Mire ügyeljünk, ha legszívesebben egész nap fagyit ennénk?

Megunhatatlan téma, hiszen mindig lesz nyár, s vele együtt a hűsítő, üdítő élvezetek. Bár a jégkrém és a fagylalt elég gyorsan múló, de akár mégis életre szóló élményt adhat - különösen, ha az valamely emlékezetes utazásunkhoz, nyaralásunkhoz fűződik. Mire figyeljünk?

Szerencsére a kereslet-kínálat elve alapján és mivel folyton egyre több információval gazdagodunk ételeinkről, italainkról, egyre növekvő igény is mutatkozik a minőségi fogyasztás iránt. Vagyis az íz és az ár mellett egyre nagyobb vonzerőt jelent a valódi, természetes alapanyagokból, tartósítószer és színezékek nélkül készült fagylaltok és jégkrémek széles választéka (habár utóbbiaktól sem feltétlenül lesz bajunk, de persze érthető a fogyasztói aggodalom az ismeretlen vagy nem kellően ismert alkotóelemekkel szemben). A jó hír, hogy egyre inkább van miből választani és a konkurenciaharcban a silány minőségű termékek idővel elbuknak. 

Forrás: Shutterstock

Minden és mindennek az ellenkezője is kapható

A fogyasztók nagy része már nem csak a klasszikus ízvilágot (csoki, vanília, puncs, pisztácia, citrom...) igényli, és sokkal elfogadóbb a korábban extrémitásnak számító ízekkel, ízpárosításokkal szemben is. Gondoljunk csak például a sós karamellára, vagy éppen az idei év győztesére, a bazsalikomos málnára.

A felhasznált alapanyagok tárháza is kibővült. Szinte már nincs olyan ehető dolog, amiből ne készülhetne fagylalt, legfeljebb nem vágyunk rá minden nap. A szoros verseny miatt a cukrászok, fagylaltozók egyre messzebb mennek és már a gyümölcsök mellett a zöldségekből, a gyógynövényekből (nemrég sóskás-almásat kóstoltam), az alkoholos italokból, az olajos magvakból, akár a gabonákból (ld. rizses fagyi) készült jeges nyalatok kimeríthetetlen sora is végignyalható.
Csak győzzünk választani!

Ma már egyre fantáziadúsabb ízkombinációk sorakoznak a legtöbb pultbanForrás: Shutterstock

Ne pluszban együk!

Mindegy, hogy sikerült-e bikini testet villantani a strandon, vagy van-e még rajtunk némi felesleg, az biztos, hogy a fagylalt, jégkrém esetében a mértékletesség mindkét esetben fontos. Egy jól megtermett, csokoládészószos, tejszínhabos, ostyával díszített, durvára tört magvakkal megszórt, a színes cukorkáktól csillám póniként irizáló fagylaltkehely könnyedén felérhet egy komplett ebédnyi, vacsorányi energiamennyiséggel, és akkor még csak egy nassolást említettünk a jól megérdemelt nyaralás során.

Miközben a fél világ a fél lábát vagy legalább is a szeme világát is odaadná a tökéletes testért (értsd: kockahas, kerek bicepsz, feszes combok és popsi, kinek mi), s ezért önsanyargató diétát tart (gyakran feleslegesen) és kőkeményen edz, a másik fele/negyede vagy éhezik, vagy éppenséggel hedonista módjára falja a cukor és a zsír különféle formáit (l. az iménti felsorolást), csak az aktuális gasztro-örömök.

Forrás: Shutterstock

Nos ebben a szélsőséges helyzetben a cél, hogy ne is vonjuk meg magunktól a nyaralás kalandjait betetőző gelatót, ice cream-et, de ha lehet, akkor kompenzáljuk több mozgással, vagy éppen hagyjuk ki a soron következő kisétkezést (tízórai, uzsonna), és ne emellé együnk meg két-három jól megtermett gombócot. Sok kicsi sokra megy, így a nyaralás végére azért valós lehet a két-három-sok kilónyi plusz, ha minden nap fagyizunk és még esetleg más finomság is becsúszik.

Ügyeljünk az allergénekre, a rejtettekre is!

A csomagolt jégkrém ebből a szempontból kicsit kedvezőbb, mert feketén-fehéren szerepel rajta a termék összetevőinek listája és a biztos, illetve a gyanítható allergéntartalma is (az esetleges gyári keresztszennyeződés veszélye miatt). Ellenben a fagylaltok esetében már nehezebb a helyzet. Ha valamely allergént meg kell vonnunk az étrendünkből (és ezt orvosunk is így alátámasztja, nem csak az aktuális mindenmentes divatnak engedünk), mielőtt kikérnénk a szimpatikusnak tűnő gombócokat, fagylaltadagot, kérdezzünk rá az összetevőkre, vagy olvassuk el az ezt a célt szolgáló kifüggesztett tájékoztatót! Legyünk résen! Az egy dolog, hogy maga a fagylalt nem tartalmaz mondjuk glutént, de ha kekszdarabkákkal, ostyával díszítik, vagy éppen ugyanazzal a(z esetleg nem kellően alaposan megmosott, letörölt) kanállal adagolják, akkor a gluténmentesség már nem garantálható, a termék rögtön átkerül a virtuális tiltólistánkra.

Bizony, az összetevők között bőven megbújhat egy allergénForrás: Shutterstock

Cukor kontra édesítőszer?

Szép dolog a szénhidrátcsökkentés, különösen akkor, ha a felesleges (hozzáadott) cukormennyiséget szeretnénk minimalizálni, de azért egyes édesítőszerekkel is érdemes óvatosnak lenni. A nyírfacukorral (xilittel) édesített fagylalt sem szénhidrátmentes, valamennyi a xilitből is felszívódik, bár lassabban ugrasztja ki a vércukorgörbénket. Sokkal nagyobb gondunk lehet azonban akkor, ha azon felbuzdulva, hogy a xilites fagyival nem bűnözünk, rögtön 3-4 gombócot kérünk. Ekkor ugyanis az erre érzékenyek igen hamar futólépésekkel fogják megközelíteni a legközelebbi illemhelyet. A dolog háttere: a nyírfacukor, mint más cukoralkohol néven ismert édesítőszer, erős puffasztó és hashajtó hatással bír vagy bírhat. Van, aki ezt nem érzi, más (mint például e sorok írója) viszont a szenzitív csapatba tartozik. A light vagy diet fagylaltok esetében újabb dolog, amire kérdezzünk rá még idejében!

S végezetül, hogy ha eddig unalmasnak gondoltuk volna a fagylaltvásárlást, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal jóvoltából álljon itt néhány fontos szempont a fagylaltvásárláshoz és az otthoni fagylaltkészítéshez, hogy élelmiszerbiztonsági szempontból is kifogástalan legyen a megvásárolt és az elkészített termék.

A megbízható fagylaltárus ismérvei:
• fagylaltpult a vásárlói oldalról zárt, a kiszolgálási szünetekben a kiszolgáló rész felől védi a cseppfertőzéstől (tüsszentéstől), rovaroktól, portól, szennyeződéstől (például egy elhúzható vagy felnyitható plexilappal);
• a fagylaltpultot nem éri közvetlen napfény;
• az esetleg megolvadt fagylaltot az eladó nem fagyasztja le újra, a frissen készült fagylaltot nem tölti rá a régire (ezt sajnos viszonylag nehezebb nekünk ellenőrizni);
• a tégelyben csak a fagylalthoz illő, ehető díszítés található;
• a fagylalt nem kőkemény, de nem is folyik;
• a tégelyek cseréjekor a fagyasztóból kivett fagylaltot azonnal beteszi a hűtőpultba, nem tárolja szobahőmérsékleten;
• az adagolókanalat nem mártja piszkos vízbe, nem törli ruhába. Ha kanálöblítés szükséges, a fagylaltpultban van kanálmosó, ebben a víz mindig tiszta;
• a tölcsért szalvétával fogja meg és nyújtja át a vásárlónak.

Hurrá, nyaralunk!Forrás: Shutterstock

A házi fagylaltkészítés kiskátéja pedig így hangzik:
• Csak tiszta, friss és jó minőségű alapanyagokat és eszközöket használjunk! Előtte, közben és utána is mossunk kezet szükség szerint! Ez minden konyhai művelet alapja.
• Az elkészült fagylaltot fogyasztásig a mélyhűtőben tároljuk! Ha nagyobb mennyiséget készítettünk, mindig csak annyit vegyünk ki a mélyhűtőből, amennyi azonnal el is fogy!
• Ha a fagylalt megolvadt, ne fagyasszuk újra!

Cikkünk szerzője Schmidt Judit dietetikus.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek