Misztikus pincenyitogató hétvége Tarcalon

Vezetett pincetúrákkal, kollektív májusfa-állítással és a tábortűz melletti borkóstolás romantikájával várják a Tarcalra látogatókat április 29-től május 1-ig.

Ez nem boszorkányság! Pezsgő hangulatú tavaszi hétvége a bor, a bűbáj és a barátság jegyében. Zenés programok, előadások, beszélgetések, gasztronómiai bemutatók és nyitott pincék várnak Tarcalon - olvasható az esemény Facebook oldalán.

Travelo

 A misztikus Walpurgis-éj

... vagyis az április 30-ról május 1-re virradó éjjel Európa-szerte ismert és ünnepelt hagyomány, amelyet a kereszténység előtti időkből eredeztetnek. A népi hiedelemvilág szerint ekkor van „boszorkányszombat", amikor minden égtájról az ördögök, boszorkányok egy magaslatra sereglenek, hogy varázslatos táncaikkal és ráolvasással elűzzék a tél szellemeit egy utolsó tél végi mulatságon. Itthon azonban ismertebb a májusfa-állításának régi magyar szokása, amely szerint május elsejére virradó éjszaka a legények szalagokkal díszített májusfát helyeztek a választott lány kapujához, ezzel is kimutatva érzelmeiket.

Na, és, hogy hogy jön mindez ide? Hát úgy, hogy a világhírű aszú termőföldjéről is úgy tartják, hogy nemzedékek óta valami megmagyarázhatatlan ősi varázslat járja át. Ezért aztán április utolsó hétvégéjén Tarcalon tartják azt a Bűbájos Hétvégét, amelynek programjai egyrészt a népi hiedelmekhez, népszokásokhoz, másrészt a termékenységhez és a nőiséghez kapcsolódnak, miközben mindegyik program középpontjában Tarcal legnagyobb kincse, a tokaji bor áll.

Boszorkányoktól a borásznőkig

Lesz majd kollektív májusfa-állítás, találkozhatunk Tokaj-Hegyalja sikeres borásznőivel: Berecz Stephanieval, Bai Edittel, Osváth Fruzsinával, Zsirai Katával és Bott Judittal, akiknek neve a tokaji borok iránt érdeklődők számára már biztosan ismerős. De a programok között lesznek gasztronómiai bemutatók, a Basilicus Borkultúra Központban hallgathatunk majd történeteket a nőkről a boszorkányoktól kezdve egészen a borászokig, egy borkóstolás alkalmával pedig bejárhatjuk a Tokaji borvidék egyik legöregebb pincéjét is.

Aztán érdemes megnézni Európa legnagyobb Áldó Krisztus szobrát, mely után az Andrássy Rezidencián kóstolással fűszerezett beszélgetésen is részt vehetünk. Itt szintén női borászok mesélnek majd boros kalandjaikról. És persze szintén hölgyek gyújtják meg a tüzet a Kikelet és a Myrtus Pincénél, amely ideális háttérnek ígérkezik majd a borkóstoláshoz és az esti beszélgetésekhez.

Nyitnak a pincék

A rendezvény ideje alatt persze nem csak a szomjas látogatókat várják a nyitott pincék. A Kikelet Pince, a Myrtus pince és a Tokajicum Borház például gyerekprogramokkal készül, a Majoros Birtok és a Tokajicum Borház pedig dűlőtúrákat szervez. A Myrtus Pincénél a nap folyamán helyi kézműves termelők mutatkoznak be. De a felújított Terézia Kápolna is egész hétvégén nyitva áll a nagyközönség előtt.

Pénteken délután 2 órától, szombaton és vasárnap déli 12 órától nyílnak ki a pinceajtók az alábbi helyszíneken: Basilicus Borkultúra Központ, Dorogi testvérek, Tokaj Kikelet, Kern Pince, Majoros Birtok, Matyisák-Vízkeleti Pincészet, Myrtus Pince, Tokajicum Borház, Volt Császári Birtokközpont és Pince- Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet, Gróf Degenfeld Szőlőbirtok.

A helyszínen a tájékozódást térképek segítik, de a programokra érdemes bejelentkezni a Bűbájos Hétvége Facebook oldalán.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek