Boros nyaralás Villánytól Elzászig

Futóverseny talpig pinkben, rozéval a kézben Villányban, meredek középkori utcákon boros hordókat görgető olaszok Toscanában, és kerékpártúra Elzász mesebeli favázas falvai között. Ezért nem fognak idén nyáron sem unatkozni a borturisták.

Még nem döntött az idei nyaralásáról, csak abban biztos, hogy jó lenne valami szép helyen finom borokat kortyolva kipihenni az év fáradalmait? Mit szólna egy borvidéki nyaraláshoz? Mutatunk négy helyet, ahol ha úgy akarja, reggeltől estig kóstolgathat, de azért más érdekes programok is várják, ha esetleg elég lenne az alkoholból.

Ha belföldön maradna: Villány vagy Balaton

Szép természeti környezet, barátságos falvak, ódon pincesorok, remek borászatok és kényelmes borhotelek – Villányban minden adott a tökéletes hedonista nyaraláshoz. Mi különösen szeretjük benne, hogy a települések kellemesen közel vannak egymáshoz, egy részen pedig kerékpárút is van, így bringával jól bejárható a térség. A kedvenc villányi éttermeinket és borászatainkat ebben a cikkben találja, érdemes mindet végiglátogatni!

Villánykövesdi pincesor
Galéria: Boros nyaralás
Fotó: Kiss Bajdik Judit / Indafotó

Ha az egyéni kóstolóknál jobban szereti a közösségi programokat, időzítse a nyaralást vagy július 15-16-ra, vagy augusztus 2-6. közé. Előbbi időpontban tartják a Rozémaratont, ahol kézműves vásár, borkóstolók és jelmezes futóverseny várja a borturistákat. Augusztus elején pedig az Ördögkatlan Fesztiváltól lesz hangos a környék.

Az első Ördögkatlant még 2008-ban Cseh Tamás nyitotta meg, a fesztivál célja azóta is változatlan: pezsgő kulturális életet vigyen el, és közösségi tereket hozzon létre az apró baranyai falvakban. A program nagyon sokszínű: színházi előadások, koncertek, családi programok, kiállítások, filmvetítések, beszélgetések is lesznek. Bővebben itt írtunk róla.

Ördögkatlan Fesztivál
Galéria: Boros nyaralás
Fotó: Ördögkatlan Fesztivál / Facebook

Ha a fentiek után némi józan tevékenységre vágynak, nézzék meg a Nagyharsányi szoborparkot, a Siklósi várat (július 16-17-én lovagi tornát rendeznek!), csobbanjanak egyet Harkányban, vagy járják be a csodás, mediterrán nagyvárost, Pécset.

Strandolna, kirándulna, jókat enne ÉS borozna is?
Akkor irány a Balaton! A legjobb borhotelekről, éttermekről és programokról az utóbbi időben több cikkünk is született, ezeket itt találja:
Nem csak Budapesten lehet jót enni: gasztrotúra Magyarországon I.: A legjobb balatoni éttermek nyomában.
Tíz hazai borászat, amihez álomszép hotel is tartozik: A legszebb borhotelek, köztük balatoni példákkal.
Két keréken az ország legszebb tájain: Badacsonyban és a Káli-medencében: Hol egyen, hol igyon, hol aludjon, merre menjen? Hol szerezhet ingyenes térképet a környékről? Mindent elmondunk.
Legelőről a tányérra: helyi alapanyagok a Balatonnál: Olyan helyeket ajánlunk, ahol meglátogathatja a termelőket, vagy az alapanyag a legelőről egyenesen a tányérra kerül.
El sem hiszi, hogy ennyire menő a Balaton déli partja: Bebizonyítjuk, hogy a déli part is izgalmas, nemcsak strandidőben.
6 Balaton-felvidéki település, amit látni kell: Béke, nyugalom, hamisítatlan falusi hangulat.

 Ha külföldre menne: Toscana vagy Elzász

Ha egyszerre vágyunk világszép tájakra, kulturális kincsekre, pazar gasztronómiára és világklasszis borokra, az olasz Toscana tökéletes választás. Aki szeret vezetni, kocsival sem lehetetlen eljutni ide, a kényelmesebbeknek inkább a Pisába közlekedő Ryanair-járatot ajánljuk. Tavaly nyáron bebizonyítottuk, hogy egyáltalán nem lehetetlen autó nélkül körbejárni a környéket, tapasztalatainkról itt és itt számoltunk be.

A festői Chianti régió
Galéria: Boros nyaralás
Fotó: Marco Santini / Northfoto

Azt viszont mindenképp jó észben tartani, hogy a legcsodásabb toszkán boros kisvárosok eléggé elszórtan helyezkednek el a régióban. Így ha teljes függetlenséget szeretnének, érdemes autót bérelni – és minden nap sorsot húzni, hogy az, aki nem iszik, csak vezet.

A boros programok egyébként messze nem merülnek ki a borászatok végiglátogatásában és a vacsora mellé elkortyolt Chiantiban. Bár a főbb boros megmozdulásokra őszig várni kell, de azért nyáron is akad néhány borközpontú esemény. Ilyen például az augusztus 6. és 14. között, több városban is megrendezett Calici sotto le stelle (Borospoharak a csillagok alatt) eseménysorozat.

Toszkán borospince
Galéria: Boros nyaralás
Fotó: Marco Santini / Northfoto

Helyi borokat és tradicionális recept alapján készült finomságokat lehet ilyenkor kóstolni. A résztvevő toszkán települések (sajnos csak olasz nyelven elérhető) listáját és programját itt találják.

Ha augusztus végén utaznak a térségbe, ne hagyják ki Montepulciano Bravio delle Botti nevű, imádni való népszokását. Minden évben augusztus utolsó vasárnapján tartják, és a közeli Sienában tartott Palióhoz hasonlóan itt is a városnegyedek mérkőznek meg. Csak itt nem lovasversenyt tartanak, hanem boroshordókat gurítanak felfelé a meredek középkori utcákon.

A dombtetőn az ott Montepulciano - van némi szintkülönbség az utcákon
Galéria: Boros nyaralás
Fotó: Northfoto

Minden városnegyedet két-két gurítóember képvisel, és az nyer, aki a leggyorsabban feljuttatja hordóját a dóm előtti térre. A résztvevők és a szurkolók középkori jelmezt öltenek, és a város utcáit is feldíszítik. Az ünneplő tömeg pedig mi mást is inna, mint a város híres vörösborát, a Vino Nobile di Montepulcianót.

A társaság egy része inkább sörözne?
Bár nem a sör az első dolog, ami az embernek eszébe jut Toscanáról, mégsem fognak a folyékony kenyér hívei szomorkodni itt. Főleg, ha július 13. és 24. között a Firenzétől 30 percnyire található Schignanóba látogatnak. Itt tartják ugyanis a 9. La Sbirrata sörfesztivált, koncertekkel, olasz ételek és kézműves sörök kóstolójával. A zárónapon még böfögőversenyt is rendeznek. Az eseményt a Facebookon itt lehet megtalálni.

Bár nem a leginkább magától értetődő boros célpont magyarországi indulással, Elzászba nem olyan bonyolult eljutni, mint amilyennek gondolnánk. A Wizz Air Budapestről induló Baden-Baden járatával már nagyon közel a végcél, ha a reptéren autót bérelnek és átkelnek a határon, már Elzászban is vannak. És miért pont Elzász? Mert itt található Franciaország legrégebbi borútja, mely 170 kilométeren át kanyarogva szórakoztatja a borra és bájos kisvárosokra vágyó turistákat.

Colmar is a borúton fekszik
Galéria: Boros nyaralás
Fotó: Travelo

A borúton kocsival, gyalogszerrel, de bringával is nekiindulhatnak. Mi a bringás megoldást ajánljuk, így sokkal közelebb kerülhetünk a környékhez, mintha csak egyszerűen kocsival átsuhannánk rajta. És így legalább sorsot sem kell húzni, hogy aznap ki nem kóstol a vezetés miatt. A helyi turisztikai hivatal remek honlapot működtet a bringatúra megszervezéséhez, térképek, szintkülönbségek, pihenőhelyek és sok más hasznos tudnivaló található rajta, érdemes alaposan áttanulmányozni.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek