A cserkeszőlői Szinyei Merse kastélyt borra hangolják

  A cserkeszőlői Szinyei Merse kastélyt borra hangolják

   Megújul a cserkeszőlői Szinyei Merse-kastély. A műemlékvédelem alatt álló épület felújítására 200 millió forint pályázati forrást nyert az önkormányzat a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében – írja az MTI.

  Szubjektív részlet Szinyei Merse Pál Pacsirta című alkotásábólFotó: damian entwistle / Flickr.com

   A kivitelezés a közeljövőben elkezdődik, és a rendelkezésre álló korabeli felvételeket is figyelembe véve újul meg kívül-belül a kastély. A jelenleg nem használt épületben a felújítás után a térség borkultúráját, az ahhoz kapcsolódó eszközöket, illetve Szinyei Merse Pál és családja életét, a festő munkásságát mutatják majd be.

  Nyolc-tíz éve - amikor az önkormányzat megvette a kastélyt a Szinyei Merse család egyik tagjától - töténtek állagmegóvó munkálatok az épületen. Szólt arról is, hogy a cserkeszőlői önkormányzat felvette a kapcsolatot a Szinyei Merse család tagjaival, továbbá a település testvérvárosi kapcsolatot ápol a szlovákiai Jernyével, ahol Szinyei Merse Pál élt. A tervezett programok megszervezésében a Magyar Nemzeti Múzeum segítségére is számíthat a kastély. Az önkormányzat vásárolt továbbá 12 hektár kastély körüli területet, ahol egyebek mellett szeretnének majd képzőművészeti tábort, és – a festő ismert Majális című festménye nyomán – országos, sőt akár nemzetközi hírű majálist is rendezni. A terveik között szerepel egy farm létesítése is gyermekeknek, ahol őshonos állatokat és kihalófélben levő szakmákat mutatnának be. A jelenleg üresen álló kastély előtt borospince található, amelyet az önkormányzat mintegy 18 millió forintból már felújított.

  Míg a kastély el nem készül, addig is érdemes ide látogatni: a cserkeszőlői fürdőt hazánkban harmincegyedikként nyilvánították gyógyvízzé, és többek között a fényterápiát is kipróbálhatjuk itt!

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!