Kóstolt már magnum palackos pezsgőt?

Hogy milyen hatással van a magnum palack a tradicionális pezsgők minőségére? A szerdán kezdődött Budavári Borfesztiválon sok más mellett erre is megkaphatja a választ. Ha azonban az esős idő mégis visszatartaná kíváncsiságát, akkor most eláruljuk előre.

A Kreinbacher Birtok már akkor megfogalmazta ezt a kérdést, amikor pezsgőkészítésbe kezdtek Somlón. A választ épp egy évvel első pezsgőik premiere után, a 24. Budavári Borfesztivál első napján ismerhette meg a nagyközönség. Az új Brut Classic 2011 Magnum és Extra Dry Magnum limitált mennyiségben, formabontó design csomagolásban mutatkozott be - olvasható a közleményükben.

Fotó: aborfesztival.hu

 Még hogy a méret nem számít

Az évekig borászati rendszerváltásra váró Somlói borvidékről már két éve megjósoltuk, hogy majd a borvidék pezsgője fogja a régiót felébreszteni. És bizony, nagyot nem tévedtünk. Néhány hete még a Kreinbacher birtokra is ellátogattunk, hogy megnézzük, mit tanulhat egy nap alatt egy lelkes borkedvelő a Somló-hegyről, hogy kiderítsük milyen egy jó pezsgő, és lássuk, egy borospince tényleg nem feltétlen jelent egyet az ősrégi, dohos falakkal.

A Kreinbacher Birtok minden pezsgője, így a borfesztiválon bemutatott magnumok is a furmint szőlőfajtára építenek és a champagne-i módszert követve, palackban erjesztve és érlelve készülnek. Champagne-ból érkezett Somlóra az az alaptézis is, amely szerint a magnum, azaz 1,5 literes palack az ideális méret, ha különleges Méthode Traditonnelle pezsgőt szeretnének készíteni. A palackos erjesztés és érlelés minőséget befolyásoló kulcstényezői ugyanis a magnum palackban még inkább kibontakozhatnak.

A finom aromák kialakulásában a bor második erjedésének is meghatározó szerepe van. A magnum esetében a palack nyaka (így a dugó és pezsgő közötti tér) azonos méretű, míg az űrtartalom a duplája, tehát ugyanannyi pezsgőre fele annyi levegő jut. A kevesebb oxigén hatással van a második erjedésre – mintegy tíz nappal lelassítja ezt a kulcsfontosságú szakaszt. Ennek következménye, hogy újabb molekulák, aminosavak keletkeznek, ezzel újabb aromák születnek meg a pezsgőben.

Extra Dry Magnum - Ferde doboz, stabil tartásForrás: Travelo

 Az oxigén és pezsgő kedvező aránya a seprőn tartás (erről bővebben itt), érlelés során is érvényesül. Ennek köszönhető, hogy a magnumba töltött pezsgők fejlődése lassabb, így a hosszabb érlelési idő után is őrzik frissességüket és tovább eltarthatóak. A méretes palackban a már leülepedett seprő nagyobb felületen érintkezhet a pezsgővel, így segíti az érlelési jegyek kialakulását is. A Kreinbacher Birtok szerint a méret mégiscsak a nagyság jele.

Sorszámozott palackok

A két limitált tételben készült pezsgő palackjai sorszámozottak, az Extra Dry Magnum és Brut Classic 2011 Magnum egyedi fejlesztesű kartont kapott. Doboza oldalra dől, miközben a palackot stabilan, egyenesen tartja. Az exkluzív doboz tervezése és fejlesztése több hónapon át tartott, a DS Smith csomagolástervezői, a Kreinbacher Birtok és Unger Zsolt, Surányi Miklós designerek közreműködésével - olvasható a közleményben.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek