Tíz éttermi trend, ami Magyarországra is begyűrűzhet az elkövetkező években

A Food & Wine oldal 10 újító gondolkodású séfet kérdezett meg arról nemrég, hogy milyen éttermi trendekre számítanak az idei évben.

Visszatérnek a klasszikus francia technikák

Mint például a bouquet garni, ami az alapleveseknél használatos fűszernövény csokor, vagy éppen az en papillote eredeti formája, mikor zsírpapírba csomagolva párolunk húsokat és zöldségeket.

Látványkonyhák már Budapesten is megtalálhatóak, például a Costes Downtown-banForrás: shutterstock.com

Kisebb formátumú éttermek

Egyre több lesz az olyan, kisebb alapterületű étterem, ahol kiteljesedhetnek a kísérletező séfek. Az italok és ételek terén is inkább a bár hangulat lesz a mérvadó. Több lesz a kóstoló menü, és az lesz a nagy öröm, ha sikerül a bárpultnál helyet foglalni, mert így beláthatunk majd a látványkonyhába.

Együtt enni jó!Forrás: shutterstock.com

Egyre többen választják majd a házi „éttermeket"

Vagyis összejönnek a nagyobb baráti társaságok, családok, és ahelyett, hogy étterembe mennének, közösen főznek, vagy rendelnek többféle finom ételt, és otthon egy társasjáték vagy jó zene mellett eszegetnek.

Luxus ételek gyors kivitelben

Az olyan éttermeknek is nagy jövőt jósolnak, ahol a luxus vagy magasabb színvonalú alapanyagokat egyszerű, de menő ételekhez használják fel, és ami a lényeg, hogy a vendégek saját maguk válogathatják össze, hogy mit ennének szívesebben.

Csak választani kellForrás: shutterstock.com

Tovább hódít a latin-amerikai gasztronómia

Egyre több közép- és dél-amerikai séf nyit fine dining éttermet elsősorban az USA-ban, de Németországban is találni egy-két felkapott helyet. És míg korábban sokan nem tudták, mi a különbség egy mexikói és egy kubai vagy venezuelai étel között, ez mára egyre inkább kezd megváltozni.

Tengeri moszat és még több tengeri moszat

Ez egy fenntartható élelmiszerforrásnak bizonyult már eddig is, de az ázsiai fine dining éttermeken kívül kevesen használták. Mára egyre többen dolgoznak vele salátaként, köretként vagy díszítő elemként felhasználva.

A zöldség alapú főételek ideje

Itt most nem arról van szó, hogy vegetáriánus vagy vegán alternatívákat találjanak ki a hamburgerekre és más húsos ételekre, hanem, hogy egyenrangú zöldség alapú főételeket kínálhassanak bárkinek, akinek éppen nincsen kedve húst fogyasztani.

Van fontosabb, mint a kávé és a süti?!Forrás: shutterstock.com

Telefon nélküli étkezések

Kicsit kilóg a sorból, de egyre több étterem próbál olyan menüajánlatokat összeállítani, ahol meg kell osztanunk egymással az ételt, és beszélgetni is kell róla; hogy a folytonos telefonnyomkodás háttérbe szoruljon, legalább a vacsora idejére.

Tudni szeretnénk, honnan jön az ételünk

Egyre többen szeretnék tudni, honnan származik az étel, amit éppen esznek, ezért a séfeknek is egyre jobban oda kell figyelnie arra, milyen forrásból szerzik be az alapanyagokat: a halakat, zöldségeket és húsokat.

Eljött az aktivista séfek ideje

Ezt az utat a spanyol-amerikai származású José Andrés már megkezdte, mikor 2010-ben megalapította a non-profit World Central Kitchen-t, ami akkor lép működésbe, amikor valahol a világon egy természeti katasztrófa miatt ezrek maradnak élelem nélkül. Folyamatos munkájáért 2018-ban felterjesztették Nobel-békedíjra.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek