Jubilál a gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztivál

Immár tizedik alkalommal rendezik meg a Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztivált december 8. és 10. között. A rendezvényen idén is kihirdetik az év mézét.

A fesztivál az ország egyik legjelentősebb szakmai rendezvénye is, amelyre Romániából, Szerbiából, Szlovákiából és Horvátországból is érkeznek szakmabeliek.

Pénteken szakmai konferenciával kezdődik a fesztivál, majd 18 mézlovagrend mintegy száz lovagja vonul fáklyával a várhoz, ahol lovagavatás lesz. Szombaton méhészeti eszközbemutatót és vásárt szerveznek, valamint folytatódik a szakmai konferencia, továbbá kihirdetik a nyolcadik alkalommal megszervezett Év Kiváló Magyar Méze verseny eredményeit.

Idén rekordszámú, 352 mézet küldtek be a versenyre, az ország több mint 110 településéről 140 méhészet 35 típusú fajtamézzel nevezett a megméretésre. A szakmai zsűri két körben értékeli a mézeket, az első körből 86 minta jutott tovább, amelyeket jelenleg laboratóriumban vizsgáltatnak meg. A csúcszsűrizés jövő kedden lesz, a díjakat - arany-, ezüst- és bronz minősítéseket - nyolc kategóriában osztják ki, és kihirdetik az Év mézét is.

Forrás: Facebook / Gyulai Mézes Fesztivál


A győztesek a termékeiken viselhetik az elismerést jelző jelvényt, ami a fogyasztók felé jelzi, hogy kiváló minőségű magyar mézet fogyasztanak.

Vasárnap a családi és a gasztronómiai programok kerülnek előtérbe, kihirdetik a rajzpályázat eredményét, a legkisebbek mézeskalácsot díszíthetnek és kreatív, ügyességi feladatokban vehetnek részt, valamint a Mikulás is "megérkezik" hozzájuk vendégként.

A Gyulai Várfürdő is bekapcsolódik a programsorozatba, pénteken és szombaton este mézes szaunaszeánszokat tartanak, szombaton napközben pedig a tavalyi mézkirálynő kóstoltat mézet a vendégekkel.

Ha tehát Zalaegerszegre – ahol közel 50 kézműves mézét kóstolhatja – nem jut el mézet kóstolni, Gyulát még útba ejtheti decemberben. További információk feltöltés alatt a honlapon.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek