8 budapesti borbár, amit egyszer ki kell próbálni

Az elmúlt években gombamód szaporodni kezdtek a fővárosban a borbárok. Ahány hely, annyiféle hangulat és borlap. Míg az egyik helyen bontott téglás, romantikus beltérben kóstolhatjuk kis pincészetek borait, addig máshol letisztult, dizájnos környezetben ihatjuk végig a leghíresebb tételeket. Érdemes kipróbálni őket - június 8-án ráadásul kedvezményesen tehetjük meg ezt.

Június 8-án, szerdán, délután négytől zárásig nagyszabású boros buli lesz a fővárosban. A Budapesti Borbár Túra lényege, hogy ezen a napon a résztvevő 22 borbárt végigjárva megismerhetjük mind a 22 magyar borvidéket. Minden borbár más borvidéket lát vendégül, mindenhol lesz minimum három bor, amit 22 százalékos kedvezménnyel lehet megkóstolni, de lesz, ahol grátisz is kóstolhatunk. Természetesen a borászokkal is találkozhatunk, és más szórakoztató programokkal is készülnek a helyek.

Az esemény célja, hogy egyetlen este alatt minél több borvidéket megismerhessenek az emberek, és minél többen kapjanak kedvet, hogy a nyáron ne csak a fővárosi borbárokban túrázzanak, de konkrétan a szőlőben is. Ennek apropóján összeszedtünk a legérdekesebb, és talán kevésbé ismert budapesti borbárokat, amiket – akár ezen az estén, akár máskor – érdemes kipróbálni.

Miért érdemes borbárba menni?
Azért, mert sokkal többet tudnak, mint egy sima kocsma. Tapasztalataink szerint a személyzet tényleg ért a borokhoz, és szívesen beszél is róluk, így tényleg meg tudjuk találni a kedvencünket. Ráadásul nem csak a kommersz tételeket tartják, hanem például kis pincészetek olyan különlegességeit is megkóstolhatjuk, ami a szupermarketek polcán vagy egy átlagos bulihelyen biztosan nem jönne szembe. Budapesten több, mint huszonkét ilyen vendéglátóhely működik, mindegyik eltérő szempontok alapján összeválogatott borkínálattal, eltérő hangulattal. Van, ahol bonbonokat kóstolhatunk össze a borokkal, máshol a különleges, külföldi boroké és pezsgőké a főszerep. Sok helyen van a boroknak elviteles ára is, így ha valamiből ízlett egy pohárral, azt a helyben fogyasztási árnál jóval olcsóbban hazavihetjük.

CultiVini Borgaléria

Hol van? V. kerület, Párizsi utca 4.

Milyen? 56 borból válogatva, szakértői segítséggel állíthatjuk össze a leginkább hozzánk passzoló borsort. Még kóstolómennyiségből is három van (0,25 dl, 0,5 dl és 1 dl), így az sem akadály, ha inkább sokfélét kóstolnánk, de nem túl sokat. A borokat spéci kóstoltató gépben tartják, amik hetekig megőrzik a borok frissességét.

A CultiViniben mindenki személyre szabott borsort kóstolhat végig Galéria: Budapesti borbárokCultiVini / Facebook

Budapesti Borbár Túra: A Pannonhalmi borvidéket látják vendégül, a Pannonhalmi Apátsági Pincészet és a Cseri Pince tételeit lehet megkóstolni.

Pohárszék Bor és Kávé

Hol van? V. kerület, Aulich utca 7.

Milyen? A letisztult, mégis barátságos beltérben a faburkolatok, a fekete és a fehér szín dominál, a kis asztaloknál sütizni, kávézni és persze borozni lehet. A borkínálat kialakításánál a természetközeliség és a magas minőség volt a szempont.

Pohárszék: süti, kávé, bor Galéria: Budapesti borbárokPohárszék / Facebook

 Budapesti Borbár Túra: A Balaton déli partját látják vendégül (Balatonboglári borvidék), azon belül is a Garamvári Szőlőbirtok pezsgőivel lehet megismerkedni.

vinoWonka Csokoládé- és Borbár

Hol van? VIII. kerület, Corvin sétány 2.

Milyen? A 2012-ben nyitott borbárban magyar termelők borait és bonbonjait kóstolhatjuk meg. Csak olyan termékeket tartanak, amik nem kaphatók a hipermarketekben. Naponta 35-40 féle hazai bort lehet itt megkóstolni.

A vinoWonkában két szenvedélyünknek is hódolatunk: csokit és bort is kóstolhatunk Galéria: Budapesti borbárokVinoWonka / Facebook

 Budapesti Borbár Túra: A túra napján a Villányi borvidéket látják vendégül. Szemes József, a Vinatus Szőlőbirtok, Iványi Zsófi és a Ruppert Pincészet tételeit lehet náluk megkóstolni.

Oinos Wine bar&bistrot

Hol van? VIII. kerület, Rákóczi tér 7-8.

Milyen? A 2014 őszén megnyílt bár mottója a könnyeden elegáns, családias olasz vendéglátás. A borlapon több mint 90 tételt tartanak, a nagy, ismert borászatok mellett fontosnak tartják, hogy kis, kézműves borászatok is bemutatkozhassanak. Itt nem minden bort lehet pohárral kóstolni, de azért bőven van így is választék.

A megújult Rákóczi téren találjuk a dizájnos Oinos Bárt Galéria: Budapesti borbárokOinos / Facebook

 Budapesti Borbár Túra: A Zalai borvidéket látják majd vendégül.

Drop Shop

Hol van? V. kerület, Balassi Bálint utca 27.

Milyen? A folyamatosan változó borlapon több mint 60 tétel található, Magyarország mellett a világ legizgalmasabb borvidékeiről. A borbár hitvallása, hogy minden bornak története van, ők pedig a feladatuknak tartják, hogy elmeséljék azt. "Miként lett egy korán kelő kis fekete kakas a világ egyik legismertebb borrégiójának jelképe, vagy miként győzte le elsőként egy kaliforniai farmer a nagy francia chateau-kat?" Itt kiderül.

Ha különleges, külföldi borokra vágyik, irány a Drop Shop! Galéria: Budapesti borbárokDrop Shop / Facebook

Budapesti Borbár Túra: A Tokaji borvidéket látják vendégül, a meghívott borászokkal Tokaj sokszínűségét szeretnék majd bemutatni.

Figula Borsarok - Addicted2Caffeine

Hol van? XI. kerület, Bartók Béla út 62-64.

Milyen? A barátságos kis kávézó-borbár azért nyílt meg, hogy a Figula Pincészet teljes borválasztéka ne csak Balatonfüreden legyen kóstolható, hanem a fővárosban is.

A Figula Borsarokban is kávézhatunk a borozás mellett Galéria: Budapesti borbárokFigula Borsarok / Facebook

Budapesti Borbár Túra: Természetesen a Balatonfüred-Csopaki borvidék vendégeskedik itt, a Figula Pincészet borait személyesen Figula János mutatja be.

Lumen

Hol van? VIII. kerület, Mikszáth Kálmán tér 2-3.

Milyen? Bisztrókonyha, helyben pörkölt kávé, kis főzdék sörei és egyedi borkínálat jellemzi ezt a helyet. A pincészetek kiválasztásánál a legfontosabb szempont a személyesség, az egyediség és az egészen apró termőterület volt.

Lumen: kávézó, bisztró, borbár Galéria: Budapesti borbárokLumen / Facebook

 Budapesti Borbár Túra: A pécsi borvidéket ismerhetjük meg itt, Szabó Zoltánt látják vendégül, aki Hosszúhetényben első generációs szőlész-borászként tevékenykedik.

Kadarka Bár

Hol van? VI. kerület, Király utca 42.

Milyen? Bár a Király utcai elhelyezkedés alapján nem erre gondolna az ember, a Kadarka leginkább magyar, kis családi pincészetek borait kínálja. A vendégkör nyolcvan százalékát is a visszatérő, hazai közönség adja, bulituristák elvétve tévednek be ide. Minden bort meg lehet kóstolni, 1,5 deci és 0,75 deci közül választhatunk. Borszaküzletként is működnek, nagyon kedvezményes áron lehet elvitelre vásárolni náluk.

A Király utcában van, mégsem a bulituristák járnak ide Galéria: Budapesti borbárokKadarka Bár / Facebook

Budapesti Borbár Túra: A rendezvény napján a Hajós-Bajai borvidéket lehet itt behatóbban megismerni.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek