Keresik a szezon legmenőbb balatoni strandételét

Újra versenyt hirdet a Balatoni Kör: egészséges, jó minőségű helyi alapanyagokból készült egyszerű, de kreatív ételekkel nevezhetnek a balatoni éttermesek és büfék. A cél a balatoni strandbisztró kultúra megújulása.

Az infralámpás hekk ideje lejárt - ez annak a szimbóluma, hogy nyugatra kerül ennek a tengeri halnak a legjava, mi meg a maradékot esszük, ha hekket rendelünk. A frissen, helyi alapanyagokból készített ételek ezért nemcsak finomabbak, igényesebbek és egészségesebbek, de gazdasági szempontból is jobb választás a régiónak és az országnak – ami nemcsak a hekket kiváltó tavalyi díjazottakra érvényes, hanem általában minden minőségi strandételre, olvasható a Balatoni Kör közleményében.

A vízikutya, a tavalyi egyik kedvencFotó: Sebestyén Blanka

 A balatoni strandbisztró kultúra megújulása érdekében a Balatoni Kör felhívást intéz minden minőségi vendéglátás iránt elkötelezett balatoni büféshez, illetve éttermeshez. Azt szeretnék, hogy minél többen vegyenek részt a versenyben és a BeachFood programban, azzal, hogy egészséges, jó minőségű helyi alapanyagokból készítenek egyszerű, de kreatív, nyárias, viszonylag gyorsan és büfékben elkészíthető ételeket, elvitelre alkalmas tálalással, gyakorlatilag kézbe adhatóan. Azok az ételek igazán esélyesek tehát, melyeket sok helyen átvehetnének és még sikeresebbé tehetnék a minőségi büfékultúrát.

Július 15-ig lehet jelentkezni itt, megadva a nevező elérhetőségét, a nevezett ételt illetve azt, melyik balatoni vendéglátóhelyen lehet megkóstolni az ételt. A győztest augusztus elején hirdetik ki. A verseny révén segítenek megismerni a nívós strandbisztró stílusú ételeket és megtalálni a legjobb strandbüféket, ahol ezek fellelhetők, közvetlenül a tóparton, vagy bárhol a Balatonnál.

Tavaly a fövenyesi Kalóz harcsa&krumplija, a balatoni Fish&Chips nyert, a Balatoni Kör gyorsételei közül pedig a Vízikutya nevű harcsahurkás hot-dogot díjazták. A BeachFood ételek nemcsak nevükben különböznek a globális Street Food mintáktól, hanem elkészítési módjukban és fő alapanyagaikban is fontos balatonivá tenni mindegyiket.

Kardos Gábor szóvivő elmondta: júniusban egy régiós delegációval Svájcban jártak, hogy testvértó kapcsolatot létesítsenek a Genfi tóval, ahol idén indítanak hasonlót „Take-away terroir" néven, tehát a balatoni BeachFood program európai összehasonlításban is az élvonalban van.

Az idei nyári szezon kapcsán már a csúcsszezon előtt is gyakori téma volt a pincérek és szakácsok elvándorlásának problémája, ezért a Balatoni Kör arra is felhívja a figyelmet: a jó szakemberek elismerése a tavaly alapított díj révén is hozzájárul ahhoz, hogy a legjobbakat a balatoni régióban tartsák.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek