Disznótoros reggelivel és bortúrával várnak a villányi pincék

  Vince nap alkalmából, január 23-án ismét gasztró- és alkoholtúra lesz a Villány-Siklósi Borút településein. 11 villányi pincészet és étterem csatlakozott a Dűlőjáró Vince programokhoz.

  Az év első ünnepéhez kapcsolódó népszokásokat eleinte a Villányi borvidék borosgazdái elevenítették fel, egymást látogatva. A Vylyan Pincészet kezdeményezésére, a már jól ismert összefogás tette lehetővé, hogy ebből a meghitt vidéki hangulatból a vendégek is részesülhessenek.

  A régi szokások szerint Szent Vince napján a szőlősgazdák egyik pincéből a másikba járva áldomásoztak, kóstolták egymás borait és az időjárásból, illetve a metszett „Vince vesszők" állapotából jósolták a következő szüret gazdagságát. Ha Vince napján olvadt a hó, illetve szép napos idő volt, akkor jó bortermést reméltek, rossz idő esetén viszont gyenge szüretet jósoltak.

  Fotó: www.villanyiborvidek.hu

  A hagyományok újrateremtésének céljával Vince napon a Villány - Siklósi Borút településein Hordós-, Dűlőjáró- és Vacsorázó Vince programokat kínálnak. Az alaphangulathoz hozzá tartozó játékok, rigmusok, vesszőszentelés mellett különböző programokkal, koncertekkel és természetesen sok finom borral várják a pincejáró Vincézőket.

  Ahogy csípős téli reggelhez illik, sok helyen a gasztronómiai hagyományok ízelítőjével, hideg disznótoros parasztreggelivel kezdődik a nap, majd az egyes helyszíneken forralt borral, autentikus magyar és erdélyi népzenét játszó együttesekkel várják a látogatókat. A Hordós Vince program házigazdáinál a pincék mélyén érlelődő, még nem forgalmazott borokat kóstolhatják meg a vendégek, az éttermek pedig Vince napi vacsorákkal várják a látogatókat.

  A Pincéről Pincére Variációk Vincére részletes programjairól a Villányi borvidék hivatalos weboldalán tájékozódhat. Érdemes jó előre lefoglalni a helyet a négy dűlőjáró programcsomag egyikére.

  Lesz késői falusi reggeli a Jackfall Bormanufaktúrában korlátlan fogyasztással, Bodor Bence és Rácz Miklós Tamás vörösborait a Kakasbonbon kézműves csokoládémanufaktúra különleges bonbonjaival együtt kóstolhatja meg, a bonyhádi-pécsi Vornyik zenekar pedig magyarországi és erdélyi tradicionális népzenével zárja a programot.

  A Dűlőjáró Vince programokért ide, a Hordós és Vacsorázó Vince programokért ide kattintson!

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!