Villányban kiderül, mit kell inni a libára

A Villányi borvidék pincészetei egész novemberben várják a vendégeket változatos gasztronómiai, kulturális programokkal és a főszereplő újborokkal.

A Márton napi Újborünnepnek sok éves tradíciója van a Villányi borvidéken, a hozzá kötődő programokkal pedig mára országos hírű eseménnyé vált a borkedvelők körében. Mivel a néphagyomány szerint a Márton-nap a negyven napos adventi böjtöt megelőző utolsó nap, amikor a jóízű és gazdag falatozás, vigasság megengedett, a borosgazdák és a helyi éttermek ilyenkor az újborhoz illő, különleges Márton napi menüvel, koncertekkel és egyéb kulturális programokkal várják a látogatókat.

Fotó: Kiss Bajdik Judit

 A rendezvényeken a libából készített ételek nagy választéka mellett a Villányi pincészetek újbor kínálatából is válogathatnak a látogatók.

Mindig nagyon izgalmas ez az időszak, hiszen először kóstolhatók meg az év újborai. A friss fehérborok, rosék és a portugieserek kerülnek a középpontba, amelyek méltó kísérői a libalakomáknak.

November hónap folyamán összesen 22 program várja a Villányi borvidék látogatóit. Az eseményekről bővebben a weboldalon lehet tájékozódni.

Gere Tamás és Zsolt pincészetében például Párkányi Kolos bűvész is fellép a Márton napi libalakomán, A Sauska borászatban borvacsora, a Bock Pincében pedig kétnapos fesztivál lesz, olyan előadókkal, mint Charlie, Ferenczy György és a Rackajam, vagy a Vivat Bacchus.

Mit tud a Villányi Franc?

November 21-én is érdemes Villány felé venni az irányt, ugyanis öt helyszínen 15 pincészet mutatja be, mitől különleges a Villányi Franc.

Magyarország legdélibb borvidékének termelői néhány éve úgy döntöttek, hogy közös stratégiát alkotnak; ennek részeként kerestek Villánynak kiemelt fajtát, írja az MTI. Egyértelmű volt, hogy ez a cabernet franc legyen, pedig az 1990-es évek Villányban a cabernet sauvignonról szóltak. A cabernet franc némileg háttérbe szorult, de a helyi termelők egy idő után felismerték, hogy a franc többet tud a borvidéken, mondta Bock József borász.

Villányban néhány éve bevezették az eredetvédelmi rendszert, amely kezdetben a classicus és premium kategóriákba sorolták be a minőségi borokat. 2014-től létezik a super premium kategória is: ez csak 100 százalékban villányi cabernet franc-ból készülhet, legfeljebb 35 hektoliter/hektár terheléssel, minimum egy évet tölt fahordóban és egyet palackban. A november 21-i nyílt nap borait előkóstolás során választották ki: a kínálatba 15 pincészettől mintegy 30 cabernet franc került be a 2013-as évjárattól a 2002-esig.

A Villányi Franc-ok mellett Loire-menti termelők cabernet franc-jait lehet kóstolni, ami jól megmutatja majd a fajta két arcát: a rendezvényen kiderül, hogy mennyivel melegebb, barátságosabb cabernet franc-ok készülnek Villány szubmediterrán éghajlatú borvidékén, mint a Loire völgyében.

Az érdeklődők itt regisztrálhatnak a kóstolónapra.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek