Ne csak igya: nézze meg, hogyan lesz bor a szőlőből

Érik a szőlő, hajlik a vessző... Nosztalgikus érzéseket kelt Önben ez a dal? Gyerekkorában nem gyötörte a szürettel a család vagy az iskola? Szereti a bort és a borkóstolókat? Szívesen metszene és taposna? Utánajártunk, hol van erre lehetőség.

 

Szereti a bort, szeret borkóstolóra járni, de ennél közelebb is szívesen kerülne hozzá? Ha úgy nőtt fel, hogy nem nyílt lehetősége eddig szüretelni, ne csüggedjen: a jó mókának álcázott kemény munkáról nem kell lemondania. Persze nem minden pince enged laikusokat a szőlőjébe, ami érthető is, hisz a szőlő épségén múlik a jövője. Akad azonban néhány, amely meghatározott keretek közt szívesen megmutatja a borkészítés első lépéseit.

Disznókő, TokajFotó: Viktor K / Flickr.com

A szüret szó eredetileg a „szűrést" jelentette, azaz a szőlő borrá alakítását, ma már viszont magát a betakarítást értjük rajta. A lényege az, hogy az érett szőlőfürtöket levágják a tőkéről. A szedők régen görbe késsel, kacorral vágták le a fürtöket, ma jobbára szőlőollóval dolgoznak. Ha ez megvan, a következő lépés a szőlőlé kipréselése a szemekből. Ez az a momentum, amiről biztosan él egy kép mindnyájunk fejében: a hatalmas kádba öntött szőlőt taposó embereké. Nos, ez manapság azért már nem teljesen így megy, de azért még így is bőven sok élményben lehet része annak, aki szőlőszüretelésre adja a fejét.

Fotó: Elin / Flickr.com

A szüret társas munka, melyre egész évben készültek a családok, a közösség – mivel ünnepnek számít, általában hagyományos szüreti étrend és a szüreti szokások kapcsolódnak hozzá, többek között a szüreti felvonulás (Badacsonyban öt kilométeres felvonulás volt a hétvégén) vagy a szüreti bál: a Szekszárdi Szüreti Napokon a felvonulás után megválasztják például a „Szüret Táncos Párját". Szüret idején régen bezártak az iskolák, szünetelt a bíráskodás és a katonák is kimenőt kaptak. A szüret a múltban hagyományosan szeptember 29-én kezdődött Eger környékén, Miskolc környékén október 18-án, a Dunántúlon pedig október 15-én. Az utóbbi időkben azonban olyan meleg nyarak vannak, hogy a szüret ideje egyre előrébb tolódik a naptárban. Így ha részt szeretne venni egyen, a szeptemberi hétvégéken már útnak is indulhat.

Villányban a Mokos családi pincészet szervez élményszüretet. A szeptember 16-án rendezett eseményen az érdeklődők nemcsak a birtokot járhatják be, de saját kezűleg szüretelhetnek és préselhetnek mustot a leszedett fürtökből. A harmonikaszóra végzett munkát korlátlan rozéfogyasztás segíti, majd a szedők gazdagon megrakott, paraszttálas asztal mellett pihenhetik ki a fáradalmakat. A saját és helyi termelők által készített finomságok elfogyasztása során az ebédelők pompás kilátásban gyönyörködhetnek. További részletek a pincészet honlapján olvashatók.

Így pörögtek a szoknyák Badacsonyban a szüreti felvonuláson 2017-benFotó: Folyékony szerelem Badacsonyi szüret 2017 / Facebook

Tokajon a szüret régi népszokás szerint október 15-én, Terézia napján kezdődik. Aznap egy „hatputtonyos faluba", Tarcalra várják a szervezők azokat, akik szeretnének hamisítatlan szüreti hangulatba kerülni. A programban hagyományos szüreti reggeli, szedés, ebéd és elméleti oktatás is lesz. A szedéshez szükséges eszközöket a helyszínen biztosítják (eső esetén a szedés elmarad, de a többi programpontot megtartják). Érdemes megnézni a helyi Terézia kápolnát és a Nyitott Borászati Múzeumot is. Jelentkezés október 10-ig. További részleteket a Tokaj Turizmus honlapján olvashat.

Fotó: Daniel Spiess / Flickr.com

Ha nem is teljesen a szüretelésben, de a folyamatban aktívan részt vehetnek azok is, akik a Wekler családi pincészethez látogatnak el Mecseknádasdra. Az érdeklődők bejárhatják a szőlőhegyet, megfigyelhetik a szedők munkáját és más munkafolyamatokat, és azt is, hogyan kezdődik meg a szőlő tárolása, illetve a must feldolgozása. Hangulatos látványpincében borokat is kóstolhat, szállást pedig foglalhat a pince feletti vendégházban. A pincék kőfalai között egyébként több mint 150 éve készítenek bort.

Szinte borászati gyorstalpalón vehet részt az, aki a mátrai borvidéken található abasári Kővágó pincészetbe látogat el, a vendéglátó szakmai segítséget nyújt ugyanis a szőlészkedésben, borászkodásban. A pincészet a borszőlő egy részét értékesíti is, és a vendég a tőlük vásárolt borszőlőt bogyózhatja és ki is préselheti ott helyben. A szüreti és a szőlőfeldolgozási részvétel mellett lehetőség van borkóstolásra, sajttal, pogácsával, szüreti egytálételekkel, például pincepörkölttel, gulyással.

Fotó: Egri Korona Borház

Ha legalább tizenöten mennének, Egerben a Korona Borház kínál szüreti programot csoportok részére. Az ágyas pálinkás és pogácsás fogadtatás után jön egy kis elmélet, majd maga a szüret. Mindenki szerszámot kap, és beállhat a tőkék közé. A frissen leszedett szőlőt a vendégek darálják és préselik ki, majd rögtön mustot is kóstolhatnak. Ebéd után borkóstolással és csapatjátékokkal kapcsolódhatnak ki a látogatók.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek