7 különleges, újragondolt hazai vendéglátóhely

Malomból étterem, víztoronyból kávézó, buszpályaudvarból bár. Összegyűjtöttünk pár jó példát az egykor elhagyatott, ma étteremként vagy kávézóként másodvirágzásukat élő, különleges ipari épületek közül.

Szerte az országban rengeteg izgalmas, újrahasznosított épületet találunk. Malmok, víztornyok, buszmegállók és gyárak éledtek újjá, hogy hangulatos kávézóknak, menő éttermeknek vagy éppen nyüzsgő bulihelyeknek adjanak otthont. A teljesség igénye nélkül mutatunk hét jó helyet, ahol nemcsak az ételek és italok, de maga az épület is hozzáad valami pluszt az élményhez.

 

Pastrami Kávéház és Étterem, Budapest

 

Budapesten, azon belül Óbudán, a Nagyszombat utcában, egy gyárból átépített társasház aljában működik a Pastrami Kávéház és Étterem. Az épület egykor a híres Goldberger textilgyár nagy riválisának számító Spitzereké volt.

A Pastraminak otthont adó épületen jól látszik, hogy egykor gyár volt itt
Galéria: 7 különleges, újragondolt hazai vendéglátóhely
Fotó: Pastrami étterem és kávéház

 A látványkonyhás, tágas étteremben természetesen meg lehet kóstolni New York legnépszerűbb szendvicseit, a névadó Pastramit, és ennek savanyú káposztával és orosz dresszinggel turbózott melegszendvics-verzióját, a Reubent. De van a kínálatban szürkemarha burger, pizzák, reggeli fogások, saláták, rizottók és rafináltabb főételek is.

A környék nagyiparosainak történetéről egyébként az alternatív városnézéseiről ismert Hosszúlépés csapatának Újvilág Óbudán című sétáján lehet rengeteg érdekességet megtudni, beszámolónkat itt találja róla.

Terminal Étterem és Fröccsterasz, Budapest

 

Az egykori Engels-téri buszpályaudvar Bauhaus stílusú épületét a kilencvenes években az mentette meg az elbontástól, hogy 1977 óta műemléki védettséget élvez. Hosszú évekig egyre csak romlott az – idő közben Erzsébet térre visszakeresztelt téren álló – épület állapota. Egyetlen hasznos funkciója ebben az időben az volt, hogy a Gödörbe készülő, koncert előtt alapozó fiatalságot óvta esős időben.

Galéria: 7 különleges, újragondolt hazai vendéglátóhelyFotó: Fröccsterasz

 2011-ben aztán hosszas huzavona után nyílt meg benne a Design Terminál, ahol időnként érdekes kiállításokat lehet elcsípni. Ma pedig már több vendéglátóipari egységnek is otthont ad az egykori pályaudvar izgalmas épülete: itt van a Terminal Étterem, és a Fröccsterasz.

 

A38, Budapest

 

A Petőfi híd Budai hídfője mellett horgonyzó hajó jó hosszú utat tett meg addig, hogy az egykori ukrán kőszállítóból a világ legjobb bárjává alakulhasson. "Az Artemovszk 38 egy hajótípus neve, amely a kihalófélben levő szocialista realista ipari tervezés és hajóépítés egy fejezetének emlékét őrzi. 2003. áprilisában horgonyzott le utolsó állomásán, a Duna budapesti szakaszán" – áll az A38 honlapján.

Az A38 árvízkor
Galéria: 7 különleges, újragondolt hazai vendéglátóhely
Fotó: A38 Hajó

 Az 1968-ban épült hajót két év alatt építették át a ma ismert – később aztán tovább bővített – A38 névre keresztelt szórakoztató komplexummá. A hajón koncerteket, partikat tartanak, és a bár mellett üzemel egy szezononként megújuló kínálatú á la carte étterem is.

 

Katlan Tóni vendéglője a malomhoz, Veresegyház

 

A veresegyházi vasútállomástól nem messze van egy malomépület. Sokáig ez is elhagyatottan állt, de aztán gondosan felújították, és 2012 óta itt működik Katlan Tóni vendéglője. A tágas, dizájnos belső térben a földszinten találjuk az éttermi részt, az oldalsó kisteremben pedig még játékokat is, így a gyerekek nem fogják elunni magukat, amíg a felnőttek a szezonálisan változó, friss alapanyagokból összeállított menü fogásait kóstolgatják. A felső szintet a rendezvényhelyszín foglalja el, ahol általában esküvőket tartanak.

Katlan Tóni vendéglője a malomhoz
Galéria: 7 különleges, újragondolt hazai vendéglátóhely
Fotó: Kaunitz Tamas Www.afstudio.hu / Katlan Tóni vendéglője a malomhoz

 Az étlapon jól megfér egymás mellett a házi tepertőkrém, a füstölt kacsazsírban konfitált harcsafilé, a kelkáposztás rétessel tálalt szarvas-hátszín, a rántott borjúláb, a gombapaprikás vagy éppen a pálinkával párolt, karamellmártással kínált körte.

Katlan Tóniéknak saját sajtjai, házi szörpjei, kompótjai, de még saját boruk és kézműves sörük is van. A bort a villányi Malatinszky Kúria készíti, a sört a Fóti Kézműves Sörfőzde gyártja. "Amit nem magunk csinálunk, azt alapos utánajárást követően a legjobbaktól hozzuk. A zöldségek, a húsok mind olyan helyi emberektől érkeznek, akik szívvel-lélekkel, nagy tudással és tapasztalattal dolgoznak" – áll az étterem honlapján.

 

Víztorony kávézó, Siófok

 

A Siófok jelképének számító víztorony 1912-ben épült fel. A második világháborúban megrongálódott, de a helyreállítását követően egészen 1973-ig üzemelt. Ekkor építették meg Balatonkilitiben a víztározót, így a torony eredeti funkciójára már nem volt szükség. 1980 óta turistalátványosság, itt működik a városi Tourinform iroda. A legkomolyabb felújítást 2010-12-ben végezték rajta, amikor Siófok főtere is megújult. Az egykori víztartály helyén ma körpanorámás kilátó, különböző specialitásokat kínáló kávézó és oxigénbár működik.

A víztorony kávézója
Galéria: 7 különleges, újragondolt hazai vendéglátóhely
Fotó: Siófoki Víztorony

 

 Zsolnay étterem, Pécs

 

A mesebeli hangulatú pécsi Zsolnay-negyedben, Zsolnay Vilmos egykori lakóházában található étterem és kávézó kellemes pihenőhely a környező kiállítások látogatása közben. A kínálatban régiós ízeket, és a pécsi, szekszárdi és villányi borvidék borait találjuk. Az épület felső szintjét foglalja el a kávézó két gyönyörű terasszal, melyek egyikéről az egész Zsolnay-negyedre és a Kodály Központ épületére nyílik kilátás.

 

Mesekönyvbe illő épület a Zsolnay-negyedben
Galéria: 7 különleges, újragondolt hazai vendéglátóhely
Fotó: Zsolnay Étterem és Kávézó

Almalomb étterem és kávézó, Hosszúhetény

"Almalomb az örökségem, egy vízimalom a 19. századból. A felújítás után immár egy malommúzeum és étterem otthona. Almalombra nem lehet csak úgy beugrani. Sehogy nem esik útba. Ott van, ahol még lassabban folyik az élet. Ahol vesszük a fáradságot, hogy minden valódi legyen" – írja az étterem honlapján a különleges hangulatú helyről tulajdonosa, Rita.

Az egykori vízimalom és egy cuki eb
Galéria: 7 különleges, újragondolt hazai vendéglátóhely
Fotó: Almalomb

 A felújított malom mellett egy rendezvényhelyszínnek ideális pajtát, és egy barátságos nagy udvart is találunk. Alkalmanként koncerteket, kiállításokat is tartanak. Az étteremben helyben sütött kenyeret kínálnak, a rövid menü pedig kéthetente változik, hogy mindig a legfrissebb hozzávalókból készülhessen az étel. Az itallapon kézműves söröket, és többnyire pécsi, villányi és szekszárdi borokat találunk.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek