Cuki, pici, de nagyon személyes a Pancs piac

Ezt az Élesztőház udvarán kávézgató Mautner Zsófi posztolta múlt vasárnap délben Facebook-oldalán, közvetlenül azután, hogy mi is beszereztük kedvenc tarkaborsos sajtunkat. És tulajdonképpen minden szavával egyetértünk, a ferencvárosi Tűzoltó utcai romkocsma udvara még a vasárnapi szemerkélő esőben is helyes közösségi piaccá tudott változni.

 A Szorgos Gazda sárga paradicsomlevéért mentem ki, de persze lett még ez meg az: zakuszka és házi ketchup ugyanonnan, a szezon első Hokkaido tökje, sült paprikás-édesburgonyás kence tunki-tunki műhelyéből, és gyönyörű szilva Marikától - sorolta heti zsákmányát Mautner Zsófi gasztroblogger, aki egyébként a piac tavaly júliusi nyitásakor a legelső meghívott házigazdaként fogadta ezen a helyen az első piacozókat.

Szorgos Gazda Nagykátáról, akik a stand összes portékáját kis tanyájukon termelik meg, vagy készítik el kézzel, ízekből is érezhető szeretettel Galéria: Cuki, de nagyon személyes a Pancs piacFotó: Travelo

Több mint egy éve működik a kilencedik kerületben az a Pancs Gasztroplacc, amely minden héten vasárnap reggel 9-től délután kettőig közösségi piaccá alakítja át az Élesztőház romkocsmájának udvarát. Ezeken a napokon néhány kistermelő tényleg csak azért kel korán, hogy elhozhassa háztáji portékáját, kézzel készített finomságait vagy vegyszer- és adalékanyagmentesen termelt zöldségeit, köztük olyanokat, amelyek előtte való nap talán még a kertben pihentek, vagy a fákon lógtak.

A Panificio il Basilico is kiviszi adalékanyagoktól mentes magyar és olasz pékáruit Galéria: Cuki, de nagyon személyes a Pancs piacFotó: Travelo

Vannak, akik csak azért ugranak be ide, mert a vasárnapi ebédhez szeretnének egy-egy frissebb alkatrészt begyűjteni, és vannak, akik a reformkonyhájukat szerelik fel a legújabb szerzeményeikkel. Mások tényleg csak azért járnak vissza, mert csak itt találnak különböző ízben és formában kecskesajtot, vagy egy kis füstölt árut spejzik illatosítására, és az őszi estéken a lilahagymával a legjobban eső, nagy családi csemegézéseikhez.

Kiskunmajsáról érkezett, kézműves sajtok a Nemesbugac Birtokról Galéria: Cuki, de nagyon személyes a Pancs piacFotó: Travelo

Ez is egy olyan piac, ahol a szervezők a mára közösséggé formálódott piacozókat programokkal terelgetik egybe. Hol egy közösségi főzésre hívnak meg egy vendég-házigazdát a gasztronómia világából, hol egy tésztakészítő workshopot tartanak (egyébként október elsején is ezt teszik, erről bővebben itt). És aztán van olyan is, hogy egy ismerkedős, közös falatozáshoz neveznek ki egy asztalt a placcon, amelyre mindenki a napi szerzeményéből ad be egy keveset, hogy aztán együtt készítsék el az aznapi menüt. Október második vasárnapján például az újhullámos gasztrobetyár brand, a Gastro-Hack párosát hívják meg, hogy készítsenek valami izgalmas egytálételt ebédre.

A karitatív jellegű, közösségi sütés vagy főzés egyébként sem áll távol a piac filozófiájától. Nem egyszer álltak már így össze a piac törzsvásárlói az SOS Gyermekfalvak és a Budapest Bike Maffia csapatával együtt, hogy a rászorulókon segíthessenek. A szervezők ugyanis nemcsak egy újabb termelői piacot, de egy olyan közösséget akartak felépíteni, amelyet a környezet- és egészségtudatosság mellett a jótékonykodás is mozgat. Nyár elején egyébként már egy kistestvére is született a Hold utcai piacon, ahol a kézműves termelők szombatonként várják látogatóikat házi portékáikkal. Bármelyik is van önökhöz közelebb, ha eddig még nem tették, nézzenek be mindenképp az egyik hétvégén - hangulatos, barátságos közeget fognak találni!

A Viblance szuperfinom granolái egy éve léteznek. Ropogós, kézműves és egészséges minden alkatrésze Galéria: Cuki, de nagyon személyes a Pancs piacFotó: Travelo
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek