Teszteltük, hogy tudják, miért induljanak el a Gourmet Fesztiválra!

A régi vágású ínyencek keressék bátran a fesztivál kiemelkedően jól sikerült tojásos galuskáit és pörköltjeit, a mindenre elszánt gurmék pedig olyan meredek felállásokban falatozhatnak epret mangalicával, amit jövőre is emlegetni fognak!

A Gourmet Fesztiválnak van egy sajátos látképe: vidám, jól öltözött emberek jönnek, mennek, falatoznak egy szép zöld parkban, és szinte mindenki borospoharat tart a kezében. Este még jobb, sötétedéskor ugyanis előbújik a Millenáris park tavának békaserege, és beindul a kuruttyolás – mintha nem is a város sűrűjében, a Moszkva tér közelében lennénk.

Így kell kalkulálni

Nyitás délben, zárás éjjel 11-kor, amikor a keménymag általában még javában borozik. A napijegy 3900 forintba kerül (bérletet már nem éri meg venni két napra). A belépő tartalmazza a már említett borospoharat, amit haza is vihetünk emlékül. A borsos belépőárat pedig az ajándékba kapott Jamie Oliver magazin, egy frissen készült szendvicske az Electrolux Élménykonyhánál, üdítő-, sör-, bor-, whiskey- és pálinkakóstolók ellensúlyozzák.

 Az idei fesztiválon két abszolút favorit, az eper és a mangalica a főszereplő. És most is annyi borászat van kint a Millenárison, hogy napokon át valóságos bornagyhatalomnak érezhetjük magunkat - amiről tudjuk persze, hogy nem igaz, de hogy minden évben egyre több a nívós kiállító a fesztiválon, az biztos. Azt is jó látni, amikor egy fesztivál látványosan fejlődik. Idén először hívtak például külföldi séfeket, egész pontosan őket. Akikkel a hétvégén még öt - külön belépőjegyes - workshopon is találkozhatunk; miközben a Gasztroszínpadon is több mint tíz előadás zajlik a napokban, a világ legjobbjának választott Ana Rostól kezdve Rosensteinékig, vagy Steiner Kristóftól egészen Gianniig.

Tavaly éppen a fesztivál kezdetének esővel áztatott előestéjén zajlott a Bocuse d'Or európai döntője, ahol – és ez már gasztrotörténelem – Széll Tamás és csapata megnyerte a versenyt. Akkor, a gasztroélet szereplőinek örömmámora a fesztivál mind a négy napjára ráragasztott egyfajta emelkedett hangulatot, már csak visszagondolni is jóleső érzés erre. Idén annyiban már mindenképpen elkényeztetett bennünket a fesztivál, hogy végre nincs hideg, és nem gumicsizmában kell cuppognunk a felázott gyepen. Sőt!

 

Kinek nem ajánljuk a fesztivált?

Ha a hitvallása a "minél többet minél olcsóbban", a Gourmet Fesztvált nem önnek találták ki. Ez a rendezvény a különlegességeké, a kimagasló kulináris teljesítményeké és az akár kuriózumszámba menő alapanyagoké (pl. vannak kint osztriga-, kaviár- és whiskeykülönlegességek is, amelyek ugye önmagában sem olcsók). Az ínyencségek kis méretben készülnek, mert a cél az éttermek megismerése, a kóstolgatás, a könnyed falatozás, és nem a degeszre evés.

Zsebgurmé

Megvolt a bája azoknak az időknek is, amikor rongyosra lapoztuk a programfüzetünket, hogy beazonosítsuk, mit, mikor, hol csíphetünk el egy fesztiválon. Ma már két perc alatt a mobilunkra tölthetjük le ezt a fesztiválkisokost, benne minden fontos infóval, a kiállítókkal, a menükkel és a programokkal.

 

 A pékség, aminek a Gourmet-n a helye: Panificio il Basilico

 

Szép teljesítmény, ha egy pék részt vehet a Gourmet Fesztiválon. A város több pontján fellelhető Szabadfi Szabolcs-művek ezerrel üzemelnek a Millenárison is, nem csak a Panificióval, hanem (egy üzlettárssal) tavaly nyitott burgerezőjével, a Holy Cow-val is. Egyetlen másik pékség van még kint, az egészen más pályán mozgó francia pékség és cukrászat, az Á table!, őket idén még nem kóstoltuk.

 

Epres pizza, zseniális
Galéria: Gourmet Fesztivál a Millenárison, 2017
(Fotó: www.sziget.hu)

 

Van is helye a Gourmet-n egy olyan pékmesternek, akinél a pékárukon túl legalább olyan jó tésztákat, pizzákat, reggelit, ebédet és vacsorát, egyszóval tényleg minden földi jót ehetünk (legfőképp olasz- és magyarföldi jót). A fesztiválra készített nápolyi pizzáján például vászolyi sajt, sózott eper, érlelt mangalica és rukkolahalmok vannak... és működik!

"Szabi, a péknek" egyébként kézre állhatott a mangalica-pizza páros, pár héttel ezelőtt egy pizzakészítő világversenyen indult spárgás-mangalicás alkotásával.

 

A világhíres dán étterem, a Noma egyik ikonikus fogása volt a sóskamousse
Galéria: Gourmet Fesztivál a Millenárison, 2017
(Fotó: www.sziget.hu)

 

A Panificio epertatárral és savanyított eperrel kínált mangalicahús-pástétommal szállt be még az eper-mangalica buliba, de amit muszáj még mellette kiemelnünk, az a sóska mousse. Nem a már jól ismert eper- vagy csokimousse-szal álltak elő, hanem ebből a kissé megosztó, savanykás ízű, zöld növényből dolgoztak. Ügyes! (És egyébként is, éljen a méltatlanul hanyagolt sóska.)

 

Bűntelen BLT és pulled pork: Veganlove

 

A hazai vegánoknak nem kell bemutatni a Veganlove-ot, de a szélesebb gourmet közönség tagjai közül sokan talán éppen ezen a hétvégén találkoznak velük először. A fesztivál, ahol az egyik fő eledel a mangalica, nem éppen a növényevők zarándokhelye (a sok száz, kifejezetten a fesztiválra készült finomság közül alig találni vegetáriánus vagy vegán ételt, mindössze ennyit).

 

BLT szendvics vegán majonézzel és rizslapból hosszas procedúrával készített "baconnel"
Galéria: Gourmet Fesztivál a Millenárison, 2017
(Fotó: www.sziget.hu)

 

Akinek a többnapos kint lét alatt netán már a füle is tele van húsokkal, bátran tegyen egy próbát ezekkel a kizárólag növényi alapanyagokból készült burgerekkel, a burritóval vagy a csak fesztiválokon kínált BLT és "pulled pork" szendviccsel.

Galéria: Gourmet Fesztivál a Millenárison, 2017Fotó: Veganlove Facebook

 

Kijelenthetjük, hogy a Veganlove megnyitásával szintet lépett a hazai vega/vegán gasztronómia. Végre kidolgozott ízkombinációkat találunk ezen a fronton is, igényes és fantáziadús alapanyaghasználat jellemzi ezeket a sok-sok kísérletezés nyomán megszülető fogásokat. A Veganlove-ban végre nem azt érezzük, hogy ez "csak" vega (pontosabban vegán) kaja.

 

A legvagányabb mami a világon: Bori Mami

A Bori Mami egy fogalom Gyöngyösön, fogalom a környéken, és lassan az országos köztudatban is. Sándor Béla tulajdonos, az étterem szíve és lelke az utóbbi időkben igencsak rákapcsolt, most például a fesztivál egyik legmeghökkentőbb fogását prezentálja.

Íme, a palócleves
Galéria: Gourmet Fesztivál a Millenárison, 2017
(Fotó: Bori Mami Facebook)

 

Amit a képen látunk, az a Bori Mami palóclevese. És akkor most hagyunk is egy kis időt az információ feldolgozására. Ugyanis a Mátra mint palóc vidék is képviselteti magát a rendhagyó fogással, ami azonban lé helyett rétesként kerül a tányérra! A palócleves minden komponensét - a zöldbabtól kezdve a répán át a burgonyáig - ugyanúgy megtaláljuk a réteslapok között is.

Híre van a fesztiválon: édes sztrapacska csokoládéval és mangalicapörccel
Galéria: Gourmet Fesztivál a Millenárison, 2017
(Fotó: Bori Mami Facebook)

 

És akkor jöjjön a haladó szint. Az, hogy a sztrapacska só helyett cukorral, édesen kerül elénk, még rendben. Az, hogy ez a vidék egyik különlegességével, a juhtejből készített zsendicekrémmel készül, szintén rendben. De, hogy Bori Mami sztrapacskájára mangalicapörc kerüljön, a sült szalonna pedig csokoládéval legyen bevonva, és a kekszben is legyenek szalonnadarabkák, majd az egészet liofiliizált (fagyasztva szárított) eperrel és ibolyás epervelővel tálalják...Lehet még kérdésünk ezek után?

 

Gourmet-tervek a hétvégére

 

Még két teljes napja van tehát az ínyenceknek a kóstolgatásra a 22-27 fokos, alapvetően napos, olykor zivatarokat jósló időben. Utóbbi kapcsán csak annyit, hogy az elmúlt években a folyamatos esők mellé még hideget is kaptunk, mégis jól éreztük magunkat! Az időjárással szerintünk nem lesz gond. Ha tehetik, induljanak minél hamarabb; mutatjuk is a favoritjainkat:

Ugye, de jól néz ki?
Galéria: Gourmet Fesztivál a Millenárison, 2017
(Fotó: www.sziget.hu)

 

Például a mangalicavariációk és epres jóságok sűrűjében valahogy mi napok óta madártejre vágyunk. Találtunk is a menüben. Egy igazán büntető szóviccel nevezzük most Mádártejnek, ugyanis a mádi Percze étterem csapata készíti. A kosárkába álmodott desszert neve így hangzik: csokoládé epres madártejjel, borecetzselével – avagy az édességben megjelenik Tokaj is, ahol az utóbbi években egészen kiváló minőségű borecetek készülnek.

"Pörkölt kávé" Starbock pohárban: mangalicapörkölt, tojásos galuska, uborkaszívószál
Galéria: Gourmet Fesztivál a Millenárison, 2017
(Fotó: Vendéglő a Kisbíróhoz Facebook)

 

Aztán mi mással is fojthatnánk le egy kellemes madártejes kosárkát, mint egy kis mangalicapörkölttel? És ezzel most finoman utalunk is arra, hogy ezen a fesztiválon teljesen általános, hogy össze-vissza kuszáljuk az elő-, fő- és utóétel sorrendeket. Ez nem is csoda egy olyan helyen, ahol könnyen megeshet, hogy a mangalicapörkölt kávés pohárban érkezik, az úgynevezett szívószál uborkából készül, a pörköltet pedig tojásos galuska köríti. A Vendéglő a KisBíróhoz standjához is készülünk, ahol szintén a szóviccbűnözés minősített esetével állunk szemben: a "pörkölt kávé" alatt értsünk pörköltöt kávéspohárban (!), és ha ismerős lenne ez a pohár, akkor értsük jól a ráírt Starbock szót is! (A séf-tulaj első éttermének Bock nevére utalva.)

Egy klasszikus(abb) fogás Bíró Lajostól
Galéria: Gourmet Fesztivál a Millenárison, 2017
(Fotó: Vendéglő a Kisbíróhoz Facebook)

 

Bíró Lajosnál egyébként biztosak lehetünk benne, hogy mangalicában – és gyakorlatilag semmilyen húsételben – nem téved. Ezzel az alábbi, klasszikusabbnak tűnő fogásával búcsúzunk most. Mi székelykáposztára tippelünk, de ígérjük, hogy állításunkat személyesen is teszteljük.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek