Fázik? Egyen kínait, és igyon görög kávét!

Fázik? A jeges kávé, a parázson szárított tea, egy jó gyömbéres fogás, vagy egy kis csípős kimcsi biztosan segít majd! Bármilyen csábító, alkoholt ne igyon: rövid távon ugyan segít, hosszú távon viszont csúnyán ront a helyzeten. Így csavarja fel a belső fűtést a nagy hidegben.

Odakint repkednek a mínuszok, de sajnos se pénze, se ideje elrepülni melegebb éghajlatra? Javítson a hőérzetén néhány felpörgető, meleg érzetet adó alapanyaggal! Már mutatjuk is, milyen ételek és italok segítenek felcsavarni a belső fűtést, és mi az, ami bár csábító, azonnal el kell felejtenie. Utazási magazinként persze azt is megmutatjuk, hol kóstolhatja meg az adott dolgot, ha mégis útra kelne.

Borzongatóan hangzik, pedig állítólag segít: jeges kávé

"Fontos tudni, hogy a kávé tényleg segít felmelegedni, de ennek semmi köze az ital hőmérsékletéhez" – írja a Tastemade.com. A kávé magas koffeintartalma az, ami felpörget minket, ennek köszönhető a melegítő érzés. Emiatt értelemszerűen érdemes minél erősebb, feketébb italt kérni a nagy hidegben.

Ha csak ránézünk kiráz a hideg, pedig állítólag pont a melegedésben segít
Galéria: Melegítő ételek-italok
(Fotó: Northfoto)

Ami viszont meglepő lehet: állítólag a forró helyett inkább a jeges kávét hasznos választani. Hogy miért? Konyhanyelven fogalmazva azért, mert ha hideget iszunk, szervezetünk mindent megtesz annak érdekében, hogy a rendszerbe került folyadékot felmelegítse. Ennek eredménye, hogy úgy érezzük, melegünk van – a Huffington Post cikke legalábbis így fogalmazza meg a jelenséget. Így aztán állítólag ugyancsak jó hideg ellen egy nagy pohár jeges víz elkortyolgatása is, más kérdés, hogy valószínűleg nem sokan tudják rávenni magukat erre nulla fok alatt.

Hol igyam, ha nem otthon? A jeges kávé igazi mágusai a görögök, legalábbis mi sehol máshol nem tapasztaltunk ilyen vallásos rajongást a hideg koffeinfröccsért. A frappénak nevezett, és általában porkávéból készített, jeges kávét úgy hurcolja a kezében az utcákon boldog-boldogtalan SzalonikitőlSzantoriniig, mintha valahol ingyen osztogatnák.

Ha hozzánk hasonlóan mégis inkább a forró italokra szavazna, és ötvözné a forró csoki csodás ízét a kávé jótékony, melegítő hatásaival, az olasz bicerint kell megkóstolnia. A Torinóból származó ital ugyanis nem más, mint egy jó erős eszpresszó, forró csoki és teljes tej egymásra rétegezve egy kis, kör alakú üvegpohárban. Az ital neve is a tálalás módjából ered, a bicerin ugyanis kis poharat jelent piemonti dialektusban. Bicerint a 18. század óta készítenek a környéken, Alexandre Dumas is kedvelte. Aki az eredetit szeretné megkóstolni, Torinóban a piazza della Consolatán álló Caffè al Bicerinben tegye, itt ugyanis a 18. század óta kínálják ezt a finom forró italt.

Ő a bicerin
Galéria: Melegítő ételek-italok
(Fotó: Wikipedia)

Parázson szárított teával a belső fűtésért

Valószínűleg a legalapvetőbb fűtőfolyadék a tea – nagy hidegben az ember automatikusan elkezd egy nagy bögre gőzölgő, forró teáról álmodozni. De nagyon nem mindegy állítólag, hogy milyen az a tea: vannak olyan levelek, amiknek a főzete kifejezetten frissít és hűsít, míg mások maximális fokozatra kapcsolják a melegérzetünket. A parázson szárított, sötét teák például állítólag zseniálisak nagy hidegben – ez például pont ilyennek tűnik. De ha elmennek egy teaszaküzletbe, úgyis segítenek kiválasztani a legmelengetőbb hatásút.

Hol igyam, ha nem otthon? Mi Budapesten két helyre esküszünk, kínai teákért a Zhao Zhou teaműhelybe érdemes betérni a Lánchíd utca 5. alatt, japán teákért pedig a Bazilika mellett, a Hercegprímás utca 9. alatt található Marumoto teaházat és szaküzletet keressék fel.

Érdemes egyszer elmenni egy jó teaszaküzletbe, ahol bevezetnek minket a teák rejtelmeibe
Galéria: Melegítő ételek-italok
(Fotó: Northfoto)

Rágcsáljon gyömbért, máris jobb lesz

A gyömbért évszázadok óta használják meghűlés és gyomorbajok kezelésére. Egy patkányokon végzett kísérlet eredményei szerint a gyömbér – akár csak egy étel alkotóelemeként is – képes emelni a testhőmérsékletet, írja a Huffington Post korábban már emlegetett cikke. A legnagyobb haszna akkor van, ha meghámozzuk, és nyersen rágcsálunk a gyökérből, de valljuk be, ez nem annyira ínycsiklandó ötlet. Akkor már a gyömbértea jobb megoldás: ehhez csak le kell reszelnünk a gyömbért és forró vízzel leönteni, ízlés szerint citrommal, vagy akár fokhagymával ízesíteni a főzetet.

Fincsi, mi?
Galéria: Melegítő ételek-italok
(Fotó: Northfoto)

Hol egyem, ha nem otthon? Ha annyira nem jön be az ötlet, hogy magában rágcsáljuk, vagy főzetként fogyasszuk, kóstoljunk olyan ételeket a világból, amikben sok gyömbér van. A kínai, a thai és az indiai konyha is előszeretettel használja, akárcsak listánk következő elemét, a csilipaprikát.

Csilipaprika

Szintén hagyományos népi "gyógymód" hideg ellen jó kiadós, csípős ételeket fogyasztani. Elő hát a csilipaprikával! A csili "hatóanyaga" a kapszaicin (8-metil-N-vanillil-6-nonénamid) nevű, szagtalan, színtelen vegyület. Irritálja a nyálkahártyát, koncentrálva még a bőrt is. Azért érezzük csípősnek, mert aktiválja a szánkban levő fájdalomérzékelő receptorokat. Ezeket tartósan érzéketlenné teszi, ezért a csípős ételeket is meg lehet szokni. A rendszeres csilifogyasztók például ugyanazt a paprikát kevésbé érzik csípősnek, mint a gyakorlatlanok.

Csak ránézünk erre a képre, és szinte már érezzük is, hogy ég a nyelvünk
Galéria: Melegítő ételek-italok
(Fotó: Northfoto)

És hogy miért népszerű annak ellenére, hogy fogyasztása láthatóan szenvedést és könnyeket okoz? A kapszaicin hatására, akármilyen hihetetlen, endorfin szabadul fel a szervezetből, és euforikus állapotot idéz elő, a drogokhoz hasonlóan. A csípős ételek fogyasztása ráadásul egészséges is: csökkenti a rák és a szívbetegségek kockázatát, elősegíti az emésztést, felpörgetik az anyagcserét, enyhítik a stresszt.

Hol egyem, ha nem otthon? Kínában például a szecsuáni konyha gyakori alkotóeleme a friss zöld csili és a szárított vörös csili, akárcsak a piros csiliolaj és a szecsuáni bors. De nem ez a legcsípősebb Kína kulináris régiói közül, hanem a hunani, itt a fent említett csilik mellett a savanyított csiliket is bevetik. De az indiai, a mexikói, a thai, vagy a dél-koreai konyhától sem idegen a csili bőkezű használata. Dél-Korea legendás savanyúsága, a kimcsi például az enyhén csípőstől a kegyetlenig elég sokféle lehet, ereje a készítésekor használt csilipaprikától függ. Semmiképp ne kezelje úgy, mint egy hagyományos savanyúságot, először mindig egy apró falattal kezdje a kóstolást!

Egy kis fincsi kimcsi
Galéria: Melegítő ételek-italok
(Fotó: Chung Sung-Jun / Getty Images Hungary)

Ha otthon kísérleteznének a szecsuáni és hunani ízekkel, például itt egy extrán melegítő előétel receptje csilivel, gyömbérrel – az alapanyagokat a budapesti Ázsia Bt. boltjában meg tudják venni hozzá. Ha inkább kóstolnának mint főznének, az európai ízlésre hangolt tucat kínai éttermek helyett Wang Mester kínai konyháját ajánljuk. Autentikus(nak ható) koreai környezetért és menüért pedig érdemes autózni egy kicsit Rácalmásig. Meglepő helyen, a Jankovich Kúriában ettünk végig egy dél-koreai menüt, és nekünk nagyon bejött. (Egyébként, ha ránézünk a térképre, már nem is olyan meglepő, miért van itt koreai étterem: a Hankook gumigyár nem messze innen működik, valószínűleg a koreai munkatársakra, gyárlátogatóba érkező vezetőségi tagokra alapozva nyitottak az egzotikus ízek felé.)

Amiről csak azt hisszük, hogy segít: az alkohol

Aki azt hiszi, pár felestől majd jól átmelegszik a nagy hidegben, sajnos teljesen tévúton jár. Pedig miután lehúztuk azt a pálinkát, tényleg meleget érzünk, de ez csak átmeneti. Az alkohol hatása ugyanis hosszú távon éppen ellentétes: ha sokat iszunk belőle, testünk egyre nehezebben marad melegen, szélsőséges esetben akár ki is hűlhetünk – írja a Tastemade.com.

Csábító, de hosszú távon csak ront a helyzeten
Galéria: Melegítő ételek-italok
(Fotó: Northfoto)
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek