Nem favicc: fából készítenek pálinkát Japánban

Faanyagból készítenek emberi fogyasztásra alkalmas alkoholt japán kutatók, akik egy speciális módszerrel állítják elő a különleges italt.

A japán erdészeti kutatóközpont szakemberei szerint a fakéreg-alapú ital olyan "fás" jellegzetességekkel bír, amelyek a fahordóban érlelt alkoholos italokat idézik.

A szakét ilyen rendhagyó eleganciával is lehet tálalni - hát még a fapálinkát!Forrás: Origo

A kutatók által kifejlesztett módszer lényege, hogy krémes állagúvá zúzzák a faanyagot, majd élesztőt és egy enzimet adnak hozzá, hogy beinduljon az erjedés. Mivel a szakemberek nem használnak hőt a folyamat során, ezért meg tudják őrizni a különböző fák egyedi ízét.

Ez idáig cédrusfából, nyírfából és cseresznyefából állítottak elő szeszesitalt. A cédrus esetében négy kilogrammnyi faanyag felhasználásával 3,8 liter folyadékot nyernek, amelynek alkoholtartama nagyjából 15 százalék, hasonlóan a japánok ősi alkoholos italához, a szakéhoz.

Az intézmény reményei szerint a faalapú alkohol három éven belül a boltok polcaira kerülhet. Az ország közismert arról, hogy gasztronómiájában a létező legfurcsább ízkombinációk is felbukkannak, mint például a csokis ramen leves. Több olyan ismert termék is van, melynek különleges változata a világon csupán itt kapható, mint például az alkoholos Coca-Cola. "Japánban rengeteg a fa szerte az országban és azt reméljük, hogy az emberek megízlelhetik az egyes régiókra jellemző fákból készült alkoholos italokat" – mondta Magara Kengo, az intézet egyik munkatársa.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek