Egyházi sörfőző mesterek a Főzdefeszten

Sörök Angliától Tadzsikisztánig, nukleáris pale ale az Év sörfőzdéjétől és az egyházi sörkultúra legjava - a kézműves sörforradalom újabb fejezete nyílik meg pénteken a 10. jubileumi Főzdefeszten.

 

A magyar egyházi sörfőzdék termékeinek nagyközönség előtti premierjének lehetnek tanúi azok, akik kilátogatnak szeptember 11-12-13-án Budapestre a Felvonulási térre, ahol három vadonatúj egyházi sörmárka mutatkozik be: a Zirci Ciszterci Apátság, a Bakonybéli Szt. Mauriciusz kolostor és a Székesfehérvári Püspökség - olvasható a közleményben.

Dékány Árpád Sixtus, a Zirci Ciszterci Apátság apátja, Magyarország első valódi kolostori sörfőzdéje alapítójaFotó: Adrián Zoltán

A Főzdefeszten a kolostori sörök mellett közel 50 hazai kisüzemi főzde, gerilla sörfőző majd 300 söre, továbbá 40 vadonatúj sörkülönlegessége mutatkozik be. De ott lesz egy osztrák, egy holland és egy londoni főzde is, továbbá lesz még angol, belga, cseh sörfelhozatal, és kóstolóval jelen lesznek orosz, tadzsik, ukrán és görög főzdék.

A tegnapi sajtótájékoztatón a szakmai zsűri kihirdette az Év Sörfőzdéjének járó díjat is, amelyet a Monyó Brewing Co.kapott. Ezt az elismerést 5 éve annak ítélik meg, aki az adott évben követendő példát mutatott a hazai kézműves sörpiacnak. A Monyó Sörfőzde többek között a Fukushima Heavy Water nevű premiersörével készül, ami egy zöld ételfestékkel „szennyezett", cseresznyefachipsen érlelt, rizssziruppal és sorachi ace komlóval előállított nukleáris pale ale. De megkóstolhatjuk majd az Egymilliárd Megawattot is, amely egy gyömbérrel dúsított nukleáris dupla IPA az Élesztő Sörműhelyből - és amelyben a gyömbér úgy bizsergeti a nyelvet, mintha 9 Voltos elemet nyalogatnánk. Mind a két sör a környezetvédelem fontosságára és a nukleáris energia veszélyeire hívja fel a figyelmet.

Egyházi sörforradalom

Az őszi Főzdefeszten a látogatók tanúi lehetnek a magyar egyházi sörkultúra meglepetésszerű feltámadásának. Habár az egyház és a sörkultúra kapcsolata évezredes, pár évvel ezelőtt még senki sem gondolta volna, hogy a magyar kolostorok és egyházak sörkészítésbe fognak. Idén mégis három vadonatúj egyházi sörmárkát mutat be a Főzdefeszt.

Zirc sörmanufaktúra söreiFotó: Adrián Zoltán

A Zirci Ciszterci Apátság újra felépítette a monostor épületében található a 18. századi sörfőzdéjét 2015-ben, ahol az apátok saját maguk főzik modern felfogásban az első valódi magyar kolostori sört. A Bakonybéli Szt. Mauriciusz kolostor három fajta sört készíttet a Bors Serfőzdével, a Székesfehérvári Püspökség pedig újra teremtette a legendás Szt. István Portert, amelyet ismét Kőbányán, a Monyó Sörfőzdében főznek.

Sörkorcsolyák minden standon

A szervezők idén az ételkínálatot is felfrissítették: az olyan bevált, régi kedvencek mellett, mint a Befaló Bill, a Butchers Kitchen, vagy a Vörös Homár újabb street-food standokat állítanak fel. Továbbá arra kérték a sörfőzőket, hogy készüljenek saját ételkínálattal is. Most először a Főzdefeszten is megkóstolhatjuk a híres Hopp Fanatic burgert.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek