Somlói pezsgő nyert egy rangos nemzetközi borversenyen

Somlói pezsgő nyert egy rangos nemzetközi borversenyen

 A DWWA nemzetközi borversenyre idén rekord számú, 17 200 nevezés érkezett, zsűrizésükben pedig 219 nemzetközi szakértő vett részt Londonban. A somlói Kreinbacher Birtok Brut Classic pezsgőjével tűnt ki a mezőnyből, amely 95 ponttal Platinum – Best Hungarian Sparkling díjat kapott. Tokaj borai mellett így idén először pezsgővel is sikerült platinaérmet kiérdemelni a világversenyen.

A 2004 óta minden évben megrendezett Decanter World Wine Awards ma az egyik legnagyobb és legrangosabb nemzetközi megmérettetésnek számít a borvilágban. A kóstolás az áprilisi versenyen is vakon, borvidékenként és stílusonként történt, a szakértők pontjait összehasonlítva döntöttek az érmekről. A verseny történetében hazai pezsgő először kapott az aranyéremnél magasabb elismerést.

Kreinbacher Birtok, SomlóFotó: Juhász Bogi

 A legjobb hazai pezsgőnek választott Brut Classic tradicionális módon készül, alapja furmint, némi chardonnay-val kiegészítve, minimum 22 hónapig seprőn érlelve. A DWWA értékelésében kiemelte kivételes élénkségét, hosszan tartó utóízét, finom habzását és aromáit.

Kreinbacher Brut ClassicFotó: Barbay Csaba

 A világversenyen Tokaj három platinaérmet nyert; a legjobb hazai száraz fehérbor a Szent Tamás Pincészet 2013-as Furmintja lett, a Pajzos Tokaj két édesbora is platinát kapott. A tíz hazai aranyérmes közül nyolc szintén tokaji siker, kettő pedig a badacsonyi Villa Sandahl borainak szól. Somlóról a Kreinbacher Birtok két bora is bronzérmet kapott, az Öreg Tőkék Bora a 2015-ös évjáratból 88 ponttal, a Furmint 2015 pedig 87 ponttal.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek