Őrületes főzőversennyel készül a Budapesti Mangalica Fesztivál

Kedden tartottak sajtótájékoztatót a 12. Budapesti Mangalica Fesztivál kapcsán, ahol kiderült, a rendezvény továbbra is ingyenes lesz, ám idén egy újabb fontos érték, a fair trade mozgalom jegyében szervezik programjaikat. Vagyis a kilátogatók közvetlenül találkozhatnak az ország minden pontjáról érkező tenyésztőkkel és őstermelőkkel, sok esetben attól vehetik meg a terméket, aki elő is állította azt. A vásárló garantáltan mangalicából készült termékekhez jut, hiszen csak a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete által ellenőrzött állományból kikerült áru lesz a február 8-tól 10-ig tartó rendezvényen.

Ilyen finomságokat is lehet majd enni és venniForrás: Travelo / Gerencsér

Veégh Attila, a Mangalica Fesztiválok főszervezője a tájékoztatón arról beszélt, hogy a kiállító mangalicatenyésztők és termékforgalmazók egységes megjelenéssel, azonos méretű faházakban árusítanak majd, a néhány kocás családi gazdaságtól a legnagyobb húsipari vállalkozásokig. De a mangalica termékek mellett a hazai kistermelők sajt-, házi lekvár-szörp-, méz-, olaj-, és fűszer termékeivel is találkozhatnak.

Mindezek mellett kóstolhatnak és vásárolhatnak helyben készült mangalica ételeket, mangalica street foodot, borokat, pálinkákat, helyben készült friss tepertőt, sőt, még mangalicazsírban pattogatott kukoricát is. De a látogatók kóstolhatnak majd egészben sült malacot és hagyományos disznótoros ételeket is. A fesztiválon újra kapható lesz a különleges CHOCOLITZA, vagyis a mangalica tepertővel töltött étcsokoládé, igaz, csak korlátozott mennyiségben.

A töpi mindenek felettForrás: Mangalica Fesztivál / facebook.com

A Budapesti Mangalica Fesztivált 12. alkalommal rendezik meg február 8-tól 10-ig a belváros szívében, az V. kerületi Szabadság téren. Ugyanakkor országosan ez már a 37. Mangalica Fesztivál lesz, hiszen Budapest mellett Debrecenben, Székesfehérváron és Szegeden is rendeznek fesztivált.

Sonkák hadaForrás: Mangalica Fesztivál / facebook.com

A rendezvény két legnépszerűbb pontja idén sem marad el. Az egyik az élőállat kiállítás, ahol ideiglenesen felépített karámokba költözik a három fajtából 3-3 példány és egy anyakoca malacokkal. 2018 óta pedig újra megtekinthető a fekete mangalica élő példánya is, ami 20 éves tenyésztői és génmegőrzési sikernek számít a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének részéről.

Neked meg mi van a kezedben? Ehető?Forrás: Mangalica Fesztivál / facebook.com

A másik figyelemfelkeltő programpont pedig a szombati főzőverseny, amit 10 és 15 óra között tartanak. A hagyományosan bográcsban készült ételek főzőversenyére továbbra is nevezési díj nélkül, ingyenesen lehet jelentkezhet a fesztivál weblapján bárki, aki csapatban vagy céges társasággal szeretne főzni egy jót. Az előző fesztiválok versenyeit látva mondhatjuk, hogy egy nagyon vidám programról van szó, de igen komoly ételek is születnek a hideg elleni iszogatás közben.

Már készül a versenyételForrás: Mangalica Fesztivál / facebook.com

És a zsűri sem semmi: idén Anger Zsolt, színész-rendező, pop-up séf, Litauszki Zsolt, executive séf, Vajda Pierre író, gasztroesztéta és Veégh Attila értékelik a bográcsban vagy tárcsán született ételeket. A feszt teljes programját és a főzőverseny jelentkezési lapját a fesztivál hivatalos honlapján találják meg.

A zsűri és a sonkaForrás: Travelo / Gerencsér
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek