A legitatósabb borfesztiválok, ahol élmény poharazgatni

Szüreti felvonulások, borárverés és bordalfesztivál - járja körbe Magyarországot szeptemberben a jó borok, a klassz muzsika és a finom falatok után kutatva!

Ha szeptember, akkor szüret és borfesztiválok. Kérdés, be tudunk-e ennyit passzírozni a szeptemberi hétvégék táncrendjébe. Borfesztivál-ajánlónk következik, amely során az ország több tájára is elkalauzoljuk olvasóinkat. Így akár szeptember összes hétvégéjén jobbnál-jobb borokat kóstolhat.

Poharazzon például Budapesten!

Ha ajánlónktól máris összefutott a nyál a szájában, kézenfekvő, hogy szombaton ébredés után rögtön induljon a Budafoki Borfesztiválra. A 28. alkalommal megrendezett eseményen természetesen a pezsgő is kiemelt szerephez jut, hisz Budafok a Törley pincészet hazája. Talán sokan nem is tudják, hogy Budapest egyik kerülete, a Kisváros a nagyvárosban szlogennel is ismert Budafok, mennyi látványosságot rejt. Pedig a Törley-n kívül a Garamvári pezsgőpincészet, és olyan borászatok, mint például a Lics Pincészet működnek itt. És ami a legjobb, hogy közvetlenül a Törley Pincészet mellett tárt kapukkal várja a Sacelláry-kastély is a látogatókat, ahol vezetett túrán ismerhetik meg az érdeklődők ezt a szecessziós gyöngyszemet.

Ami a Borfesztivált illeti, délelőttönként a gyerekeket várják olyan koncertekkel, mint pl. a Bíró Eszter-féle Állati zenés ABC, esténként pedig mindenki együtt mulathat, többek között a Hot Jazz Banddel, vagy a Tóth Verával felerősített Kéknyúl együttessel. Jó tudni, hogy évente egyszer ilyenkor bekukkanthatunk a színfalak mögé: a Törley pezsgőpincészet hűvös járataiban ingyenes, vezetett túrán vehetünk részt, melynek végén a Törley udvarán bukkanunk ki, ahol a zöld gyepen is elterülhetünk, miközben a buborékos nedűt kortyolgatjuk. A Fröccs teraszon pedig a Lizsé Swing & Blues zenekar női szájharmonikás-énekesnővel szórakoztatja a nagyérdeműt. Részletes információkat itt olvashat.

Hintayo a Vingardiumon Galéria: Borfesztiválok 2017 szeptemberFotó: vingardium.hu

Mindeközben Mátyásföldön is zajlik a borélet: a Vingardium rendezvénysorozat már szeptember 1-én, pénteken 15 órakor megkezdődik. A részvétel ingyenes, a kóstolás viszont pohárjegy ellenében történik: ez 1600 forintba kerül (bérlet is váltható, ez esetben két napot fizetünk, hármat kapunk 3200 forintért). Szombaton többek között a Barabás Lőrinc Quartet és a The Carbonfools lép fel. A gasztrovonalat többek között a Vitéz kürtős, a Zsendice sajt és a Kalóz burger erősítik. Lesz még szabadulószoba, fényfestés, öko játszóház és esti fényhomokozó is, sőt, a Hintayo hajóban is ringatózhatnak a résztvevők. További részletekért katt ide.

Exkluzív borduett vacsorák az ARAZ-ban

Az ősz beköszöntével, szeptember 28-án folytatódik az egyedülálló borduett vacsorák sora az ARAZ Étteremben. A hangulatos környezetben megrendezett borvacsorák különlegessége, hogy Barka Áron chef de cuisine a borokhoz komponált haute cuisine kreációi mellé fogásonként két pincészet egy-egy borát kínáljuk. A vacsorát szakértő kommentár és élő zene kíséri. (X)

Szeptember második hétvégéjén ismét felpezsdül a Budai Vár: immár 26. alkalommal rendeznek itt borfesztivált. Nem vitás, hogy ez a legszebb helyszínen megrendezett boros program az országban, ahol most a sima kóstolópoháron túl limitált mennyiségben készült, exkluzív poharakkal is készülnek, mellyel együtt a napijegy (elővételben!) 3300 forint lesz. A Butlers Borkvíz Bárja egy interaktív sátor, ahol érdekességeket tudhatnak meg a látogatók a borokról, a négy színpadon pedig gazdag zenei kínálatból szemezgethetünk. Ha megéhezünk, többek között itt lesz a Sarki fűszeres, a Szarvasgomba világa és a Gerbeaud kávézó is, a Gasztro sétányon pedig a Kolbice, a Budapest Burger és a Szittya Buci is különlegességekkel készül.

A borárverésből befolyt összeg a Máltai Szeretetszolgálatot gyarapítja. További részleteket a programokról itt talál. A jegyek és bérletek elővételben olcsóbbak, helyszínen vásárolva 3200 forint a napjegy, 6000 forint a bérlet.

A Budai Vár jó háttér egy boros rendezvénynek is Galéria: Borfesztiválok 2017 szeptemberFotó: Zsolt Szigetvary / Facebook / Budapesti Borfesztivál

Aztán folytassa vidéken!

Ha amúgy is vidéken tervezi ezt a hétvégét, jó ha tudja, hogy most kezdődik a Mádi Furmint Ünnep. Este 6-tól már a 30-as évek hangulatára rophatja, utána pedig Demjén Rózsi koncertjén, ahol Horváth Charlie is vendégeskedik. Szombaton a Ghymes és Rúzsa Magdi szórakoztatja a nagyérdeműt.

Mád felkereséséhez egyébként nem kell ünnep, hiszen a Gault&Millau itt találta meg az év éttermét, a Mádi Udvarházat, a Vince Awards szerint pedig a legjobb pincetúra hazánkban a mádi Holdvölgy pinceséta. A furmint „igazi ősmagyar fajta tele életösztönnel", írja a rendezvény közösségi oldala. A Furmint Ünnepen a gyerekekről sem feledkeznek meg: a Vidám manók interaktív zenés műsorral készülnek. Ezenkívül a régi idők mesterségeivel és gyógy- és füveskertekkel is megismerkedhetünk (kóstolóval!), de aki mozgásra vágyik, nevezzen a páros teniszversenyre. És ha már ott jár, nézze meg azt a kúriát is, ahol állítólag maga Rákóczi is többször kóstolta a királyi nedűt. Részletes programot itt talál.

A Badacsonyi Szüretet szeptember 8. és 10. között rendezik meg, amelynek programjai közepette a látogatók megismerkedhetnek a vidék borkészítésének történetével és a térség gasztronómiai hagyományaival. Az ünnep legjobb része a vasárnap 10 órakor kezdődő szüreti felvonulás, amely a 71-es út Badacsony és Badacsonytomaj közötti szakaszán zajlik, ahol a környékbeli települések képviselői, néptánc együttesek, magyarországi borrendek, kopjások, huszárok és zászlóforgatók, fúvószenekarok és lovas fogatok vonulnak fel.

A program péntek este a New Level Empire koncertjével indul, szombat este a Margaret Island lép fel. Szombaton és vasárnap egész nap élményjáték gyerekeknek a badacsonyi Móló Parkban, melyet szombaton 16 órától Zajongó gyermekkoncert koronáz. Szombat este fél nyolctól ráadásul Holdfénytúrázni is lehet a Kisfaludy-kilátóhoz. Részletes programleírás a Badacsonyi Programok honlapon található.

Zöldelnek a tőkék, háttérben a Badacsony környéki tanúhegyek Galéria: Borfesztiválok 2017 szeptemberFotó: bugyihusztár / Indafoto.hu

Ugyanakkor a szegedi Dóm tér szeptember 13. és 17. között alakul Bortérré, ahol összesen 114 borász lesz jelen. A rendezvény szüreti felvonulással indul szeptember 13-án este fél hétkor a Széchenyi térről, amely a Klauzál tér, Dugonics tér, Apáthy utca útvonalon halad, és a Dóm térre érkezik meg. Táncosok, borlovagrendek, zenészek, lovasok és fogatok is lesznek a menetben. További információk az esemény közösségi oldalán találhatók.

Ha azonban a bort több napon át túlzásnak tartja, remek kikapcsolódást ígér a vásári forgatagból az ezzel részben egyidőben, szeptember 15. és 17. között rendezett Szegedi Repülőnapok, ahol szombat reggel végignézheti a hőlégballonok indulását az Európa Kupán, és láthat ejtőernyős-bemutatót is. Részletek erről és a Bortérről itt.

Bor Tér és wellness Szegeden

Szeptember 13-17. között Szegedre csábítja a minőségi gasztronómia szerelmeseit a Bor Térré alakuló impozáns Dóm tér. Ezt a remek gasztro-kulturális élményt párosítsa kényelemmel is, hiszen a Bor Tértől csupán 15 perc sétára a Hotel Forrásban minden adott a teljes kikapcsolódáshoz: kényelmes szobák, exkluzív wellness, hatalmas élményfürdő, megannyi óriáscsúszda... (X)

A Szekszárdi Szüreti Napokon szeptember 14. és 17. között négy napon át várják a látogatókat különféle programokkal, kiállításokkal és koncertekkel. Csütörtökön az Experidance Fergeteges című produkcióját láthatják, péntek este Magna Cum Laude, majd Tóth Vera koncert lesz, szombaton harcművészeti bemutatók, Grecsó és Hrutka: Libikóka című előadása, este pedig Anna and the Barbies és Intim Torna Illegál koncertek szórakoztatják a nagyérdeműt. Aki tud, maradjon vasárnap is, teljes értékű fesztiválnap lesz ez is programok tekintetében, ahol búcsúzóul a Wellhello, majd Zoltán Erika pörgeti meg a táncoslábú közönséget. A Szüreti felvonulás után, a Must jön a java folklórműsorban 17 órakor a Béla király téri színpadon a hét fős zsűri megválasztja „A Szüret Táncos Párját", akik egy évig viselik ezt a címet és a következő évben a rendezvény arcai lesznek. További részletek a rendezvény honlapján olvashatók.

Tokaji ősz Galéria: Borfesztiválok 2017 szeptemberFotó: tokajiosz.hu

Csupán két héttel a Mádi Furmint Ünnep után újra életre kel Tokaj térsége: a Tokaji ősz rendezvénysorozat szeptember 15. és 17. között várja a lelkes kóstolókat. A program péntek este gálavacsorával indul, helyszíne pedig az a Gusteau Kulináris Élményműhely, melyet a Gault&Milleau az Év étterme 2017 díjjal tüntetett ki, illetve a Vince Awards legjobb borvacsora kategóriájának győztese lett.

Másnap 10 órától tematikus borutazáson vehetnek részt az érdeklődők Tokaj-Hegyalján, összesen hét helyszínen. A tizenkét tételes, vezetett borkóstolót követően a gasztronómia jeles helyi képviselői gondoskodnak a finom falatokról. Este 17 órától pedig kötetlen, sétálós kóstoló kezdődik Tokaj ötven borászatának részvételével. Este nyolctól a pezsgőké a főszerep: a világ leghíresebb pezsgőházainak termékeit kóstolhatja az, aki még bírja a tempót egy ilyen nap után. Vasárnap aztán lehet majd barangolni a dűlőkben, amelyet végül szüreti piknik ebéddel zárhatnak. Foglalás az egyes programokra a honlapon.

Nem ritka eset, hogy a jól sikerült szüret, no meg a jó borok, dalra fakasztják az embert. Villányban a hónap végén rendezik meg a 21. Európai Bordalfesztivált, amelyen a kontinens jeles férfikórusai és együttesei gyűlnek össze, és osztják meg a hallgatóságukkal azt a zenei kincset, melyet a szőlő és a bor ihletett. Szeptember 22-én este 19 órától az összes résztvevő zenekar együtt fakad dalra a villányi Diófás téren. Másnap pedig a pécsi Kodály Központ ad otthont a 7. Villányi Prémium Bormustra és Gálahangverseny című rendezvénynek.

Vasárnap délelőtt ingyenes koncertek lesznek a Villány-Siklósi borúton, melyet délután 3 órától Pécsett a Széchenyi téren a Bor és Dal Ünnepe követ. A pénteki és vasárnapi koncertek ingyenesek. További részletek a villányi borvidék saját honlapján olvashatók.

Újabb cikkünk ebben a témában:

Fényfesztivál Pozsonyban vagy kincsvadászat a Mátrában: ide utazzon szeptemberben!
Kortyolgasson sört Pozsony macskaköves utcáin, nézzen meg egy régi római katonai tábort, vagy keressen kincset a Mátrában!

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek