Magnum: ahol tényleg csak a méret számít

A VinCE borfesztivál szervezői lassan minden évben újabb ódát írnak a magnum dicséretére, amikor a nagy méret lényegére hívják fel a figyelmet. Most azonban az is kiderül, hogy miért esik jobban a nedű egy megapalackból.

Magnumnak hívják ugyanis azt a másfél literes palackot, amelyet főleg pezsgők, de már borok érleléséhez is használnak. Az óriás üvegekbe manapság szinte kivétel nélkül különleges évjáratok kiemelt tételei kerülhetnek. De hogy miért érdemes magnum palackot választani a normál helyett, az most jól kiderül.

 

Mert látványosabb, mint egy normál palack


Egyesek szerint az üvegművesek emberiesség elleni bűnt követtek el a 0,75 literes palack feltalálásával – bár az első vonatkozó feljegyzések szerint egyszerűen csak ennyit bírtak egy szuszra kifújni. Pedig két fő esetén - ha az elegáns 1,5 dl-es mennyiséggel számolunk - a harmadik pohárnál indulna az igazi bölcsesség, de hát nincs teli harmadik pohár, csak pár korty a pohár alján. Egy 1,5 literes, ún. magnum palack azonban már ideális mennyiség: jut idő vele mindenre, végigkíséri a vacsorát, sőt, még a hajnalba nyúló második felvonásos beszélgetéshez is ad egy kis aláfestést.

Fotó: VinCE FacebookForrás: Travelo

 Mert menőség

 

Azt hinnénk, hogy a dupla mennyiség nem dupla költség, hiszen egy címke, egy dugó és egy doboz kell. Igen ám, de az extra palackozó berendezés, a nagyobb tárolóhely igénye és ezer más ok miatt mégsem jön ki kevesebből a magnum palacknyi bor vagy pezsgő. Ráadásul a nagy palack igencsak mutatós, ezért általában egy kicsit többet kérnek a magnumért, mint a normál palack kétszerese.

 

Mert még ezt is lehet fokozni


És ha egyszer bejött a magnum a társaságnak, akkor lehet még magasabbra tenni a lécet, ugyanis szokatlan palackokból van még bőven. Létezik a szinte parányi 3,5 dl-es,
aztán a normál, a magnum, majd jön a 3 literes Jeroboám egy sor bibliai királlyal egészen a 18 literes Melchiorig.

 

Mert extra mérethez extra játékszer jár


Nem meglepő, hogy a boros kütyük iparága az extra méretű palackokat is felfedezte, egy
német cég például high tech állványt fejlesztett, amely akár egy 18 literes palackkal is elbánik, mert puszta kézzel felemelni és kecsesen tölteni bizony kihívás volna.

Fotó: Vincebudapest.huForrás: Travelo

 Mert finomabb


A legtöbb szakértő véleménye szerint a magnumban érlelődő bor vagy pezsgő minősége jobb, mint a normál palacké. A magyarázat logikus: a magnum palack nyakában arányosan kevesebb levegő van, mint egy normál palackéban, így az érlelés lassúbb, a végeredmény pedig kifinomultabb, komplexebb.

Aki azonban mindezt nem hiszi, bátran járjon utána a VinCE Budapest Wine Show-n. A március 17–től 19-ig tartó rendezvényen az ország legjobb borászatainak több mint 1000 bora kóstolható egy belépővel, miközben számos mesterkurzuson vonódhat be a borászat művészetébe. Március 17-én pénteken például a Grandiózus kóstolón egy brit Master of Wine szakértő 6 bort kóstoltat, mindegyiket normál és magnum palackban is, azaz összesen 12 egész pohárban.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek