Százezerért önnek is lehet saját tokaji kollekciója

A gyűjtőket és befektetőket célozza meg a mádi Holdvölgy borászat, amely hat évjáratból álló (2006-2011) vertikális tokaji aszú kollekciót dobott a piacra.

Fotó: Holdvölgy borászat

Évszázadokra előre tervezhet az, aki tokaji aszúba fektet – ennyi ideig is megőrizheti ugyanis a minőségét a hungarikumként jegyzett ital, szemben más fehér- vagy vörösborokkal, amelyeknek az eltarthatósága legfeljebb néhány évig vagy évtizedig terjed - írja közleményében a mádi Holdvölgy borászat, amely hat évjáratból álló (2006-2011) vertikális tokaji aszú kollekciót hozott forgalomba.

A borászat ezzel a borrajongók mellett a gyűjtők és befektetők érdeklődésére is számít, már csak azért is, mert az aszúválogatásnak három tétele már rangos hazai és külföldi elismerésekben részesült. A Culture tokaji aszúk közül a 2006-os és 2007-es évjárat csúcsbor minősítést kapott a legnagyobb presztízsű magyarországi borversenyen, a Pannon Bormustrán, a 2011-es év aszúbora pedig aranyéremmel, valamint édes bor kategóriában Regionális Trófeával tért haza az idei Decanter World Wine Awards-ról, amely a világ legrangosabb bor-seregszemléje.

„A befektetési céllal vásárolható borok közül kiemelkedik a tokaji aszú, amely több éves érleléssel készül, majd minősége az idő múlásával csak egyre kifinomultabb, érettebb és gazdagabb lehet. Szakszerű tárolással akár egy száz éves aszú is kiváló minőségű csúcsbor maradhat " - idézi a közlemény Demkó Pascal, a mádi Holdvölgy alapító-tulajdonosának gondolatait. A legrégebbi, máig bontatlan tokaji aszút például 1680 körül palackozták, és a szász királyi pincészet őrizte meg Drezdában. Egy másik, ebből az időszakból származó aszút 2006-ban bontottak ki Londonban egy történelmi tokaji borokból rendezett kóstolón és a beszámolók szerint tökéletes volt a minősége.

Már nemcsak élvezeti cikk, befektetési eszköz

Világszerte egyre többen tartanak borgyűjteményt, ám ezeknek a készleteknek csak kis része jelenik meg a bortőzsdéken, mivel ott csak a keresett tételekkel foglalkoznak. A világ legjelentősebb befektetési célú borkereskedő cége és bor-adatbázisa, a Liv-Ex folyamatosan nyomon követi a világ 100 legkeresettebb borának ár-érték változását. A Liv-Ex Power 100 legfrissebb elemzéséből kiderül: a világ bortőzsdéit túlnyomó részt a bordeaux-i régió borai uralják. Szakértők szerint az itt készült testes vörösborok körülbelül ötven évig, az édes fehérborok harminc évig őrzik meg a minőségüket.

Fotó: Holdvölgy borászat

A komoly borgyűjtők és befektetők a világ egyik legkiválóbb édes fehérborának tartják a szintén Bordeaux-ból származó Château d'Yquem-et, amely jelentősen hosszabb életű, és nem ritka, hogy ötven évnél jóval régebbi évjáratok is a legértékesebb csúcsborok közé tartoznak. E bor népszerűsége utat nyithat a tokaji aszú szélesebb nemzetközi elismerése felé is, hiszen a magyar aszúhoz hasonlóan a Château D'Yquem is olyan szőlőszemekből készül, amelyek a botrytis cinerera nemespenész hatására nemesen aszúsodnak, elveszítik víztartalmukat, miközben cukortartalmuk koncentrálódik.

Most jött el igazán a tokaji ideje

A közlemény szerint ugyanis bár nagy többségben még mindig Bordeaux uralja a befektetési célú borpiacot, mára megnőtt a többi francia régió, Olaszország és a világ más borrégiói iránti kereslet is. Ebben a környezetben pedig már a tokaji aszú is jóval nagyobb eséllyel pályázhat arra, hogy felkeltse a hazai és külföldi befektetők figyelmét.

Fotó: Holdvölgy borászat

A mádi Holdvölgy borászat ezért 2016-tól bortrezor szolgáltatást indít azoknak, akik nagyobb tételben vásárolnak és boraikat hosszú évekig vagy akár évtizedekig szeretnék szakszerű körülmények között tárolni. Hogy aztán később egy jeles alkalommal családi körben bonthassák fel, vagy később akár jelentősen megnövekedett áron értékesíthessék tovább. A százezer forintért kínált kollekció limitált példányszámban (500 karton) kerül forgalomba, melyek mindegyike számozott díszdobozban érkezik meg a megrendelőhöz.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek