Öt hely, ahol mindenképp igyon egyet, ha a Balaton déli partján nyaral

Végigkóstoltunk egy csomó dél-balatoni bort, most azokat mutatjuk be, amik egy langymeleg, kora nyári estéhez a legjobban passzolnak.

A nyaralás, vagy egy balatoni hosszú hétvége fénypontja tud lenni, amikor az ember este a teraszon kibont egy üveg bort, és egy jót beszélget a naplementében. Pláne, ha a palack a környék legjobb pincészeteinek egyikétől származik. Nemrégiben nagyszabású kóstolón jártunk a Balaton déli partján, hogy kiderítsük, mit érdemes a poharunkba tölteni az idei szezonban. Sokféle tételt végigkóstoltunk, most azt az öt pincészetet mutatjuk be, ahol a legfinomabb borokat találtuk.

 

Podmaniczky Pincészet és Szőlőbirtok, Balatonföldvár

 

Mit? Mr Irsay, 2014. Illatos, gyümölcsös, könyű, klasszikus Irsai Olivér, ötletes cimkével. Nyári estékre egyszerűen telitalálat, ráadásul ha minden igaz, az ára is baráti. A vicces cimkéjű sorozatból egyébként a Miss Rozét is megkóstoltuk, akinek a nyár egyet jelent a rozéval, bátran választhatja őt is. Az illata nem különösebben jellegzetes, de az íze igazán nyári, málnás, üdítő.

Mr Irsayt mindenki imádja
Galéria: Öt hely, ahol mindenképp igyon egyet, ha a Balaton déli partján nyaral
(Fotó: Podmaniczky Pincészet)

 Hogyan? A balatonföldvári Köröshegyen található birtokon naponta délután négy és hat között lehet vásárolni, de telefonos egyeztetés esetén más időpontot is megoldanak.

 

Bujdosó Pincészet, Balatonlelle

 

Mit? "A palackba zárt balatoni nyár" – a vitorlázás ihlette cimkéiről és borneveiről ismert Bujdosó Pincészet így jellemzi borait. Jópár tétel végigkóstolása után azt mondhatjuk, nem túloznak. Ráadásul amellett, hogy boraik magas, kiegyensúlyozott minőséget képviselnek, elég sokfélék ahhoz, hogy mindenki megtalálja a kedvére valót a nyaralás alatt.

Frissecco a naplementében
Galéria: Öt hely, ahol mindenképp igyon egyet, ha a Balaton déli partján nyaral
(Fotó: Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet)

 Amit a kínálatból mi egy délutáni iszogatáshoz a legjobban el tudunk képzelni, az a pincészet nagyon könnyű, alacsony – tíz százalék körüli – alkoholtartalmú fehér habzóbora, a Frissecco. Aki nem szereti a habzóbort, de a beszélgetős, egyszerű fehérborokat szereti, a 2014-es Kapitány nevű Irsaival nem nagyon lőhet mellé. A testes, fűszeres vörösborok rajongói a 2011-es Katamaránt, és a 2013-as Cirkálót kóstolják meg. Aki pedig az ivás mellett jótékonykodni is szeretne, a Mentőöv elnevezésű rozét vásárolja meg, ugyanis minden palack után tíz forinttal támogatják a vízimentőket.

Hogyan? A borászatnak két kóstolóhelye is van: az egyik maga a balatonlellei birtok, a másik a pincészet balatonszemesi vinotékája. Lellén hétfőtől szombatig délután 4-ig várják a vendégeket, hacsak nem óriási csoporttal megyünk, nem kell bejelentkezni. Szemesen vacsorát is tudnak a borok mellé biztosítani. Ha ezzel élni szeretnénk, előre be kell jelentkezni.

 

Légli Szőlőbirtok és Borászat, Balatonboglár

 

Mit? Bár Légli Ottó borai számunkra egyet jelentenek a friss, ásványos fehérborokkal, most egy vörösbort ajánlunk. A tavasz óta kapható, 2012-es Pinot Noirt kifejezetten a nyári szezonra szánták. Ez elsőre furcsán hangzik egy vörösborral kapcsolatban, de kóstolás után megértettük, miért gondolták ezt jó ötletnek. A vadiúj tétel nagyon könnyű, mégis fűszeres és ízgazdag, teljesen passzol egy nyáresti grillezéshez.

Szüret a Légli-birtokon 2013-ban
Galéria: Öt hely, ahol mindenképp igyon egyet, ha a Balaton déli partján nyaral
Forrás: Travelo

 Hogyan? A borászatban nyaranta hétfőtől-szombatig fogadnak látogatókat. A korábbi években nagy sikert arató Légli Pódium koncertsorozatot 2015 nyarán is folytatni fogják, de erről bővebb infót egyelőre nem találtunk.

 

Konyári, Balatonlelle

 

Mit? A Dél-Balaton egyik legismertebb borászatának nevét hallva a legtöbben egyből rávágják, hogy a Konyáritól biztosan rozét kóstolnának. Persze a nyári délutánokon nincs is jobb mint egy friss, üdítő rozé, ahogy az est leszáll, az ember már szívesebben iszik valami testesebbet. Például egy 2012-es Cabernet Syrah házasítást. Gyümölcsös illatú, meggyes-erdei gyümölcsös ízű, szép bor. Nekünk nagyon bejött, de tényleg inkább csak az esti vacsora mellé ajánlanánk, 14,5 százalékos alkoholtartalmával a nyári nagy melegben garantáltan mindenkit egyből fejbekólintana.

A Konyári pincészet épülete Balatonlellén
Galéria: Öt hely, ahol mindenképp igyon egyet, ha a Balaton déli partján nyaral
(Fotó: mesterfoto / Indafotó)

 Hogyan? Az év nagy részében hétfőtől péntekig reggel nyolctól délután négyig, a nyári időszakban hétköznapokon este hétig, hétvégén este nyolcig várják a kóstolni vágyókat a balatonlellei birtokon. Egyéni látogatóknak nem szükséges bejelentkezni, ha nagyobb csoporttal megyünk akkor viszont jó, ha előre szólunk érkezésünkről.

 

Ikon, Rádpuszta

 

Mit? A 2013-ban az év pincészetének választott Ikonban szintén Konyári János főborász szakértelmének köszönhetően készülnek a jobbnál jobb tételek. Egykor a Tihanyi Apátság birtokaként működő, Balatonlelle határában található Rádpusztán – bár vannak fehér tételeik is – elsősorban vörösborok készülnek. Aki könnyebb, vékonyabb, beszélgetősebbet választana, annak az általunk kóstoltak közül a 2013-as Shiraz fog bejönni, aki pedig a füstösebb, testesebb vörösborokat szereti, annak a 2009-es Tulipánt ajánljuk.

Az Ikon birtoka Rádpusztán
Galéria: Öt hely, ahol mindenképp igyon egyet, ha a Balaton déli partján nyaral
(Fotó: IKON Borászat)

 Hogyan? Alapesetben hétőftől péntekig reggel fél nyolctól délután négyig várják a látogatókat. Nyaranta hétfőtől szombatig délelőtt tíztől este hatig lehet kóstolni. Minden esetben előzetesen be kell jelentkezni, a kóstoló árait és a borokat itt találja.

Várja a napfényes Szeged!
Szeged az ország egyik leghangulatosabb, legváltozatosabb városa. Mi teszi vonzóvá? A belváros szecessziós és eklektikus épületei, mediterrán teraszai, nyüzsgő forgataga. Továbbá a szabadtéri rendezvények, fesztiválok széles választéka, a szegedi halászlé, a Tisza nyújtotta kikapcsolódási lehetőségek, nemzetközi sportesemények és a napfény, a napsütéses órák száma itt eléri a 2200 óra/évet. (X)
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek