A püspök, a bor meg a libator - Mit ünneplünk Mártonkor?

"Aki Márton-napon libát nem eszik, egész éven át éhezik" - tartja a népi mondás. De miért pont november 11-én kell libát enni? És hogy jön ide egy ólba rejtőző püspök? Szent Márton-napi kisokos a Travelón.

Az elmúlt napokban boldog-boldogtalan Márton-napi programokra invitál, az éttermek menüi tele vannak libával, lassan már a csapból is újbor folyik. De tudja pontosan mit ünneplünk november 11-én, azaz Márton-napkor? Összeszedtük a legérdekesebb tudnivalókat, kirándulócélpontokat és programokat.

Kiről van szó?

Szent Márton a Római Birodalomban, Pannónia provinciában, Savariában, azaz a mai Szombathelyen született. Konkrétan a szülőháza helyét is tudni lehet, a hagyomány szerint ugyanis ma itt áll a Szent Márton-templom. A gyerekkorát már Itáliában töltötte, 12 évesen akarta felvenni a kereszténységet, ám pogány szülei ebben nem támogatták. Jobbnak látták, ha inkább katonának küldik - így nagyon fiatalon, már 15 évesen belépett a hadseregbe.

Szombathely Szent Márton kút, Látogatói központ
Galéria: A püspök, a bor meg a libator
Wikipedia

 A legenda szerint egy téli estén Amiens városának kapujában köpenyének felét egy nélkülöző koldusnak ajándékozta – majd éjjel álmot látott: Jézus jelent meg előtte a köpenydarabban. Ez volt a végső jel: 22 évesen megkeresztelkedett. Ezt követően, amikor az uralkodó csatába akarta küldeni, Márton nem volt hajlandó harcolni, mondván innentől Istent akarja szolgálni. A császár gyávasággal vádolta, erre másnap Márton fegyverek nélkül akart csatába indulni – az ütközet végül elmaradt, a történteket pedig az emberek csodaként könyvelték el. Márton ezt követően kilépett a hadseregből.

371-ben a franciaországi Tours püspökévé választották, ám Márton nem akarta elfogadni a kinevezést. A legenda szerint egy libaólban próbált elrejtőzni, de a szárnyasok hangos gágogása elárulta rejtekhelyét, így aztán akarata ellenére püspök lett. Hivatását egyébként kitartóan gyakorolta, fontos hittérítő munkát végzett, életét csodák és gyógyulások kísérték.

397. november 8-án halt meg, november 11-én temették el Tours-ban, sírja fölött kápolna található. Márton híre gyorsan terjedt a halála után, nagyon népszerűvé vált. Ő az első keresztény szent, aki nem mártírként, hanem természetes halállal halt meg. Ma Franciaország, illetve az osztrák Burgenland tartomány védőszentje, Magyarországon pedig rengeteg néphagyomány kötődik ehhez a naphoz.

Püspökfalat

A Márton-napi libalakomáról szóló első írásos beszámoló a tizenkettedik századból származik. És bár Szent Márton sztorijában is vannak libák, a hagyomány kialakulása inkább azzal függött össze, hogy a naptár szerint ekkor zárult a gazdasági év, ekkor fejezték be azokat a gazdasági munkákat – a szüretet, a kukoricafosztást –, amiket áprilisban, Szent György napján kezdtek el.

Ezen a napon terelték be az állatokat az istállóba, a pásztorok pedig végigjárták az állatok gazdáinak házait, köszöntőt mondtak, cserébe ajándékokat – például frissen sült rétest – kaptak. Miért pont rétest? "A hosszúperesztegi gazdaasszony azért sütött rétest Márton-napkor, hogy Szent Márton köpenyét kinyújtsa, s így a család ne nélkülözzön és másokon is segíteni tudjon" – írja a Viasanctimartini.eu.

Galéria: A püspök, a bor meg a libatorCarsten Koall / Europress / Getty

 "Mivel pont ilyenkor le lehetett vágni a tömött libát, lakomákat rendeztek. Aki Márton-napon libát nem eszik, egész éven át éhezik – tartották. Amellett, hogy jókat ettek, a liba csontjához is kapcsolódott egy hagyomány: a fehér és hosszú csont kemény telet, a barna és rövid csont enyhe telet jósolt. Az pedig, hogy az egészet pont újborral kell leöblíteni, onnan jön, hogy épp novemberre fejeződik be a must borrá alakulása, ezért a gazdák november 11-én verték csapra az új hordókat, és ekkor került az asztalra – épp a libasült mellé – az úgynevezett libás bor vagy Márton-bor" – olvastuk a szentendrei Skanzen leírásában.

Érdekesség még, hogy a Márton-napi lúdból illett küldeni a papnak is. De ha már kellett, akkor a legkevesebb húsú hátsórészt küldték, innen ered a püspökfalat szavunk. Göcsej, Baranya és a Mura-vidék lakói szerint pedig ezen a napon nem szabad mosni, teregetni, libatojást ültetni, mert odasiet a 'dög' és elpusztul a jószág, ruha helyett az állat bőrét teríthetik ki. További ezekhez hasonló néphiedelmeket itt talál.

Márton havában is irány Alsópáhok!
Márton havában érdemes Alsópáhokot választani az őszi pihenés helyszínéül. A Kolping Hotelben számtalan extra program mellé 15% kedvezmény is jár! Öt hét alatt 9 tematikus heti program közül választhatnak a gyerekek és felnőttek egyaránt. A hidegebb napokon pedig a családi élményfürdő és Bobóország kreatív barkács programjai kínálják a feltöltődést az egész családnak. (X)

Márton-napi programok

Szombathelyen rengeteg érdekes programot szerveznek, gyakorlatilag egész novemberben találni valamilyen Mártonhoz kapcsolódó eseményt. Lesz újbor mustra és libavacsora, tematikus belvárosi séta Szent Márton jegyében, de túrát, kórustalálkozót és családi napot is rendeznek. Az összes program összegyűjtve itt található, csemegézzenek kedvükre.

Márton-napi vásár, Szombathely
Galéria: A püspök, a bor meg a libator
csiri40 / Indafotó

 Budapesten a DiVino Gozsduban mesélnek a szüretről és mutatják be a legújabb tételeiket a Juniborászok november 11-én, azaz Márton-napján, este hattól. Zircen és Pannonhalmán pedig borvacsorát tartanak, igaz kicsit megkésve. A Zirci apátság Gobelintermében november 14-én, szombaton délután négytől, a pannonhalmi Viator étteremben szintén szombaton, de itt este hét órától lehet megkóstolni az újborokat.

Hollókőn november 14-én Szent Márton legendás csodatételét elevenítik fel középkori és libás játékokkal, vitézi bemutatókkal, párviadalokkal. "Az ide látogatók a vendégeink lesznek teára, forralt borra és zsíros kenyérre. A vendéglátóhelyek libából készült finomságokkal készülnek a falu védőszentjének napján" – olvasható a település honlapján.

De a Balaton-partiak sem maradnak mulatság nélkül: november 13-án Siófokon Pálinkafesztivál lesz, Balatonszemesen pedig borkóstoló várható a Bujdosó Látványpincében. November 14-én pedig a Szent György-hegyen a Szászi Birtok tart Márton-napot, Veszprémben koncert lesz az ünnep tiszteletére a Historia Hangvilla Étteremben, Köveskálon pedig újboros libavacsora lesz a Pálffy Pincében.

Utazások Szent Márton nyomában

Ha Szent Márton nyomába eredne, járja be a Szent Márton Történelmi Sétautat, mely a szombathelyi Kálvária templomtól a Szent Márton templomig vezet. Azokat a helyszíneket mutatja be, amelyek a város ókeresztény hagyományaihoz kapcsolódnak. Leírást a sétáról, és annak egyes állomásairól itt talál. A Szent Márton templomnál pedig a Szent Márton látogatóközpontot is érdemes megnézni.

Tours, Franciaország
Galéria: A püspök, a bor meg a libator
Andia / Europress / Getty

 Aki pedig komolyabb zarándokútra vállalkozna, többféle variációból is válogathat, szombathelyi kiindulóponttal. A Via Bohemia nevű útvonal például a magyarországi és csehországi Szent Mártonnal kapcsolatos helyeket fűzi fel. Az összes útvonalat és az állomásokhoz tartozó leírást ezen a térképen tudja végigtanulmányozni.

És persze halálának helyszíne, Tours is megér egy látogatást. A város Párizstól 210 kilométerre fekszik, a francia fővárosból gyorsvasúttal, azaz TGV-vel nagyon könnyedén, röpke egy óra alatt elérhető. A város a második világháborúban nagyon komoly károkat szenvedett, rengeteg bombatalálatot kapott, de utána korhű módon helyreállították épületeit.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek