Imádják külföldön a kétezer forintos lángosunkat

Európa több országa mellett Amerikában, Ázsiában és Ausztráliában is hódít a lángos, magyar vállalkozóknak köszönhetően. Az idei hasonló sláger a dödölle lehet, amit a perth-i piacokon már keresnek a vevők.

Korábban Amerikából érkezett a hír, hogy egész New Yorkot meghódította, újabban pedig az derült ki, hogy Ausztráliában is virágzik a biznisz: közel kétezer forintnyi ausztrál dollárt fizetnek egy jó magyar lángosért a helyiek, írja a Világgazdaság cikkére hivatkozva a turizmusonline.com. Ráadásul nem ott a legdrágább, Svájcban még többet adnak érte. Van lángosos Londonban, Berlinben, Prágában, Szingapúrban és Tajvanon is, sőt Amerika egyik leghíresebb éttermében is felkerült az étlapra.

Fotó: Perth Langos FactoryForrás: Travelo

 A New York utcáit járó lángossütő, a tudósításoknak köszönhetően nyáron lett „világhírű" immár nálunk is. Hatalmas kört tesz meg a városban, és mindennap törzsközönség várja a forró magyar lángost. Prepuk Zsolt nemcsak a kiváló ízekkel, de azzal is felhívta magára a figyelmet, hogy a The New York Times internetes kiadásának gasztronómiai rovata is beszámolót készített róla.

A New York utcáit tavaly tavasz óta járó Langos Truckról áradozott a szerző és az egész szerkesztőség, ahol többen is megkóstolták. Az egyre népszerűbb magyar streetfood háromféle formában készül Amerikában. Árulnak klasszikus fokhagymás-sajtos-tejfölöset, ötszínű kaliforniai paprikával megszórtat, és olyat, amelyet szűzpecsenyével, savanyú uborkával, jalapeno paprikával és ázsiai chili szósszal ízesítenek.

Kelendő a finomság Svájcban is, pedig igencsak megkérik az árát, több mint 2000 forintot kóstál. A Langos Hungarian Speciality, Prágában 38-60 korona, ami közelebb van a magyar árakhoz. Bizarr, de a cseh tulaj kicsit átértelmezte a magyar ízeket: a ketchup és a sajt párosítása a legnépszerűbb feltét a sörök mellé.

 

A dödölle lehet az új sztár

 

Bogár Péter és Erika Perth-ben üzemeltetnek magyar food truck-ot. Egyszerű, könnyen variálható ételekkel indították a vállalkozásukat, elsősorban természetesen a lángossal, de készítettek paprikás csirkét wrapba göngyölve, és már a vörösboros marhapörkölt is bekerült a választékba. Először még igyekeztek a helyi ízlést kiszolgálni, volt lazacos, és grillezett zöldséges lángos is, de legjobban a hagyományos fokhagymás, illetve a Magyarországon is legnépszerűbb sajtos-tejfölös fogyott. Egy sima fokhagymás lángosért simán elkérhetnek 8,5 ausztrál dollárt, ami 1800 forint és ezzel még mindig olcsónak számítanak az ottani street-food világban.

A lángos tehát az elmúlt évben meghódította a világot, de más tipikus magyar étel is befuthat hasonló karriert. Az ausztrál food trackben ugyanis gyorsan népszerűvé vált a dödölle, amit tejföllel és pirított szalonnával, hagymával vagy sajttal kínálnak és már több fogy belőle, mint a lángosból és idehaza is népszerű hívják akár gancának, cinkének, vagy gánicának. Szóval lángos után lehet, hogy egy másik krumplis ételünk is világhódító útra indulhatna, az ausztrál példát látva.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek