Már készülhetnek a mecseki medvehagyma szüretre

A szedd maga medvehagyma hívogató lehetősége évről évre egyre több embert vonz a területre, így a Mecsekerdőnél az előző évek tapasztalatai alapján úgy döntöttek, hogy több olyan területet is megjelölnek, ahol nem szabad medvehagymát szedni majd annak ellenére sem, hogy jogszabályi változás nem történt tavalyhoz képest – írták a Mecsekerdő Zrt. oldalán.

A Mecsek mellett a Bakonyban, a Gerecsében, Zala megyében, továbbá a Pilisben is találhatóak medvehagyma termőterületekForrás: pixabay.com

Ennek értelmében továbbra is csak annyi terményt (gomba, gyógynövény, gyümölcs, medvehagyma-levél) szabad majd szedni amennyi az egyén szükségletét kielégíti, és ezt is csak a nem védett területeken. Ezt a mennyiséget fejenként legfeljebb két kilóban szabták meg. Ennél nagyobb mennyiség betakarításához már az erdőgazdálkodó külön engedélye szükséges.

FONTOS: Mindig figyeljük meg a medvehagyma virágát, levelei ugyanis megtévesztésig hasonlítanak a mérgező gyöngyvirágéraForrás: pixabay.com

A lenti térképen azokat a Mecsekerdő Zrt. által kezelt erdőterületeket ábrázolták, ahol már csak engedéllyel lehet medvehagymát szedni. Sötétzölddel a védett területeket, pirossal a fokozottan védett területeket, narancssárga színnel pedig a medvehagyma kíméleti területeit jelölték.

De ha nincs kedvük kincskeresőtúrára indulni, akkor az ápilis 13-14-re tervezett orfűi Medvehagyma Fesztivál idején minden házhoz jön majd, a medvehagyma és a Mecsek gyönyörű tájai is.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek