Rekord számokat rejt a 2019-es Michelin Guide Franciaország

Hétfő este érkezett a hír, hogy Franciaországban megjelent a 2019-es francia Michelin Guide, amiben 632 csillagos étterem kapott helyet, közülük pedig 75 olyan, mely most kapott egy-, kettő-, illetve rögtön három csillagot. Ilyen rekord számokkal még egyik könyv és év sem zárt.

Az egyik legrégebbi francia konyhai eljárás: csirke disznóhólyagban sütveForrás: FREDDURANTET/Freddurantet/Michelin Guide/facebook.com

A Michelin Guide nemzetközi igazgatója szerint az idei év francia Michelin Guide-ja egy olyan gasztronómia Franciaországot mutat be, ami minden téren a legjobbat nyújtotta. A díjazottaknak köszönhetően megjelent az ország regionális dinamizmusa, sok fiatal tehetség bukkant fel, és nem volt még ennyi női séfek által vitt csillagos konyha sem, mint most - olvasható a guide.michelin.com oldalon.

A rögtön három csillaggal kitüntetett éttermek között van például a Menton városában található Mirazur, melynek séfje Mauro Colagreco, illetve a Le Clos des Sens nevű hely, amit Annecy-le-Vieux-ben találnak. Laurent Petit séf és csapata a tavi halakat és a környék zöldségeit részesíti előnyben a konyhán, így ha itt étkeznek a vendégek, akkor megismerhetik az Annecy terroir igazi ízeit, akárcsak egy jó bornál.

A két csillagos vendéglátóhelyek sorát 2019-ben öt-, az egy csillagosokét pedig 68 étterem erősíti. Ezek közül a legtöbbet szenvedélyes és tehetséges fiatal séfek viszik, akik közül jó páran újító bátorsággal állnak neki a feladatoknak. Erre példa Guillaume Sanchez étterme, a NESO, ami Párizs 9. kerületében található. A 28 éves séf itt kísérletezik a fermentált (erjesztett) zöldségekkel és a hideg kivonással (extrakcióval). A folyamat alatt a folyadékból, félszilárd vagy szilárd anyagból, egy vagy több komponenst távolítanak el, illetve nyernek ki.

A 2019-es francia Michelin Guide-ban azonban nem csak konkrét éttermek, hanem főzési technikáik miatt érdekes vendéglátóhelyek is helyet kaptak. Például olyanok, mint a L'Orchidée Altkirch városában. Az éttermet Chatchai Klanklong, egy thaiföldi séf vezeti, akinek fúziós elképzelései teljesen lenyűgözték a bírákat. A párizsi La Condensa a francia gasztronómia alapjait vegyíti a mexikói ízvilággal, a Courchevel-ben található Sarkara pedig az első olyan étterem (nem cukrászda) ami csak desszerteket kínál a vendégeinek.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek