Hogyan ne hízzunk adventkor?

Minden évben ugyanaz a lemez: nem bírunk ellenállni a kísértésnek, majd januárban kétségbeesett sóhajok közt tesszük meg az újabb és újabb fogyással kapcsolatos fogadalmainkat. Idén nem lehetne másképp? – Dietetikusunk tippjei a kötelező adventi hízás elkerüléséhez.

Nem árulok el nagy titkot: nem karácsony három napján hízunk meg, hanem már az azt megelőző időszakban. Sőt, akár fogyhatunk is, én például hajlamos vagyok erre. Ráadásul évről évre más és más lelki- és családi állapotban vagyunk. Így, ha már nincsenek nagyszülők, akkor a családi ebédek, vacsorák, sütizések sora is megcsappan. Szó, mi szó nem mindenkinek a hízásról szól az adventi ünnepkör, de azért a többség mégis ezzel küzd. Talán még időben vagyunk, hogy legalább 1-2 kiló felszedését megelőzzük. Ne legyenek túl nagy illúziónk azért! Már ez is nagy eredmény.

Mik lehetnek a veszélyzónák és a kritikus helyzetek, ételek?

A karácsonyi díszek, dalok egyre korábbi felbukkanása miatt idén sem csak decemberre tehető az adventi hízókúra kezdete. Emiatt kicsit el is vagyunk csúszva a totális prevencióval, de azért még van idő arra, hogy felismerjük, mikor kell egy kicsit tudatosabbnak lenni az étkezés terén. Márpedig bőven akad alkalom a nassolásra, iszogatásra, eszegetésre az adventi vásárokon, a plázákban, az élelmiszerboltokban megbúvó karácsonyi akciók és kóstoltatások során, az egymásnak kilincset adó családi/baráti/céges/iskolai Mikulás-összejöveteleken, majd a szinte rögtön ezeket követő céges/baráti karácsonyi vacsorákon, bulikon, hogy aztán az egészet legvégül a (legalább) háromnapi karácsonyi trakta kövesse. Addigra lehet, hogy már abszolváltuk is a téli úszógumik felszedését és szilveszterre már csak aggódva figyeljük a gardróbot...

Karácsonyi vacsora.Forrás: Shutterstock

A kockázatforrások listája meglehetősen hosszú

A negédes forralt bor, a krampampuli, a krémesebbnél krémesebb és mindenfajta téli depresszióra gyógyírt nyújtó forró csoki, az év végi hajrában stresszoldóként „elolvadó" Mikulás-csokik, a fára szinte fel sem kerülő szaloncukrok, a degeszre tömött gyomorba még pont beilleszkedő bejgli- és zserbóhegyek után nem csoda, ha egyre nehezebb begombolni a nadrágot, magunkra rángatni a szoknyát, ruhát. Pláne, ha mellette még az amúgy rendszeres edzéseink is kárát látják a sok meghívás, esti program és az ajándékok utáni rohanás közepette.

Tippek, trükkök

Mint mindig, most sem tanácsos a mindent vagy semmit elvet követni. Ha megpróbálunk elkerülni minden adventi gasztroörömöt, az könnyen visszaüt. Egyszer csak nem bírjuk tovább és nehéz lesz megállni, hogy ne toljunk magunkba minél többet a fenti listából. Egészen egyszerűen ezek is részei az ünnepnek. Nyáron nem kívánjuk, nem is esne jól. Most van itt a helye. Csak nem mindegy, mennyire engedünk a kísértésnek. Éppen ezért nem árt kicsit odafigyelni.

A nassolnivalót építsük be a heti menübe!

Bármily hihetetlenül is hangzik, ha előre betervezzük a kihagyhatatlannak tűnő cukorforrásokat és nem pluszban esszük-isszuk őket, hanem mondjuk a vacsoránk felét vagy éppen az uzsonnát váltjuk ki egy-egy adaggal (az adventi vásáron, a baráti találkán, vagy a céges vacsorán), akkor máris megspóroltunk valamennyi felesleges energiát. Persze ebből nem kell rendszert csinálni, de ilyenkor így tudunk egy kicsit csalni.

.Forrás: Shutterstock

Optikai tuning

Az ünnepi lakomák során próbáljunk kisebb tányért használni, hogy a kevesebb étel is nagyobbnak tűnjön! A svédasztalos vacsorákon egyszerre csak kevesebb ételt halmozzunk fel, és inkább menjünk egy újabb kört! Meglehet, hogy már nem is lesz szükség a repetára, mert már jóllakunk addigra, míg odajutottunk. A süteményeket vágjuk kisebb szeletekre, kockákra, így úgy érezhetjük, hogy többet ettünk, de valójában mégsem (persze nehéz becsapni magunkat, de a lassabb és alapos rágással is célt érhetünk).

Figyeljünk a folyékony kalóriákra!

A forralt bor és a forró csoki könnyen csúszik, de azért ezeket nemigen számíthatjuk be a napi folyadékmennyiségbe, hiszen energiadússágukat tekintve már inkább ételnek számítanak. Próbáljunk ki új recepteket, amikben a kevesebb cukrot több fűszer és gyümölcs ellensúlyozza, avagy a forró csokit bögre helyett inkább csészében élvezzük! Ja, és persze étcsokit válasszunk, de erről lesz még szó máskor!

.Forrás: Shutterstock

Ne essünk pánikba!

Igen, lesznek olyan étkezések, amiket egy kicsit túlzásba viszünk, és biztosan nem vallanánk be még a legszigorúbb dietetikusnak sem (amúgy a dietetikus is csak ember, megértené). Ilyen előfordul. Ettől függetlenül másnap ne kezdjünk léböjtbe, nulldiétába, mert sokkal rosszabbul jövünk ki majd az egészből. Persze fontos, hogy a rá következő napokban kicsit visszavegyünk az arcunkból, vagyis abból, ami bekerül oda. Pár példa: néhány burgonya-, rizs-, tésztaköretet cseréljünk sült, főtt zöldségre, salátára, válasszuk a csökkentett zsírtartalmú ételeket (pl. sajtból, húsból), és tegyünk félre ínségesebb napokra az ekkor kapott csokikat, nassolnivalókat! Ja, és az sem árt, ha a karácsonyi asztalhoz sem éhesen ülünk oda: ne hagyjuk ki az ebédig-vacsoráig következő étkezéseket, legfeljebb azok legyenek kicsit könnyebbek!

+1 tipp

Azért nem lehet megúszni a mozgást sem, ha formában szeretnénk maradni a szilveszteri bulira, koccintásra vagy éppen a jól megérdemelt karácsonyi wellnessezésre. Ha nem sikerül tartani a korábbi edzéseket és egyben letolni egy hatvan perces órát, jó hír, hogy akár több, kisebb részletben is beiktathatjuk a mozgást a mindennapjainkba (akár 10-20 percekre lebontva, otthon vagy az irodában is akár). A sok kicsi összeadódik, ráadásul még a téli ború és az év végi munkahajrá is elviselhetőbbé válik, ha (látszólag) gyakrabban mozgunk. És akkor még nem is beszéltünk a klasszikus téli sportokról, amikhez nem árt némi hó, de akár egy laza sétával is aktivizálhatjuk magunkat.

(Cikkünk szerzője Schmidt Judit dietetikus.)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek