Ezt egye télen a Balatonnál: Angus marha és vászolyi sajt

A Balaton legjobbnak választott alapanyagai, a balatonfenyvesi Angus marha és a vászolyi sajt húsz balatoni étterem ajánlatában kapnak kiemelt helyet november 25-től három hétvégén át, december 11-ig.

A "Balaton Alapanyaga 2016" kampány célja nem más, mint felhívni a figyelmet az egész éves balatoni gasztronómiára, a magas minőséget nyújtó vendéglátó egységekre, a hazai termelőkre, és a helyi vendéglősök összefogására, írják a kampány ötletgazdái, a Balatoni Gasztrotérkép alapítói közleményükben. 

Angus marhaFotó: Terra Pannonia

 Az alapanyagok meghatározásánál a magas minőség mellett a legfontosabb szempont az volt, hogy az adott termékek egész évben folyamatosan, biztonsággal beszerezhetőek legyenek a termelőktől. A szakmai "zsűri" tagjai két-két javaslatot hoztak a közös megbeszélésre, ahol szinte teljes egyetértésben választották ki a régió számukra legkiemelkedőbb alapanyagait, a balatonfenyvesi Angus marhát és a vászolyi sajtot.

A Balatoni Gasztrotérkép csapata hagyományteremtő szándékkal hozta létre ezt a kampányt, s ezentúl minden év végén megválasztják majd az adott év "Balaton Alapanyagát", ezzel szeretnék ösztönözni is a magyar termelőket.

Az idei befutók mellett szóba kerültek további fontos alapanyagok is, mint például a vadhús, a Balaton vízgyűjtő területéről származó tavakban nevelt nyurga ponty, a keszthelyi tokhal, a mandula, a levendula, a somogyi kifliburgonya vagy éppen a nemesvámosi tökmagolaj.

Mi a helyzet a balatoni halakkal?

A balatoni vendéglátósok elkötelezettek a balatoni halászati kérdéskör rendezése mellett. A Balaton nem létezhet hal nélkül, a tavi halak beszerzése pedig jelenleg számos nehézségbe ütközik. "Utoljára adjuk fel a reményt, nagyon bízunk benne, hogy sikerül előrelépnünk a balatoni hal kérdésben, jelenleg is ezen dolgozunk, és egy komplex megoldási javaslatot fogunk letenni az asztalra" – hangsúlyozta Csapody Balázs, a balatonszemesi Kistücsök étterem tulajdonosa.

Balatoni alapanyagok
Nyár közepén a Balatonnál olyan termelőket látogattunk végig, akik a legjobb helyi éttermeket látják el nap mint nap termékeikkel, ebben a cikkben pedig olyan helyeket ajánlunk, ahol meglátogathatja a Balaton környéki termelőket, illetve olyanokat, ahol az alapanyag a legelőről egyenesen a tányérra kerül.

 "A halak esetében javasolni fogunk egy hármas származási jelölést a Balaton régióban működő vendéglátóipari egységeknek a strandbüféktől egészen a legfelkapottabb éttermekig, hogy a fogyasztók pontosan tisztában lehessenek azzal, hogy milyen és honnan származó halat is fogyasztanak" – mondta a Balatoni Kör elnöke, Laposa Bence.

A Kővirág is főleg környékbeli alapanyagokat használFotó: Kővirág

 A vászolyi sajtból és balatonfenyvesi Angus marhából készült fogásoknak külön figyelmet szentelnek húsz balatoni étteremben: november 25-től három hétvégén át, december 11-ig megtalálhatóak lesznek az ezen alapanyagokból készült ételek táblás ajánlatban a Balatoni Gasztrotérkép számos tag-éttermében. Minden esetben érdemes érdeklődni az adott étteremnél a pontos nyitvatartásról és a kínálatról!

A résztvevő éttermek listája:
BL Yacht Club&Apartments
Bonvino Hotel
Chianti Étterem
Horváth Ház Borgaléria
Hubertus Hof Hotel&Restaurant
Káli Art Inn
Kistücsök Étterem
Kővirág Étel-Ital-Ágy
Kredenc Borbisztró
Kreinbacher Birtok
Kristinus Borbirtok
Laposa Borterasz
Mala Garden Design Hotel and Restaurant
Márga Bisztró
MIAKŐ
Páskom Cottage
Sáfránkert Vendéglő
Télikert
Terazza Bistro Bar
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek