El sem hiszi, hogy ennyire menő a Balaton déli partja

Tudta, hogy a Balaton déli partjának is van egy "kis Badacsony" hegye? És hogy díjnyertes pálinkák készülnek a Balaton Sound helyszínének közelében? Bebizonyítjuk, hogy a déli part is izgalmas, nemcsak strandidőben.

Az utóbbi években szinte minden az északi partról szólt – leszámítva néhány olyan ikonikus helyet és eseményt délen, mint a Kistücsök vagy a Balaton Sound. Tény, hogy maga a partszakasz nem olyan változatos, sok helyen úgy érzi az ember, valamikor a hetvenes-nyolcvanas években megállt az idő. De ez nem jelenti azt, hogy a régió unalmas lenne, és hogy egy esős napon csak egy jó lángosos lehet a program. A déli part igenis izgalmas, rengeteg, talán kevésbé ismert látnivalóval és programlehetőséggel. Ezekből mutatunk néhányat.

Panoráma a déli part "Badacsonyáról", Kishegyről
Galéria: Déli part - programok
Fotó: sm33 / Indafotó

Gyümölcswellness és harcsahotdog

A déli part gasztronómiai felfedezésében sokat segít a Balaton 3. Gasztrotérképe, amely a nemrég jelent meg. Ahogy készítői fogalmaznak, olyan vendéglátóipari egységeket, éttermek, borászatok, cukrászdák és egyéb gasztro-helyszínek szerepelnek rajta, amelyek a folyamatos és magas minőségű vendéglátás elkötelezettjei, és a szezon után sem húzzák le a rolót.

A térkép szerint nem lőhetünk nagyon mellé, ha a siófoki Mala Gardenben (teljes nevén Mala Garden Design Hotel&Mandara Café&Lounge) eszünk, a Kistücsök éttermet pedig senkinek nem kell bemutatni, mint a déli part egyik fő attrakcióját. A siófoki Villa Gréta cukrászdában gluténmentes sütik is készülnek, a balatonboglári Paletta Bistrobar&Vinotecát pedig akkor keresse fel, ha imádja a házi hamburgert, és nyitott olyan helyi street food remekekre, mint a vízikutya, vagyis "harcsahotdog".

Érdemes tenni egy kitérőt a zamárdi Gyümölcs Wellness Központba, ami egy magán pálinkafőzde – tulajdonosa, Pach Gábor a 2016-os Destillata verseny nemzetgyőztese. Itt nemcsak kóstolni lehet, hanem akit komolyabban érdekel a téma, belepillanthat a pálinkafőzés folyamatába is. Terasszal és kemencében sült finomságokkal is várják a látogatókat, bejelentkezni nem kell.

A Légli Szőlőbirtok kulináris élményeket is ad
Galéria: Déli part - programok
Fotó: Légli Szőlőbirtok és Borászat

Családi pincészetek és bormozi

"A balatonboglári borvidék hagyományosan mind a fehér- mind vörösbort adó szőlőknek kedvelt termőhelye volt, mára a fehérszőlők aránya nagyobb. Királyleányka, chardonnay, Irsai Olivér, olaszrizling, rajnai rizling, zöldveltelini adják a legnagyobb termőterületet, a kékszőlők között a merlotból és a cabernet sauvignonból van a legtöbb. Pinot noir, kékfrankos és zweigelt is előfordul" – írja Dr. Mészáros Gabriella, a Borkollégium vezetője a Kalandozások a hazai borvidékek körül című munkájában. Nagyon változatos ez a borrégió: a könnyű, gyümölcsös borok és a nehéz, a magas alkoholtartalmú tételek egyaránt jellemzik.

Ha inkább kisebb pincészetekben kóstolna, látogassa meg a csörnyeföldi Bussay pincészetet, ahol 20 éve készülnek hagyományos technológiával a borok. A családfő és alapító a környék háziorvosa volt, most lányai viszik tovább a birtokot Bussay Dorottyával az élen.

Légli Géza szőlőskislaki birtokán a borok mellett helyi ételeket, sajtokat, dióolajat, friss házi kenyeret is lehet kóstolni. És ha már itt van, nézze meg a Légli Fazekasházat és Majort is, ahol nemcsak gyönyörködhet a kerámiákban, hanem alkothat is.

A Bormoziban nincs idegesítő popocornzacskó-zörgés
Galéria: Déli part - programok
Fotó: Krisztian Bodis / Kristinus Borbirtok

A kéthelyi Kristinus Borbirtok olyan ezek után, mintha egy másik világba csöppennénk: minimalista dizájn, hi-tech pincészet. A komplexum egy koncerthelyszínnek és egy tízszobás szállodának is helyet ad. A Gasztro Műhelyben ebédmenü is van, az a la carte étlapon pedig a hagyományos előétel-leves-főétel-desszert felosztás helyett a borbirtok boraira komponálják a fogásokat, pl. a ház Irsaijához, Birtok Roséjához vagy a SAS Cuvée-jéhez. Lehet piknikezni, sétálni egy nagyot a szőlőbirtokon, este hattól pedig borral és grissinivel a kézben nézhet filmeket a Bormoziban.

Kalandpark és alternatív bringakör

A déli part rajongóinak egyik legütősebb érve a sok, hosszú szabadstrand, és van, aki szerint nincs is jobb, mint besétálni a sekély vízbe. Az úszók és az északi part-hívek nyilván kikészülnek ettől, és a mellig érő vízre szavaznak. Mindenkinek más jön be, az viszont tény, hogy egy régió akkor igazán izgalmas, ha akkor is rengeteg a program, amikor lehűl az idő, és alternatívát kell találni a strandolás helyett.

A Zamárdi Kalandparkban az a jó, hogy minden szinten kínál adrenalint, és nemcsak a legkisebbek fogják élvezni az akadályok leküzdését. Vannak itt ugyanis olyan extrém pályák, ahol azt kívánja, bárcsak sose jött volna ide, és lehet, hogy százszor is megbánja, hogy a parti borozgatás helyett különféle akadálypályákon küzd. De a végén a sikerélmény mindenért kárpótolni fogja. A Balatonboglári bobpálya és a balatonszárszói állatsimogató szintén jó családi program, ha a strand nem opció.

Bringázna, de túl körülményes levinni a gépeket? Ha nem ragaszkodik a saját biciklijéhez, a legegyszerűbb, ha helyben bérel bringát. A balatonfenyvesi Bike Kerékpárkölcsönzőben jófajta túrabicikliket és elektromos bringákat is talál, és szakavatott személyzet segít a szervizelésben, a túrák megtervezésében, szervezésében is. Le lehet zuhanyozni, van értékmegőrző, és ha túl meleg van a tekeréshez, a szomszédos jachtkikötőben hajóbérlésre is van lehetőség.

Néha érdemes letérni a bringakörről
Galéria: Déli part - programok
Fotó: Nyitott Balaton

Ne szépítsük, a Balatoni Bringakör talán legeseménytelenebb szakasza a déli parti, ezért azt javasoljuk, térjen le az útról! Balatonföldvár térségében hosszú bringás túraútvonalat talál, és gyönyörködhet a Balatonhoz közeli Kötcse, Szólád, Teleki szépségeiben. A szóládi pincesor mellett a csillagói kilátót is betervezheti a programba (foglaljon szállást a közelben). Ha pedig kicsikkel indulna útnak, és ragaszkodik a kiépített bringaúthoz, a Kis-Balatonnál kiépült kerékpárutak is változatosságot jelenthetnek.

Horgászás és (bor)túrázás

A túrabakancsot se hagyja otthon, főleg, ha a strandszezonon kívül látogat el a déli partra – amit mi erősen ajánlunk, mert így nem tereli el a figyelmét a strandolás a rengeteg mesés tájról. Balatonföldvár közelében, Kerekiben található Fejérkő vára, amiből egy emelet, és egy tízméteres saroktorony romjai maradtak meg. A 14. században épült vár sokszor cserélt gazdát a történelem során, 1540-ben a magyar sereg fel is robbantotta, nehogy török kézre kerüljön. Ez nem jött be, a törökök ugyanis újjáépítették – maguknak. A hódoltság megszűnése után a helyiek széthordták, és más épületekhez használták fel a köveit.

A Balatonlelle szomszédságában emelkedő Kishegyet, a "déli parti Badacsonynak" is nevezik, és a hasonlóság azt is jelenti, hogy túrázás közben borászatokba és éttermekbe fog botlani. A Garamvári Szőlőbirtok pezsgőit ne hagyja ki, persze inkább akkor érdemes betérni ide, ha már lefelé tart a "magaslatról".

Ha a Balatonra készül, valószínűleg az az utolsó, hogy más vízfelületek meglátogatását tervezi. Pedig hűvösebb időben egy köpésre van Csisztafürdő, ahol 42 fokos, ásványi anyagokban gazdag, hidrokarbonátos-kénes, gyógyhatású termálvízben lazulhat, a Bugaszegi horgásztó pedig egy családi kiránduláshoz, éjszakai horgászathoz is tökéletes helyszín.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek