A zenei fesztivál után egy hónappal is kimutatható a drog a Balatonban

2018-tól egymást követő három évben folytattak már analitikai vizsgálatokat a Balatonnál hogy kiderítsék, egy olyan tömegfesztivál, mint a Sound, milyen rekreációs szerekkel terhelheti a vízi ökoszisztémát. Az idei Balaton Sound után is áttekintették a drogok jelentétét a tóban – írja a sonline.hu.

Színvonalas rendezvénynek ad otthont Zamárdi, de van olyan, aki szerekhez nyúl, hogy ellazulhasson - illusztrációForrás: balatonsound.com

Pirger Zsolt, PhD. Ökofiziológiai és Környezettoxikológiai Kutatócsoport vezetője szerint egyes anyagok jelentős és közepes, míg a többség alacsony és elhanyagolható kockázatot jelent a kimutatott koncentrációkban a balatoni ökoszisztémára. A kutatócsoport azt is megállapította, hogy a szermaradványok a rendezvény után még közel egy hónapig kimutathatók, szerencsére csökkenő koncentrációban.

"Az elvégzett vizsgálatok gyakorlatilag minden kérdésünkre választ adtak" – mondta Pirger Zsolt. "A vizsgálatok eredményeként megtudtuk, hogy a balatoni helyzet teljesen átlagos nemzetközi viszonylatban a hasonló szennyezések tekintetében. Emiatt ez a téma egyenlőre nem került ismét terítékre. Azonban, ha a tervezett kutatási pályázataink támogatást nyernek, akkor tervezünk még hasonló vizsgálatokat a jövőben, bár az még nem tudható, hogy a Soundot meddig rendezik meg Zamárdi helyszínnel. Ettől függetlenül az augusztusi csúcsidőben, a jelentősebb balatoni strandok közelében, mint például a keszthelyi Libás strandon tervezünk még hasonló vizsgálatokat" – tette hozzá.

A Sound alatt minden évben ismert zenekarok és rengeteg program vár mindenkit - illusztrációForrás: ATTILA GUNDUZ/Attila Gunduz/balatonsound.com

A méréseket több különböző időpontban végezték: a fesztivál előtt 3 hónappal, majd egy héttel, valamint a Sound után egy nappal, egy hónappal, és 4 hónappal később is megismétlik.

Kovács Gergely, kaposvári addiktológus, az INDÍT közalapítvány és a Tükör drogambulancia munkatársa elmonsta, a gazdasági válság nem tesz hatást a fiatalokra, mert a fesztiválokon kikapcsolódni akarnak, és mindenki azért megy oda, hogy jól érezze magát, és ehhez sajnos sokaknál hozzátartozik a fesztiválokon megjelenő kábítószerek fogyasztása. Az alkohol népszerűsége is töretlen a fiatalok körében a hasonló rendezvényeken. Kaposváron folyamatosan működik a bulisegély szolgálat, ebben jó példával jár elöl a somogyi megyeszékhely. 

A Balaton Sound nem mellesleg Európa egyik legnagyobb szabadtéri elektronikus zenei fesztiválja, ahova határainkon túlról is érkeznek a szórakozni vágyó fiatalok.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek