezik, szóval arra lehet következtetni, örök igazság, mit mi után iszunk, és mit kapunk cserébe. Az elterjedt nézet szerint tehát ha sörre isszuk a bort, akkor nem lesz gondunk a másnappal, fordítva viszont a macskajaj minden kínját magunkra öntjük.

  Európai tudósok azonban elkeserítően egyszerű következtetésre jutottak: mindegy a sorrend, ha túl sokat iszunk, másnaposak leszünk és pont.  

  A CNN szerint a kutatás alapját egy 90 fős kísérlet adta. A 19-40 év közötti alanyoknak vagy csak sört, vagy csak bort, vagy mindkettőt adtak. Az első csoport 1,2 liter sört ivott, majd négy nagy pohár bort. A második csoport ugyanezt a mennyiséget kapta, csak a borral kellett kezdenie. A harmadik csoport pedig vagy csak sört, vagy csak bort húzott le. Orvosi műszerekkel figyelték végig az alanyok állapotát, még az ivás után, éjjel is.

  .Forrás: Shutterstock

  Másnap szépen mindenki hazamehetett, az alkohol eltűnt a szervezetükből, lassan a katzenjammer is elmúlt. Egy hét múlva folytatódott a kísérlet azzal, hogy mindenki ivása tótágast állt. Aki borral kezdett és sörrel folytatta, az most sörrel nyitott és borral öblített le, és fordítva. A csak sört ivók bort, a csak bort ivók sört kaptak most.

  Az eredményeket az amerika táplálkozástudományi szaklapban, a American Journal of Clinical Nutritionben publikálták. Ezek szerint nem mutatkozott különbség a vizsgált emberek másnaposságának intenzitásában, akármit ittak először és másodszor. Jöran Köchling, a kutatás vezetője a Witten/Herdecke Egyetemről azt mondta:

  Nem találtuk igaznak azt a gondolatot, hogy a borivás előtti sörivás könnyebb másnapot hoz magával, mint ellenkező esetben.  

  Két faktor súlyosbítja a másnapot. Az alanyoknak el kellett mondani, 1-től 10-ig mennyire érzik berúgva magukat, és aki magas számot mondott, valamint aki kidobta a taccsot, az súlyos másnapot kapott a nyakába. Persze az igazság az, hogy az alkattól és az átlépett vörös vonalaktól is függ, mennyire leszünk készen a következő napon.

  Végül megjegyzik a tanulmányban, hogy a másnap nem véletlen, hisz a szervezet így tanít móresre minket, és figyelmeztet, ha nem változtatunk és továbbra is iddogálunk, ilyen szörnyű napok állnak majd előttünk.  

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!