Hungarikum lehet az Egri Bikavér

Hungarikum lehet az Egri Bikavér

Az Egri Bikavér hungarikummá nyilvánítását kezdeményezi Nyitrai Zsolt miniszteri biztos, aki ezt csütörtökön a hevesi megyeszékhelyen tartott szőlész-borász fórumon jelentette be - írja az MTI.

Bildagentur-Online/chromorange / Northfoto

 Nyitrai Zsolt szavai szerint az Egri Borvidék jeles terméke megfelel a hungarikum leírásában szereplő meghatározásnak: a magyarságra jellemző tulajdonságával, egyediségével, különlegességével és minőségével a magyarság csúcsteljesítménye. Első lépésként a Magyar Értéktár részévé kell tenni az Egri Bikavért, majd ezt követően lehet kezdeményezni a hungarikummá emelését.

Az Egri Bikavér hungarikummá történő minősíttetésének gondolata már felmerült, konkrét lépések azonban nem történtek az ügyben. Az elmúlt évben a mintegy 5600 hektáros borvidéken 35 termelő 62,5 ezer hektoliter Egri Bikavért készített. Ebből 62 ezer hektoliter "klasszikus" besorolású bikavér volt, a többi "superior", illetve "grand superior" minősítést kapott. Az Egri Bikavérek zöme hazai piacon talál vevőre - mondta Pál Sándor, az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke. A száraz palackozott vörösborok között egy márkanév alatt az Egri Bikavérből értékesítik a legtöbbet Magyarországon - tette hozzá Tarsoly József egri hegybíró.

Ducsai-Oláh Zsanett, a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. vezérigazgatója beszélt az Egri Borvidéken fejlesztendő területekről is. Ezek sorában említette meg az egységes fellépés erősítését, az Egri Bikavér minőségének javítását, az Egri Csillag népszerűsítését, valamint a kommunikáció javítását. Kiemelte, hogy az itt megtermelt alapanyag 50 százaléka később már nem "egri" megnevezéssel kerül forgalomba.

Újabb cikkünk ebben a témában:
Hungarikum lett az egri bikavér - 2017.03.22.
Akárcsak a Kodály-módszer és a tiszai halászlé.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek