Idén végre főzni fogok!

A január sokaknál a nagy fogadalmak időszaka. Megfogadjuk például, hogy leszokunk a dohányzásról, vagy hogy ebben az évben tényleg leadunk tíz kilót. De mi lenne, ha 2016-ban inkább megtanulnánk főzni? Vagy szélesítenénk a repertoárunkat, esetleg a külföldi konyhák titkait lesnénk el? Főzőiskolákról készült körképünk most abban segít, hogy megtalálják azt a tanfolyamot, amin idén örömmel vennének részt.

Ha azt sem tudjuk, hogy mi a különbség habarás és rántás között, ha fogalmunk sincs, hogyan kell panírozni, akkor menjünk el például a Gastropolis főzőiskolába. Itt egy négy alkalmas tanfolyamon a levesektől kezdve, a főzelékeken és a sülteken át a desszertekig megtanulhatjuk a konyhaművészet alapjait.

Galéria: Idén végre főzni fogok!Fotó: Gastropolis

A Cousin Cuisine iskolában hat alkalmat szánnak arra, hogy belejöjjünk a sütésbe, főzésbe. Itt az előbbi kategóriák mellett mártások, szószok, alaplevek, saláták is terítékre kerülnek, az utolsó órán pedig a világ nagy konyháinak titkaiba leshetünk bele. Ha pedig teljesen rákattantunk a főzésre, vegyünk részt az iskola haladó, középhaladó és mesterkurzusán.

Ahhoz azonban, hogy valóban megálljuk helyünket a konyhában, fontos például, hogy jól forgassuk az eszközöket, különösen a kést! A késtechnika rejtelmeivel ismerkedhetünk meg a MakiFood és a Portobello Chef tanfolyamain, ahol profi szakácshoz méltón tanulhatunk meg élesíteni, aprítani, darabolni, szeletelni.

Irány A világ minden Tállya!
A tokaji borvidék szívében található Oroszlános Borvendéglő és Borhotel legújabb gasztronómiai programsorozatának fantázianeve: A világ minden Tállya. Az első alkalom Olaszországba kalauzolja a résztvevőket: a dél-olaszországi házaspár, Anita és Raffaele Irace vezetésével ismerkedhetünk meg az Amalfi-part mesés ízeivel. Az olasz élőzenével kísért borvacsorát egy tésztakészítő kurzus előzi meg.

Pizzák, tapasok, csokik

Amennyiben már jártasak vagyunk valamennyire a konyhában, és egy háromfogásos vasárnapi ebéd elkészítésébe sem törik bele a bicskánk (és fakanalunk), de szeretnénk, ha többféle ételhez értenénk, akkor szerencsénk van, hiszen hatalmas a kínálat a főzőiskolák piacán.

Számos iskola szervez különféle nemzetekhez kapcsolódó tanfolyamot, nagy sláger például az olasz (pizza, tészta), a japán (sushi), a thai (wok-ételek), a spanyol (tapasok), a mexikói, az amerikai (hamburger, steak), a francia ételek elkészítésére specializálódott foglalkozás. Ezek közül több is megtalálható a Kuktaparty, a Chefparade, a MakiFood iskolákban. Sőt, a Studio Italia Olasz Főzősikolában akár olasz nyelvórának is elkönyvelhetjük a főzőtanfolyamot, hiszen valódi olasz séftől – olaszul – tanulhatunk meg különféle lasagne-kat, antipastikat (előételeket), halas fogásokat készíteni. A Salt'n'Pepper iskolában pedig nemcsak olasz, hanem angol nyelvű főzőtanfolyamot is szerveznek.

Galéria: Idén végre főzni fogok!Fotó: STUDIO ITALIA

A sütést-főzést oktatók az édesszájúakra is gondolnak, a legtöbb iskolában van külön sütikre, csokikra szakosodott óra. A Chefparade Csoki&süti műhelyében készíthetünk például töltött bonbont, macaront, minyont, leveles tésztát, házi rétest. Csak nehogy aztán úgy rákapjunk, hogy jövőre azt kelljen megfogadnunk, hogy leadunk néhány kilót...

Itt van aztán a Csokoládé Akadémia, ahol valóban minden e finomság körül forog. Itt megtanulhatjuk azt is, hogyan kell bánni a csokoládéval a konyhában (erre van kezdő és haladó tanfolyam), mellette pedig ott vannak a különböző édességekre szakosodott foglalkozások: töltött táblás és alkoholos csokik, macaronok, mousse-ok és csokidekorációk, sőt, a fagylaltkészítés alapjaiba is bekukkanthatunk.

Különleges kívánságok

Na, mostanra biztosan mindenki megéhezett már, és megkívánt egy kis csokit. De azért óvatosan a falatokkal! Különösen azoknak kell figyelniük az étrendjükre, akik például cukorbetegek, vagy valamilyen ételintoleranciában szenvednek. Ám a főzőiskolák róluk sem feledkeznek meg, hiszen egyre több helyen szerveznek nekik való tanfolyamot. A Portobello Chefben szénhidrátcsökkentett ebédet készíthetünk, ami elsősorban az inzulinrezisztenciával küzdőknek és a cukorbetegeknek ajánlott, de azoknak is sokat segíthet, akik fogyni szeretnének. Itt megtanulhatjuk, hogy mit használhatunk liszt és cukor helyett, emellett tippeket kapunk arra, hogy miként alakíthatjuk át ennek megfelelően mostani étrendünket.

A Mandulaliget főzőiskola pedig kimondottan erre a területre szakosodott. Itt a tanfolyamokon csak hozzáadott cukortól mentes, teljes kiőrlésű lisztből készült ételeket főzhetünk, miközben egy dietetikus is velünk van, akitől bátran kérdezhetünk. Emellett vannak foglalkozások, ahol gluténmentesen süthetünk kenyeret vagy farsangi finomságokat, esetleg villámreggelit készíthetünk kenyér nélkül.

Akinek pedig teljesen rendben van az egészsége, és a szervezete helyett inkább a párkapcsolatában adódott egy kis probléma, annak is van egy ajánlatunk. A Portobello Chef iskola Szexi szerda nevű tanfolyamán a szervezők az intimitást és gasztronómiát gyúrják egy különleges estévé. Hummel Zsolt intimitás gourmet miközben főz és tálal, elmeséli, hogy miként inspirálja őt a szex a receptek megalkotásában, hogyan kapcsolódhat össze szerinte étel és erotika, hogyan ébreszthetjük fel az intimitást az életünkben az ételek segítségével.

Tipp: Konyhatesztelés
Ha éppen konyhagép-vásárlás előtt állunk, és fogalmunk sincs, mit vegyünk, akkor kössük össze a kellemest a hasznossal, és látogassunk el a Miele vagy az Electrolux főzőiskolájába. Itt nemcsak süthetünk és főzhetünk, hanem élesben kipróbálhatjuk a különböző konyhagépeket is, hogy aztán könnyebben tudjunk majd dönteni, amikor az üzletben választani kell.

A jövő szakácsai

És végezetül ne feledkezzünk meg a legkisebbekről sem, hiszen a gyerekek is egyre gyakrabban érdeklődnek a főzés tudománya iránt. Ha nem szeretnénk, hogy otthon forgassák fel a konyhát, vigyük el őket például a Chefparade egyik minikurzusára, ahol többek között piskótát süthetnek, csokikrémet főzhetnek, brióst, kalácsot, croissant készíthetnek, de egészséges és gyors reggeliket, tízóraikat is megtanulhatnak összedobni.

Galéria: Idén végre főzni fogok!Forrás: Travelo

A kukTanoda pedig kimondottan rájuk fókuszál. Itt is lehet választani az egy alkalmas, valamilyen témát felkaroló kurzus, és az egymásra épülő, több alkalmas tanfolyam között. Ha csemeténk nehezebben vehető rá a fakanálforgatásra, akkor ne dobjuk be a mélyvízbe egy hosszabb tanfolyammal, hanem vigyük el például egy olyan kurzusra, ahol minitortát készíthet, vagy ahol mexikói ételeket főzhet.

Ha pedig év közben nincs erre idő, akkor ott a nyár, hiszen a kukTanoda nyári napközis tábor keretében is várja a gyerekeket. Ekkor délelőtt mindig más-más nemzet ételét főzik meg közösen, közben beszélgetnek az alapanyagokról, főzési technikákról, délután pedig jöhetnek a nyalánkságok, édességek, üdítők, amiket szintén a kis diákok készítenek el.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek