A viceházmester és a többiek: fröccsözzünk profin!

  Teszteltük: átlagosan négy-öt fröccsfajta megnevezése után akad el a legtöbbünk tudománya. Ez bizony tarthatatlan. Ha már egyszer mi, magyarok feltaláltuk a fröccsöt, űzzük a fröccsözést hozzáértően! Cikkünk végén fröccsmulatságokat is ajánlunk a nyárra.

  Kisfröccs, nagyfröccs, hosszúlépés, viceházmester – a klasszikusokat szinte mindenki ismeri. De ha azt mondjuk, hogy bakteranyós, maflás, háp-háp vagy csatos, ezt már csak a fröccstudósok érthetik.

   

  Fröccslegendárium a nagy költővel és a nagy tudóssal

   

  A borhoz évezredek óta mítoszok és legendák kötődnek, már az Olümposzon is saját istene volt. Azonban újkori leszármazottja a könnyed, nyári, társasági fröccs is büszke lehet az eredetére. Ma már sok helyen tényként írják le, pontos dátummal (1842. október 5.) alátámasztva, hogy ezen a napon találta fel a kor jeleseiből álló baráti társaság Fóton a fröccsöt. Szükség volt hozzá a jelentős kultúraszervező Fáy Andrásra, akinél szüretkor összejöttek. Kulcsszerepet játszott nagy tudósunk, Jedlik Ányos is, aki állítólag a legelső szódásüveggel érkezett a mulatságra, és ezzel frissítette-enyhítette a bort, belefröccsentve az erősen szénsavas vizet. És fontos szereplője a történetnek Vörösmarty Mihály, bizony, a Szózat költője nevezte el az eredetileg németesen spritzernek hívott új italt magyarosan fröccsnek.

  Szózat a fröccshöz

  Fölfelé megy borban a gyöngy;
  Jól teszi.
  Tőle senki e jogát el
  Nem veszi.
  Törjön is mind ég felé az
  Ami gyöngy;
  Hadd maradjon gyáva földön
  A göröngy.
  Testet éleszt és táplál a Lakoma,
  De ami a lelket adja,
  Az bora.
  Vörösmarty Mihály: Fóti dal (1842)

   

  Villanydelejes forgony és a savanyúvizi készület

  Igazi nyelvújítás korabeli szavak, mindkettő találmány a már említett Jedlik Ányos leleményességét dicséri. A villanymotor, azaz a villanydelejes forgony feltalálójának köszönhetjük több más világhíres találmányon kívül a szódavíz, azaz a mesterségesen előállított szénsavas víz kifejlesztését is. Igazán szeretnivaló a találmány 19. századi leírása, magától a tudóstól:

  "...pohárba töltetvén szüntelen szénsav buborékokat hány, még a szénsav nagyobb része el nem röpül; legjobb tehát a poharat azonnal, hogy megtöltetett, ki is üríteni, különben a víz sokat vesztene kellemes csípősségébül..."

   Kis fröccstan

   

  • Nagyfröccs: 2 dl bor + 1 dl szóda
  • Kisfröccs: 1 dl bor + 1 dl szóda
  • Hosszúlépés: 1 dl bor + 2 dl szóda
  • Házmester: 3 dl bor + 2 dl szóda
  • Viceházmester: 2 dl bor + 3 dl szóda
  • Háziúr: 4 dl bor + 1 dl szóda
  • Sportfröccs: 1 dl bor + 4 dl szóda

  Beszélő nevek

   

  Persze maga a fröccs is beszélő név. De vegyük például a sportfröccsöt, közismert nevein még a kisházmestert vagy lakófröccsöt: szinte látjuk is magunk előtt a gangos ház belső udvarán a közös nyáresti fröccsözéseket. A kisfröccs másik nevén rövidlépés vagy fütty. Hozzá József Attila neve köthető, aki szerint "egy füttyre" meg lehet inni.

  A leg-leg fröccs kapcsán a Krúdy-fröccs jut eszünkbe: kilenc deci borhoz mindössze egy deci szóda kerül, mondhatni mutatóba.

   

  Fröccs illemtan

  Buborék nélkül tilos
  Galéria: A viceházmester és a többiek: fröccsözzünk profin!
  (Fotó: Pexels.com)

   

  Először is, ha bárki elbizonytalanodna: a fröccsel illik koccintani. Lényegi kérdés, hogy a bort szigorúan szikvízzel elegyítjük. A szén-dioxidban dús, szúrós szikvíz helyett ásványvízzel keverni afféle puhányságnak számít, illetve az a probléma az ásványvizekkel, hogy a fröccs ízét vihetik el teljesen más irányba. Sima csapvízzel készíteni viszont valóban kissé elvetemült dolog, hiszen ez egyszerűen csak a bor felvizezése.

  És persze akárhogyan is keverednek az arányok, mindig tudjuk, hogy melyik fajta fröccsöt isszuk! Ebben ma már a számtalan netes infografika és vendéglátóhelyeken kirakott fröccs-útmutatók mellett mobilapplikáció is segít.

   

  Telefonos segítség

   

  Na, ki tudja a megfejtést?
  Galéria: A viceházmester és a többiek: fröccsözzünk profin!
  (Fotó: iTunes)

  A Kitchen Budapest által fejlesztett Fröccs applikációt a felhasználók 4,8 pontra értékelik (ez szuperjónak számít). Le-fel és jobbra-balra mozdulatokkal lehet állítgatni a bor és víz mennyiségét, illetve arányát. Kétségtelenül hasznos, műveltségterjesztő applikáció, de a virtuálisan kimért fröccsfajtáknál a jobb alsó sarokban megjelenő Információ ikon egységesen mindig egy pármondatos Wikipédia-idézetet ad ki. Ha minden fröccstípusnál a sztorijára vagy valami kis érdekességre kattinthatnánk alul, összességében informatívabb lenne.

   

  Fröccs-mulatságok

   

  Máris cikkünk megjelenésének napján részt vehetünk egy mókásnak tűnő eseményen: Fröccsrun este hét órától, találkozó a Nyugati pályaudvarnál. Nem kell megijedni: a fröccsfutam nem versenyivást jelent. A fröccs itt tulajdonképpen motivációt jelent a sportra: a közösen lefutott öt kilométer után jöhetnek a buborékok.

  Még mindig a rozéfröccs a legnépszerűbb
  Galéria: A viceházmester és a többiek: fröccsözzünk profin!
  (Fotó: Hajósi Fröccsözön Facebook)

   Még ezen a héten, péntektől vasárnapig tartják az V. Fröccs Pikniket a Duna-parton, a volt Zöld Pardon helyén, amely a gyepen zajlik, zenével, belépő nélkül, street foodosok kitelepülésével.

  Júniusban Bács-Kiskunmegyében szerveznek fröccsünnepet. Ezt a Paks-Baja-Kiskunhalas által bezárt háromszögben, Hajóson kell majd keresni június 24-én Fröccsözön címmel. A Hajósi Pincefalu teljes területén zajló boros – pardon fröccsös – rendezvény szellemes öndefiníciója szerint: az Orbán Napi Borünnep utáni komoly űrt hivatott betölteni Hajóson. Egészségünkre!

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!