Ezeken a helyeken karácsonyozzanak decemberben!

Élő betlehemi játék a barlang mélyén, aranyló mézízű sör a kupákban, megkoreografált fényjáték a főtereken, királyi pompa és hegyi karácsony – csak néhány látnivaló az adventi érdekességek közül, amelyek határainkon innen és túl várnak ránk. Egy biztos, akár itthon, akár Szlovákiában, Horvátországban, vagy pár kilométerre a határtól Ausztriában karácsonyozunk, a hangulat egyszerre lesz varázslatos és változatos.

Kezdjük azzal, hogy a hazai karácsonyi vásárok és programok semmivel sem rosszabbak, mint a határainkon túliak, sőt, a Vörösmarty téri karácsonyi vásár és a Bazilika előtti Adventi Ünnep programsorozat a legtöbb európai karácsonyi vásárokat rangsoroló listákon megtalálhatók. A nyolcadik alkalommal megnyílt Adventi Vásár a Szent István téren például Európa negyedik legimpozánsabb karácsonyi forgataga az utazók szerint. A hatalmas központi karácsonyfa körüli jégpálya idén is ingyenes, és a félóránként vetített 3D-s fényfestés sem marad el a Bazilika homlokzatáról.

Advent a BazilikánálForrás: shutterstock.com / Calin Stan

A fővárosi kisebb-nagyobb vásárokon kívül azonban van még pár programlehetőség, ahova érdemes ellátogatni. Ilyenek például a Gödöllői Királyi kastély karácsonyváró programjai, melyek három részben hozzák el a meghitt, ünnepi hangulatot. Először december 8-án és 9-én két klasszikus adventi koncerttel, majd december 15-16-án a Classic is cool – Adventi Kastélynapok programsorozattal, mely szombaton a fiatal zenekedvelőket célozza meg, vasárnap pedig a kreatív családokat várja a foglalkozásokra és betlehemezésre. Múzeumi belépővel Erzsébet királyné elé is járulhatnak a szerencsések, a Díszterem teljes pompája fogadja majd őket mindkét nap.

A gödöllői karácsonyváró programokat a december 28-i Erzsébet királyné karácsonya zárja majd. Az egész napos rendezvényen megismerhetik, hogyan ünnepelték egykor a karácsonyt a királyi család tagjai, de lesz tárlatvezetés, rejtvényfejtés, tánctanulás és mesejáték is. Sőt, egy rövid társalgásra még a királyné is fogadja a vendégeket.

Gödöllői Királyi KastélyForrás: schutterstock.com

Szintén egyedi lehetőségnek ígérkezik az Advent a Kékesen 2018 esemény, melyet az 1014 métert jelző trikolór magasságjelző kőtől nem messze, az újonnan megnyitott Tévétorony kilátó lábánál, az Angyalok tisztásán szerveznek december 2-ra. A délelőtt 10-től 16 óráig tartó programokat apró, de hangulatos vásár kíséri majd. Búcsúzásként nagy tábortűz is várható, ha a szervezők tartják magukat az előző évek hagyományaihoz.

Ha ilyen marad az idő, ehhez hasonló látvány várja december 2-án isForrás: kékestető.hu

Az adventi időszakban Szentendre is hangulatos, hétfőtől vasárnapig nyitvatartó vásárral készül, ahol nemcsak ajándékokat találhatunk, hanem a tél minden apró és ízletes örömét is. A macskaköves, fényfüzérekkel kivilágított utcákon sétálva gőzölgő forralt bort szürcsölhetünk és sült gesztenyét eszegethetünk. És ott, ahol a kiállítókat név szerint felsorolják a szervezők, biztos nem lesz tömegnyomor, csak családias, ünnepváró hangulat.

Magyar kastélyból az osztrák kastélyparkba

Győrtől és Soprontól nem messze, autóval közel egy órányira találjuk Halbturn városkáját, amit Hegyeshalom helyett Jánossomorja irányából, vagy Mosonszentandrás felé indulva érdemes megközelíteni. A városka felépítése szinte semmi jelét nem mutatja, hogy lakóházai mögött micsoda pazar, barokk stílusú kastély és park terül el a halbturni erdőség szélén. Az itt megrendezett Pannon karácsonyi piacot már többször is felkerestük, és mindig nagyon jó érzéssel tértünk haza róla.

Családias kastély-karácsonyForrás: © schlosshalbturn.com

A kizárólag minőségi, kézműves, vagy kistermelői ajándékokat, alapanyagokat, csokoládékat és szappanokat kínáló bódék egységesen, szépen feldíszítve várják a vendégeket december 1-én és 2-án, 8-án és 9-én, valamint a hónap harmadik hétvégéjén. A Schloss Halbturn parkjában lehet majd lovaskocsikázni, lesz melengető tábortűz, eper- és narancs puncs, a gyerekeknek pedig meleg tea és kézműves foglalkozás. A vendégek közé édességet osztogató angyalok szállnak, a színpadon pedig a helyi rézfúvósok andalítanak. A vásárba a belépés ingyenes, csupán adománykassza van.

Hagyományőrzés felsőfokonForrás: Ally Z / Shutterstock.com

Marizell Közép-Európa egyik legismertebb Mária-kegyhelye, híres zarándokhely, ahol november 22-től december 23-ig öt héten keresztül, csütörtöktől vasárnapig tart az adventi vásár. De nem ám akármilyen! Ez Ausztria legnagyobb és legsikeresebb tradicionális Christkindlmarkt-ja. A stájerországi kegyhelyen láthatnak romantikus mézeskalácsvárost, megcsodálhatják a világ talán legnagyobb adventi koszorúját, és szigorúan ellenőrzött, minőségi kézműves termékek közül válogathatnak. Bár a mariazelli vásár lényege a tradíció, mégis haladnia kell a korral, így idén bevezették a letölthető „MariazellOnline" applikációt, amivel minden program, koncert, ingyenes városnéző túra és a hütte-térkép is nyomon követhető.

Jobbra el, irány Szlovákia!

Ha karácsonyi vásárokról van szó, Pozsony nem maradhat ki a sorból. És a megközelítése sem annyira nehéz, hiszen Budapesttől két órányi autóútra található. Pozsonyban november 23-án nyitott az adventi vásár, és december 22-ig várja a látogatókat. A történelmi belvárosban három helyen megrendezett vásár összesen több mint 100 standjánál kínálnak szlovák kézműves különlegességeket, fából, bőrből és üvegből készült ajándékokat, de persze megtalálhatók itt Szlovákia kedvenc gasztronómiai specialitásai is, mint a sztrapacska, a kolbászos káposztaleves vagy a melengető borókapálinka. A képeket elnézegetve, a pozsonyi vásár 1993-as első nyitása óta is emberléptékű maradt, hangulatos és melegséget árasztó.

Pozsonyi pompaForrás: shutterstock.com / Renata Sedmakova

Ha csillagtúraszerűen haladunk tovább, Nagyvárad karácsonyi programjai következnek. Advent idején a Szent László tér díszfénybe öltözik, és mézeskalácstól, finom füstölt áruktól és forralt bortól illatozik minden. Remek fényképtéma a térre bevezető fényalagút, a tér szélén álló, felújított és kivilágított Fekete Sas Szálló, és persze a gőzölgő finom falatok is Instagrammra kívánkoznak. Európa egyik legszebb szecessziós városában 3 óra alatt ott lehetünk Budapestről, és vásározással, 3-4 csillagos szállással, esetleg egy-egy vacsorával is fele annyiból kijövünk, mint mondjuk Bécsben, vagy itthon. És ami a legjobb, hogy még ezt a helyet sem fedezték fel maguknak a tömegek, így minden kis bódéhoz oda lehet férni, ha tetszik valami.

NagyváradForrás: schutterstock.com

Bár nincs túl közel, az Advent u Zagrebu (Ádvent Zágrábban) elnevezésű karácsonyi rendezvény olyan szép, hogy 2016-ban még Párizs, Strasbourg, Bécs és Helsinki karácsonyi vásárait is megelőzte. A programsorozatot hagyományosan minden évben megtartják, de nemzetközileg is látogatott és ismert azután lett, hogy Horvátország 2013-ban belépett az Európai Unióba. A forralt bort, a sült gesztenyét és a csábítóan sercegő kolbászokat kötelező megkóstolni, de ne felejtsenek el kunát vinni magukkal, ugyanis az utcai árusok sem eurót, sem forintot nem fogadnak el.

Karácsony a tavon, betlehem a barlangban

A Bledi-tavat nem kell bemutatni senkinek, a környék látképe maga a tökéletes képeslap. De látták már advent idején is, amikor meleg fényben fürdik a tó felszíne, mert megcsillan rajta a Bledi-szigeten álló Mária mennybemenetele templom kivilágítása?

Ha ide utaznak az ünnepvárás idején, hagyják magukat sodródni a hangulattal. A vidám helyiek úgyis tudják, hova kell menni. Például a november 30-án megnyílt, feldíszített, örökzöldek gyűrűjében megbújó Téli Falu irányába, vagy az ünnepi promenádhoz a tó partján. Mindkettő bájos ajándékokkal és a Gorenjska régió finom ételeivel, italaival várja a vendégeket hétfőtől csütörtökig 15 és 19 óra között, valamint péntektől szombatig 11 és 21 óra között.

Karácsony a Bledi-tónálForrás: schutterstock.com

Az utolsó karácsonyi programért, amit a figyelmükbe ajánlunk, le kell menni a Postojnai Barlangrendszer mélyére. Szlovénia legnagyobb ünnepi programját, az Élő Betlehemi Előadást és Karácsonyi Vásárt 28 éve hívták életre a barlang belsejében.

Betlehem a föld alattForrás: schutterstock.com

Az öt napig, december 25-től 30-ig tartó programsorozat ideje alatt a barlang 5 kilométeres útvonalán betlehemi stációkat találnak, ahol 150 helyi, amatőr színész és színésznő adja elő a Kisjézus születésének történetét. Az előadókat meghívott énekesek kísérik. Az előadás egy rövid vonatúttal kezdődik a barlang belsejébe, majd a vezető végigviszi a csoportot a kivilágított útvonal minden állomásán. Az egész program körülbelül másfél óráig tart, de feledhetetlen élményt ígér.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek