Rozé, rizling és jazz 10 napon át Veszprémben

10 napon át, július 8. és 17. között várja a magyar jazz és blues kedvelőit a veszprémi Rozé, Rizling és Jazz Napok. Balatoni és vendégborászok, kulináris különlegességek is érkeznek a VeszprémFest kísérő rendezvényére.

A rozé a nyár bora, a frissesség és a fiatalosság üzenete, a rizling pedig a Veszprémhez legközelebbi, Balatonfüred-csopaki borvidék legjellemzőbb, tradicionális fajtája, a fröccsök alapja, olvasható a rendezvény közleményében. A jazz és a bor pedig egy tőről fakadnak: ahogy egy jazz szerzemény – az improvizációk miatt – sosem ugyanolyan, a bor is mindig más, változik, alakul. Tíz perccel a palack nyitása után is más, és ahogy múlik az idő is mindig más és más.

Fotó: Melczer Zsolt - Rozé, Rizling és Jazz Napok

 A fesztivál szervezőinek célja, hogy a veszprémi vár főterén elsősorban nemzetközi fellépőkre épülő és belépőjegyes nagyszínpadi koncertek mellett legyen egy olyan ingyenes, mindenki számára elérhető, de ugyanúgy a minőség mellett elkötelezett „mini-fesztivált" is, ami körbeöleli a nagyszínpadi napokat, és azzal párhuzamosan nyújt élményt a látogatóknak.

A Rozé, Rizling és Jazz Napok egy 10 napos gasztro-kulturális rendezvény, ahol a „30 borász, 30 koncert" szlogen jegyében kifejezetten a Balatoni Borrégió pincészetei lakják be az Óváros téri borfalut, ami körbeveszi azt a színpadot, ahol esténként három zenekar mutatkozik be. A rendezvény a bor-gasztronómia tekintetében a „terroir" szemlélet mentén válogatja össze a balatoni borrégió borászatait, a vezető pincészetek (Jásdi, Figula, Légli, Konyári, Laposa) mellett a feltörekvő, kevésbé ismert borászatoknak is lehetőséget adva.

A borászatok mellett a gasztronómiai kínálatban is - a hagyományosabb ételek mellett - teret kapnak a helybéli őstermelők és kézművesek, sajt, sonka, és csokoládé-készítők is.A Rozé, Rizling és Jazz Napok zenei tekintetben is ellenpontja a VeszprémFest nagyszínpadának; itt szinte kizárólag magyar fellépőket hallhatunk, a programok több mint a fele jazz, elsősorban a vokális, könnyebb és szórakoztatóbb arcú jazz, emellett teret kapnak a jazzből fakadó társ-műfajok, a blues, funk, fusion, vagy rockabilly is. Ahogy a legfiatalabb borászatoknak, úgy a legfiatalabb pályakezdő zenészeknek is helye van a legizgalmasabb helyi zenekarok mellett a Rozé, Rizling és Jazz Napok színpadán.

A fesztivál a hatodik évadjára készül, a tavalyi év rekord látogatottsága (hozzávetőlegesen 25.000 ember) következtében egy új teret, a Városháza teret is elfoglalva, vendég borrégióként pedig Pannonhalmát fogadva.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek